spot_img

Peste 10.000 de oameni, la prima ediție a Festivalului Vinului Moldovei

Pe 6 și 7 octombrie 2018 peste 10.000 de oameni au ales să își petreacă weekend-ul la prima ediție a Festivalului Vinului Moldovei și să se bucure de aproape 150 de sortimente de vinuri și de muzica celor 8 trupe prezente pe scenă. Vinul și cultura moldovenească au fost savurate într-un eveniment organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului din Republica Moldova și desfășurat în paralel cu Ziua Națională a Vinului de la Chișinău.

Vinul, cadrul natural deosebit de la Lagoo-Snagov, spațiile de relaxare, vremea însorită și muzica de calitate au oferit vizitatorilor cel mai bun prilej de a ieși din casă în weekend-ul ce tocmai a trecut. ,,Ne bucurăm să vedem că Festivalul Vinului Moldovei a avut un debut atât de spectaculos prin numărul impresionant de vizitatori. Prin acest proiect ne-am dorit să punem laolaltă ceea ce românii îndrăgesc cel mai tare din ceea ce înseamnă Moldova de peste Prut: vinurile bune, muzicienii noștri, gastronomia și tradițiile, multe dintre ele comune. Am decis ca evenimentul de aici să se desfășoare în paralel cu Ziua Națională a Vinului de la Chișinău tocmai pentru a sublinia importanța conexiunii dintre România și Moldova, în an centenar. Avem același grai și aceleași soiuri de vin, iar festivalul care tocmai s-a încheiat a demonstrat că avem și același suflet”, a declarat Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV).

În spațiul de la Lagoo-Snagov au fost prezente 30 dintre cele mai importante crame din Republica Moldova, iar experiența degustării vinurilor a fost nu doar savuroasă, dar și digitalizată, pentru prima oară la un astfel de eveniment impresiile publicului putând ajunge în timp real la producători, prin soft-ul special creat pentru festival. În intervalul 12:00 – 17:00, în preambulul concertelor, vizitatorii au fost însoțiți în experiența lor de degustare de somelierul Ștefan Teriș, care a comentat de pe scenă, alături de prezentatorul Radu Constantinescu, maniera optimă în care ne putem bucura de vinurile de calitate. Universul gastronomiei moldovenești a fost prezentat publicului de Chef Marian Danu și de scriitoarea Angela Brașoveanu. Pe cele aproape 6 hectare pe care s-a defășurat festivalul, publicul a putut experimenta stări diverse, de la serenitatea și liniștea lacului aflat pe domeniul Lagoo, până la spațiile special dedicate copiilor, zonele de degustare și gastronomie sau demonstrațiile folclorice pe ritmurile dobei celebrei Bunici din Moldova, care a acompaniat brandurile Din Inimă.

Cea mai dinamică zonă a festivalului a fost cea din fața scenei, unde au putut fi ascultați cei mai iubiți artiști din Republica Moldova: Carla’s Dreams și Zdob și Zdub.  Muzica propusă de organizatori a fost pe toate gusturile, de la fusion-jazz-ul adus pe scenă de Irina Sârbu Band și Nadia Trohin & Mircea Tiberian la eclectismul celor de la Cuibul sau trupa Valeriei Stoica. Nu a lipsit nici rock-ul alterntiv autohton prin trupele The Mono Jacks și Byron.

“Este minunat că Festivalul Vinului are loc în același timp cu Ziua Națională a Vinului de la Chișinău. Este o sincronizare a valorilor culturale, pentru că vinul, în afară de gust, are și istorie și tradiție. O asemenea asociere este binevenită pentru că, deși suntem 2 țări, cultura noastră este aceeași, cultura vinului este aceeași, la fel și tradițiile și obiceiurile. Moldovenii au vin bun, au avut mereu și este foarte bine că toată lumea află acest lucru.” – au declarat cei de la Carla’s Dreams.

Roman Iagupov, solistul trupei Zdob și Zdub ne-a spus că: “Muzica unește oamenii, iar vinul are aceeași proprietate. Credem că vinul deschide uși și îi face pe oameni să fie mai prietenoși. Un festival al vinului moldovenesc combinat cu muzică bună este o idee minunată. Este prima ediție a acestui eveniment și ne dorim să devină o tradiție, să fie din ce în ce mai mare.”

Vinul Moldovei. O legendă vie este brandul de țară care reunește toți producătorii de vinuri din Republica Moldova și este marcă înregistrată susținută de Oficiul Național al Viei și Vinului. Acesta a reorientat complet industria viticolă din Republica Moldova către calitate și excelență, de aceea Vinul Moldovei este un vin al schimbării și al transformărilor, dar și o promisiune și un angajament față de consumatori.

Un eveniment Vinul Moldovei – O legendă vie

Recomandat de: Europa FM, Kanal D

Organizatori: Universum, Quartz Records

Parteneri: Asociația Studenților și Elevilor Basarabeni, Organizația Studenților Basarabeni din București

Parteneri media: National Geographic, OZB, România Liberă, Agerpres, Cariere, Igloo, Revista Biz, Vin2.ro, Revista Horeca, Business 24, Ziare.com.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508