spot_img

Peste 2000 de vizitatori au intrat în ludicul noir al Ralucăi Băraru la Teatrul Odeon, în cadrul One Night Gallery

Prima parte a expoziției One Night Gallery semnată de Raluca Băraru, organizată în parteneriat cu Samsung și Teatrul Odeon a avut loc week-end-ul trecut, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor și a reprezentat un reper pentru iubitorii de artă și tehnologie. Peste 2000 de participanți au avut ocazia să exploreze universul artistei în cadrul primei expoziții din România ce a adus lucrările unui artist în toate dimensiunile tehnologiei. Pentru a le oferi ocazia câtor mai mulți iubitori de artă vizuală de a intra în universul ludic noir al Ralucăi Băraru, expoziția se bucură de o a doua ediție. Aceasta va avea loc sâmbătă, 26 mai 2018, la Verde Stop / Halle din Barbu Văcărescu 162 – 164.

Imersiunea în artă prin intermediul tehnologiei, pe care One Night a propus-o înca de la prima ediție, prin VR, a fost completată, în cadrul vernisajului de la Odeon, de Augmented Reality. Datorită parteneriatului cu Samsung, prin aplicația Culturesc 100 (disponibilă în Google Play), vizitatorii au putut vedea cum personajele lucrărilor artistei prind viață. Pentru a le oferi iubitorilor de artă oportunitatea de a explora universul Ralucăi Băraru în AR, vizitatorii care vor veni în 26 mai la Verde Stop / Halle vor avea în continuare la dispoziție aplicația Culturesc 100 pentru a scana lucrările dedicate.

“Pentru noi, cea de-a cincea ediție One Night Gallery a fost o provocare deoarece, împreună cu Teatrul Odeon și Samsung, am pus în scenă One Night Gallery într-un nou spațiu expozițional. Totodată, am reușit să dezvoltăm și noi experiențe imersive în artă, precum transformarea fațadei teatrului într-un canvas digital monumental sau experimentarea cu un nou program de VR, Medium, care iți permite să sculptezi în 3D. Și, deși este o galerie de  o noapte, ea va fi deschisă în curând publicului în aplicația Culturesc 100, iar utilizatorii o vor putea vizita printr-un tur virtual 360 grade. Acest nou concept de galerie vine să provoace piața de artă din România și propune artiști emergenți din zona artelor grafice, aducând în atenția iubitorilor de artă și colecționarilor lucrări îndrăznețe. Astfel, ne dorim să construim un patrimoniu actual, democratizând piața de artă autohtonă.” Mădălina Ivașcu, Sorina Topceanu

“Sâmbătă, 19 mai, mi-am petrecut lumile imaginare prin fața publicului în cadrul unui eveniment oferit cu maiestrie de One Night Gallery în parteneriat cu Teatrul Odeon și Culturesc 100. A fost o experiență extraordinară în care mi-am văzut lucrările luminând noaptea în video mapping, augmented reality, realitate virtuală dar și format fizic. Petru orice artist este o bucurie imensa să poți scufunda publicul, odată cu tine, în propria lume. Lucrările disponibile în augmented reality, pe Culturesc 100, puteau fi scanate în galerie, ca imagini bidimensionale, devenind pe telefon animații ale poveștilor gândite de mine. M-a bucurat să vad publicul reacționând la ele cu același entuziasm copilăresc pe care l-am avut eu în timp ce le realizam. Desigur highlight-urile serii au fost cele 2 momente de live performance în VR în care am continuat lucrul la 2 compoziții începute în Tilt Brush și Medium. Cu toate ca mă așteptam să mă simt izolată de cei din jur și îndepărtată de reacțiile lor, m-a bucurat enorm să aud strecurate șoapte și râsete entuziasmate ce reflectau lucrurile pe care le desenam. E o înghețată? Ah da, e o înghețată tristă? Pare să fie de mentă. Poate e fistic. A fost o seară cu adevărat de excepție pe care mă bucur să o continui pe 26 mai, în partea a doua a evenimentului. Așa că dacă nu ați făcut parte din lungul șir de vizitatori de sâmbăta aceasta, vă aștept la Verde Stop Arena cu mai multe lucrări și mai multe șotii în VR.” Raluca Băraru

“De ceva timp, Teatrul Odeon încearcă să ofere spectatorilor săi, pe lângă spectacole de teatru minunate, și alt gen de evenimente. Dupa succesul evenimentului prilejuit de Ziua Mondială a Teatrului @ ODEON, “întămplarea” din 19 mai se înscrie și ea în seria acestor manifestări. Si, atenție, NU ne vom opri aici!” Cristian Șofron, directorul Teatrului Odeon

“Raluca Băraru este un artist remarcabil. A fost o experientă incredibilă ceea ce s-a întâmplat sâmbătă seara la Odeon şi suntem încântaţi că atât de mulți oameni s-au bucurat de acest spectacol unic în care arta şi tehnologia s-au îmbinat perfect, într-o experiența imersivă.  Colaborarea cu One Night Gallery pentru primul proiect a fost extrem de bună iar succesul de la Noaptea Muzeelor ne face să luăm în considerare continuarea ei.” a spus Roxana Mihalache, Corporate Citizenship Manager Samsung Electronics Romania.

De la debut și până acum, One Night Gallery a expus, în fiecare lună, artiști din zona artelor emergente, propunând un nou concept de galerie de artă, în care tehnologia transformă vernisajul într-o experiență multisenzorială imersivă.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508