spot_img

Profesioniști ai industriei cinematografice românești la Festivalul Internațional de Film Nowe Horyzonty 2021 de la Wrocław

La Wrocław este în plină desfășurare Festivalul Internațional de Film Nowe Horyzonty 2021, festivalul vizionarilor cinematografiei, ai artiștilor lipsiți de compromis, care au curajul să meargă pe drumul propriu în ciuda modelor și să povestească despre cele mai importante lucruri într-un limbaj unic.

 

231 de filme – dintre care 175 de lungmetraj – din câteva zeci de țări se regăsesc în programul celei de-a XXI-a ediții a Festivalului Nowe Horyzonty (12-22 august 2021). Mai mult de jumătate din titluri vor fi disponibile și online, în perioada 12-29 august. Printre producțiile din festival se regăsesc filme curajoase, care ies din schemele cunoscute și prezintă frumusețea cinematografiei în toată diversitatea ei. Programul cuprinde cele mai importante filme de la festivaluri de prestigiu (printre care Cannes, Veneția, Berlinale), precum și opere avangardiste, inaccesibile altundeva în Polonia.

 

ICR Varșovia, partener al Festivalului, recomandă producțiile și coproducțiile românești.

În programul Proiecțiilor de Gală este prezentat în premieră poloneză filmul lui Radu Jude, Babardeală cu bucluc sau porno balamuc, câștigătorul Ursului de Aur la Berlinale 2021. Filmul va avea 7 proiecții la Wrocław, va putea fi vizionat și online (doar cu subtitrări poloneze).

În secțiunea Sezon vă recomandăm două coproducții cu România:

Aida (Quo vadis, Aida?), reg. Jasmila Žbanić (2020), despre una dintre cele mai întunecate file ale istoriei contemporane a Europei – masacrul de la Srebrenița, și Servitorii (Słudzy/Servants/Služobníci, 2020), reg. Ivan Ostrochovský, cu Vlad Ivanov într-unul dintre rolurile principale și muzica compozitorului Cristian Lolea (Premiul IFF Ghent 2020 pentru cea mai bună muzică originală).

De-a lungul anilor, Nowe Horyzonty a devenit cel mai vizitat festival din Polonia și unul dintre cele mai populare din această regiune a Europei (peste 100 000 de spectatori în fiecare an), totodată un important loc al întânirilor internaționale din industria cinematografică prin intermediul evenimentelor cu o extraordinară dezvoltare cum sunt „Studio Nowe Horyzonty” sau ”A Sunday in the Country”,.

Institutul Cultural Român de la Varșovia continuă în 2021 colaborarea cu Festivalul sprijinind participarea profesionaliștilor români la atelierele „Studio Nowe Horyzonty+” (12-15 august) și ”A Sunday in the Country” (14-16 august).

Studio Nowe Horyzonty+, organizat de Asociația Nowe Horyzonty și Creative Europe Desk Polska sunt ateliere adresate regizorilor și producătorilor care dezvoltă primul sau al doilea lungmetraj de ficțiune. Programul este alcătuit din ateliere și prelegeri privind diverse aspecte ale promovării și dezvoltării proiectului. La ceastă a 12-a ediție a SNH+ au fost selectate 8 perechi regizor-producăto, între care patru din Polonia și 4 din România, Spania, Ucraina și Austria. România este reprezentată de regizorul și directorul de imagine Adrian Silișteanu și producătoarea Anda Ionescu, cu proiectul O altă poveste despre fiul meu.

În perioada 14-16 august 2021 tinerii critici de film din Europa se întâlnesc pentru a zecea oară la atelierele ”A Sunday in the Country”, organizate de Academia Europeană de Film și Asociația Nowe Horyzonty. Participanții la ateliere provin 9 țări – Italia, Austria, Finlanda, Țările de Jos, Belgia, România, Spania, Ungaria, Polonia. România este reprezentată de criticul de film Alexandru Mircioi. Tinerii critici europeni vor viziona și discuta filme, vor împărtăși experiența profesională și vor vorbi despre specificul profesiei lor în diverse țări în dificila perioadă post-pandemică.

Cartea de vizită al Festivalului Nowe Horyzonty sunt filmele creatorilor aflați în căutarea unor forme de expresie originale, prezentate în secțiunea competițională. În acest an, 12 producții din cele mai diferite colțuri ale lumii (printre care Austria, Franța, Polonia, Tunisia, SUA, Vietnam) concurează pentru Grand Prix. Câștigătoarea sau câștigătorul vor fi aleși de un juriu format din: Olga Tokarczuk (președinte, laureata Premiului Nobel pentru Literatură),  alături de regizorii de film: Adina Pintilie (România), autoarea filmului ”Touch Me Not”, premiat cu Ursul de Aur la Berlinale 2018, Catarina Vasconcelos (Portugalia), Jagoda Szelc (Polonia) și Burhan Qurbani (Germania).

 

// anunță Institutul Cultural Român de la Varșovia.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508