spot_img

Turneul național „Romanian Rhapsoy”

În perioada 22-30 octombrie 2018, doi artiști foarte apreciați pe scenele internaționale, flautistul Matei Ioachimescu și pianista Mara Dobrescu, și-au dat o întâlnire de prim rang într-un proiect muzical excepțional: ROMANIAN RHAPSODY, o serie de concerte extraordinare, în 7 orașe din România. Programul „Romanian Rhapsoy” propune melomanilor o retrospectivă a muzicii clasice românești, trasând – cu energie pozitivă și entuziasm – un arc peste ultima sută de ani: de la muzica de inspirație folclorică a lui Tiberiu Brediceanu și Paul Constantinescu, trecând prin armoniile suave ale lui George Enescu, și până la muzica timpului nostru, prin sinteza dintre elemente tradiționale românești și limbaje contemporane universale (ca în “Legenda” renumitei compozitoare Doina Rotaru) sau de natură „Hitchcockiană” (precum Sonata mai tânărului compozitor Cristian Lolea). Publicul din Bistrița, Cluj-Napoca, Oradea, Deva, Brașov, Tecuci și București va fi delectat cu un repertoriu provocator, exclusiv românesc, plin de momente de virtuozitate și pură încântare.

Programul:

Tiberiu Brediceanu – Suita pentru flaut și pian

Doru Popovici – „Colind” pentru flaut și pian
Paul Constantinescu – „Joc Dobrogean”, Toccata pentru pian
Doina Rotaru – „Legenda” pentru flaut și rezonator
Cristian Lolea – Sonata pentru flaut și pian

George Enescu – Cantabile și Presto
Petre Elinescu – „Dansul vrăjitoarelor” pentru flaut și pian
Sigismund Toduță – „Allegro con brio” pentru flaut și pian

Informații despre artiști

Renumita pianistă de origine română Mara Dobrescu, stabilită în Franța, este foarte apreciată de public și critici pentru calitatea interpretărilor sale pline de temperament, eleganță, dar și pentru finețea frazărilor sale.

Mara Dobrescu este invitată să concerteze în recitaluri sau ca solistă pe cele mai importante scene din Paris, Amsterdam, Bruxelles dar și în săli de concerte renumite din Spania, Germania, Austria, Bulgaria, Rusia, Cehia, Japonia, Argentina, Australia etc. Debutul său în Statele Unite ale Americii, la Chicago și New York, s-a bucurat de o apreciere imensă.

În paralel cu cariera solistică, Mara Dobrescu este pasionată de dramaturgia gestului muzical și participă la numeroase proiecte bazate pe fuziunea dintre literatură, muzică și teatru.

O specialistă în muzica de cameră, Mara Dobrescu evoluează în compania unora dintre cei mai importanți muzicieni ai lumii, făcând deasemenea parte și din Quartetul Face à Face (2 piane și 2 percuții) cu care concertează în toată lumea.

Discografia sa este foarte apreciată de către presa de specialitate (Le Monde de la Musique, Classica, Repertoire). Cel mai recent album al ei, “Soleil de Nuit” este deja un succes internațional, criticul francez Alexandre Pham l-a numit ”un CD eveniment, un act de credință și o grădină secretă”.

Mara Dobrescu se bucură de sprijinul unor mari maeștri precum Martha Argerich, Jean Claude Pennetier, Pierre-Laurent Aimard sau Dominique Merlet.

Despre Matei Ioachimescu, spunea celebrul compozitor finlandez Kalevi Aho: „Cântatul lui a impresionat profund publicul, după fiecare concert mai mulți spectatori au izbucnit în lacrimi, iar aplauzele au fost neobișnuit de lungi. Matei Ioachimescu face parte dintre cei mai mari flautiști pe care i-am ascultat.”

Flautist român de renume, Matei Ioachimescu susține o activitate concertistică impresionantă; este recunoscut pentru interpretările repertoriului baroc, modern, dar și pentru recitaluri cross-over.

Este absolvent al Universității de Muzică din Viena, oraș unde s-a stabilit, este laureat al mai multor distincții si burse (Thyll-Dürr sau Yehudi Menuhin Foundation) și colaborează cu unii dintre cei mai interesanți muzicieni din Europa, pe scene europene și japoneze precum Konzerthaus Wien, Ateneul Român, Conservatorio Santa Cecilia, Budapest Music Center sau Suntory Hall.

Albumul de debut împreună cu pianista Cătălina Butcaru, intitulat „Lumiere”, este considerat de către criticii de specialitate un produs de referință pentru aceste  două  instrumente.

Pentru activitatea sa intensă și calitatea înaltă a proiectelor susținute i-a fost încredințat titlul de „Ambasador al Integrării” în anul 2013 de către actualul cancelar al Austriei, Sebastian Kurz. Este invitat ca membru al juriului în competiții internaționale și susține workshop-uri în Austria, Japonia, Ungaria, România și Croația.

Detalii pe www.romanianrhapsody.ro

Calendarul turneului „Romanian Rhapsody”

  • 22 Octombrie CLUJ-NAPOCA – Muzeul de Artă (Concert și workshop în cadrul Festivalului “Toamna Muzicală Clujeană”)
  • 23 Octombrie ORADEA – Filarmonica de Stat
  • 24 Octombrie DEVA – Sala ProArte
  • 25 Octombrie BISTRIȚA – Sinagoga (Concert precedat de un workshop cu cei doi artiști)
  • 26 Octombrie BRAȘOV – Centrul Multicultural al Universității „Transilvania” (Concert precedat de un workshop cu cei doi artiști)
  • 27 Octombrie TECUCI – Ateneul Tecuci
  • 30 Octombrie BUCUREȘTI – Muzeul Național Cotroceni. (Pentru acest concert intrarea este liberă doar în urma înscrierii pe lista de protocol, accesibilă pe www.romanianrhapsody.ro)

Ora de începere a concertelor este 19:00

Proiectul „Romanian Rhapsody” este cofinanțat de Administraţia Fondului Cultural Național (AFCN)

Producător: Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură

Un proiect susținut de: Radio România Muzical și Radio România Cultural

Parteneri culturali ai turneului: Muzeul Național Cotroceni din Bucureşti, Centrul Județean   pentru  Cultură Bistrița-Năsăud, Societatea de Concerte Bistrița, Liceul de Muzică “Tudor Jarda” din Bistrița,  Filarmonica de Stat „Transilvania” Cluj-Napoca, Filarmonica de Stat Oradea,  Clubul Lions Deva Sarmizegetusa, Asociația Culturală DevArt, Centrul Multicultural al Universităţii „Transilvania” din Braşov, Fundația Pelin – Educație fără Frontiere Creștin-Europeană Tecuci.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508