Eli Lotar 50 : „Itinéraire dʾun « vagabond de race » ”/„Itinerarul unui « vagabond de rasă »”

mai 9th, 2019 | By | Category: Eveniment

Vineri, 10 mai 2019, începând cu ora 19.00, vă invităm la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din Str. Nicolae Crețulescu 8, la conferința ”Itinéraire dʾun « vagabond de race » Itinerarul unui „vagabond de rasă”, susținută de Damarice Amao, co-curatoare a expoziției „Eli Lotar (1905 – 1969)”, și la lansarea volumului bilingv de scrisori inedite „Scrisori/Lettres. 1924 – 1926”, publicat de Editura Muzeului Literaturii Române în această primăvară. Prin acest eveniment, Muzeul Național al Literaturii Române își propune să marcheze împlinirea a 50 de ani de la moartea lui Eli Lotar (31 ianuarie 1905 – 10 mai 1969), celebru fotograf parizian de origine română și cel dintâi fiu al scriitorului Tudor Arghezi. Conferința susținută de Damarice Amao reprezintă nucleul monografiei „Eli Lotar et le mouvement des images”, publicată la Editura Textuel din Franța, în 2017. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Conferință susținută de Damarice Amao
Invitați: Ion Bogdan Lefter, Ioan Cristescu (director al Muzeului Național al Literaturii Române)
Moderator: Alina-Nicoleta Ioan (coordonatoare a Editurii Muzeul Literaturii Române)

Conferință susținută în limba franceză, cu traducere consecutivă în limba română.

Eli Lotar, itinerarul unui „vagabond de rasă” / Eli Lotar, itinéraire d’un « vagabond de race »

Suprarealismul, avangarda cinematografică, Noua Viziune: Eli Lotar, fotograf și cineast francez de origine română, a lăsat în fiecare din aceste domenii unele dintre cele mai emblematice imagini din istoria vizuală europeană. Lotar rămâne, totuși, o personalitate cu o istorie complexă prea puțin cunoscută, mai ales în țara natală, în ciuda ascendenței poetice prestigioase. Este fiul ilustrului Tudor Arghezi, care, prin opera literară și prin personalitatea sa, i-a marcat traiectoria. La cincizeci de ani de la moartea lui Eli Lotar, conferința, ecou al retrospectivei organizate de Muzeul Național al Literaturii Române, revine asupra momentelor semnificative din opera și din traseul lui Eli Lotar, de la București, la Paris.

Eveniment organizat de Muzeul Național al Literaturii Române, în cadrul Expoziției „Eli Lotar (1905 – 1969)”, realizată în parteneriat cu Centrul Pompidou și Jeu de Paume, sub găzduirea Muzeului Colecțiilor de Artă și în contextul Sezonului România – Franța.

Număr de vizualizări :743


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro