spot_img

FINAL DE AN – „APOSTU ʼ88”

În mod tradițional, finalul fiecărui an este marcat în calendarul cultural al Centrului de Cultură „George Apostu” prin activități dedicate aniversării patronului spiritual al instituției, unul dintre artiștii care au marcat puternic și definitiv limbajul sculptural al artei românești în cea de-a doua jumătate a secolului al XX-lea. La invitația organizatorilor, în jurul acestui pretext aniversar intitulat „Apostu ʼ88” s-au adunat numeroase personalități ale vieții culturale, fiecare dintre aceștia aducând cu ei „daruri” spirituale care vor desfăta exigențele intelectuale și așteptările artistice ale spectatorilor. Programul va debuta cu vernisajul unei Expoziții de fotografie și eseu intitulată sugestiv „Castele și palate”, o expoziție surprinzătoare atât prin alăturarea ingenioasă a imaginii de cuvânt cât și prin conținutul său inedit, ce poartă semnătura artistului vizual Ovidiu Ungureanu; alături de autorul acestei expoziții se vor afla doi maeștri ai cuvântului scris, Carmen Mihalache și Dan Perșa, care vor încerca să ne convingă de faptul că, uneori, o imagine poate valora mai mult decât standardul celor „o mie de cuvinte”. 

Ca o prelungire a legăturii intime dintre imagine și cuvânt va fi și momentul dedicat prezentării celui mai recent volum al scriitorului Dan Perșa, „Onirica”, publicat la Editura Rovimed (2022); prezența cronicarului literar Adrian Jicu este o garanție pentru perspective și profunzimi analitice originale și neașteptate.

Momentul dedicat artei fotografice și cuvântului scris va fi întregit artistic de magia sonorităților recitalului cameral, ce-i are ca invitați de onoare pe Anton Niculescu, la violoncel, și pe Mihaela Spiridon, la pian. În program, lucrări de: Constantin Dimitrescu, J. S. Bach, F. Mendelssohn Bartholdy, P. I. Ceaikovski, A. Glazunov, E. Elgar, J. S. Bach – C. Gounod, C. Saint-Saëns.

Activitățile culturale din prima parte a programului aniversar vor beneficia de un moment special, dedicat rolului Centrului de Cultură „George Apostu” în promovarea valorilor și personalităților naționale; fin cunoscător al acestor realități, ne va împărtăși propria sa perspectivă diacronică asupra istoriei Centrului nimeni altul decât profesorul, eseistul, criticul literar și traducătorul Gheorghe Iorga prin intermediul prelegerii „Centrul Apostu – promotor al culturii naționale”.

Cea de-a doua parte a programului cultural „Apostu ʼ88” vă invită în lumea artelor spectacolului pentru vizionarea producției „LA EST DE SUD”, de Mircea M. Ionescu, în regia lui Gheorghe Geo Popa, pe scena Teatrului FAIN (Bacău, Str. Gării nr. 5), ora 18.00. Din distribuție fac parte actorii Eliza Noemi Judeu, Dumitru Rusu, Florina Găzdaru, Bogdan Matei, de la Teatrul Municipal Bacovia, Alexandru Gușă (colaborator Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași), Sebastian Munteanu (Teatrul pentru copii și tineret „Luceafărul” Iași), Andra Romașcanu (prof. la Colegiul Național de Artă „George Apostu”), coregrafii Gabriel Scalschi, Gabriela Toma și Karla Merlușcă; scenografia poartă semnătura Marianei Popa.

Calendarul activităților și evenimentelor organizate de Centrul de Cultură „George Apostu” în data de 20 decembrie 2022 poate fi consultat în programul de mai jos:

APOSTU ʼ88

Marți, 20 decembrie 2022

Ora 15.00, Centrul de Cultură „George Apostu” 

„CASTELE ȘI PALATE” – Expoziție de fotografie și eseu 

                    Ovidiu Ungureanu, Dan Perșa 

                    Prezintă: Carmen Mihalache

 Lansarea volumului „Onirica”Dan Perșa (Editura Rovimed, 2022)

 Prezintă: Adrian Jicu

„Centrul Apostu – promotor al culturii naționale”

 Prof. dr. Gheorghe Iorga

          Recital cameral

     Anton Niculescu – violoncel

     Mihaela Spiridon – pian

Ora 18.00, Teatru FAIN

         Spectacolul „LA EST DE SUD”

         Regia: Gheorghe Geo Popa

PENTRU SPECTACOLUL „LA EST DE SUD” DIN DATA DE 20 DECEMBRIE 2022, ORA 18.00, TEATRU FAIN, BILETELE POT FI ACHIZIȚIONATE DE PE PLATFORMELE MYTICKET.RO, ENTERTIX.RO ȘI DE LA SEDIUL CENTRULUI DE CULTURĂ „GEORGE APOSTU”.

Pentru anul 2022, programul cultural al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfășoară sub genericul „Trecut și viitor – Paradigme ale ființării”.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508