spot_img

Performance-ul ”De fapt eram eu”, la MNAC

Joi, 4 octombrie 2018, ora 20.00, la Auditorium MNAC, sunteți invitați la ”De fapt eram eu”, un performance  în care artișii se joacă cu obiceiurile involuntare ale minții spectatorilor de a pune etichete.

Spune-mi ce vezi ca să știu cine sunt.
Dar cât din ceea ce vezi este construit de societate, educație, sistem politic, lupta pentru putere sau neajunsurile personale? Cât de mult ajută etichetarea pentru confortul nostru emoțional și cât îl limitează pe cel pe care îl etichetăm?

Lucia Mărneanu și Denisse Moise au construit un performance în care apar cinci oameni diferiți. Cu cinci vise asemănătoare. Iar publicul este invitat să îi clasifice.

În contextul unei documentări cu persoane care au ales să își schimbe drastic trăsăturile fizice și a unor observații in-situ despre judecăți sociale, cele două artiste vor să provoace raportarea la celălalt. Artistele se joacă cu obiceiurile minții de a pune verdicte și apropie oamenii dincolo de aceste obiceiuri. Prezentat într-un context politic de învrăjbire socială, acest performance vine ca o acțiune culturală de activare a capacității umane de a înțelege și a respecta.

„O parte semnificativă din natura creierului nostru presupune acțiunea de a eticheta. Fără a învăța cum să depistăm tipare, lumea s-ar transforma într-o ceață de neînțeles pentru mintea noastră.  În zilele de azi, procesul de a eticheta rapid lucrurile ne întârzie abilitatea de a înțelege. Categoriile sunt greșite. Toate formele de etichetare astăzi sunt făcute prematur. Pentru a ne repara greșeala, ar fi mai bine să apreciem lucrurile în baza a ceea ce sunt cu adevărat. Să o luăm de la început.” Laurie Cookson (Our Wild Niche).

BIO
Lucia Mărneanu s-a născut în 1988, la București. 3 ani mai târziu s-a născut Denisse Moise, tot la București.

În 2009, în timp ce Lucia termina Grafica la UAD Cluj, Denisse Moise începea Arhitectura la Institutul din Birmingham.

În 2014, Lucia pleca în Amsterdam să studieze Theatre Making la DasArts, în timp ce Denisse venea în România să studieze Actorie la UBB Cluj. Denisse și Lucia s-au întâlnit prima dată pe scenă în Miracolul de la Cluj în regia lui David Schwartz. Un an mai târziu s-au hotărât să aducă în discuție tema prejudecăților și a percepției în Auditoriumul de la MNAC.

Denisse Moise este actriță angajată a Teatrului Anton Pann. În paralel, colaborează cu companii de teatru independent clujene, ca Reactor de Creație și Experiment și Create.Act.Enjoy, și face parte din trupa țais, formată din colegii de generație de la UBB, Facultatea de Teatru și Televiziune, secția actorie (clasa Miklos Bacs și Irina Wintze). Sporadic creează scenografii și afișe. Anterior a studiat Arhitectura la Birmingham Institute of Art and Design.

Lucia Mărneanu este membru al Asociației Reciproca, a cărei misiune e aceea de a produce noi discursuri/ conștiințe civice prin practici teatrale. A colaborat, fie ca actriță, fie ca ilustrator, cu regizori ca Leta Popescu, Cristian Ban sau David Schwartz. În prezent documentează grafic întâlnirile din cadrul Forme Ușoare de Performativitate (Asociația ColectivA) și lucrează la definitivarea albumului personal de artist An Almost Political Diary. A absolvit grafica la UAD Cluj și actoria la UBB Cluj.

Credite:
Texte: Matei Lucaci-Grünberg, Denisse Moise, Lucia Mărneanu
Muzică: Alexei Țurcan [Tomma Alistar]
Montaj video: Radu Bogdan
Creatoare: Lucia Mărneanu și Denisse Moise
Performer: Denisse Moise
Curatoriat de Ioana Paun
Foto: Razvan Leucea
Produs de Biatrice Cozmolici
Tehnic: Alexandru Maxim
Grafică: Maria Draghici

De fapt eram eu. face parte din Programul de Arte Performative al MNAC și este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Teritorii Libere este o platformă de producție și susținere a artiștilor tineri de avangardă, români și internaționali, care dezvoltă practici prototip de performance/live art. Ea este coordonată de Ioana Păun și continuă să se extindă. Dacă aveți propuneri și idei, le așteptăm la performance@mnac.ro.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508