spot_img

Palatul Suțu găzduiește Simpozionul de Artă și Istoria Artei (ediția a II-a)

În perioada 4-5 octombrie 2018, Muzeul Municipiului București organizează Simpozionul de Artă și Istoria Artei (ediția a II-a). Lucrările se vor desfășura la Palatul Suțu (Bd. I.C. Brătianu, nr. 2).

Prin acest simpozion realizat în colaborare cu alte instituţii, Muzeul Municipiului Bucureşti îşi propune să pună la dispoziţia specialiştilor o platformă de prezentare a ultimelor cercetări din domeniu, să faciliteze comunicarea istoricilor de artă și specialiștilor activi în domeniul artistic la nivel naţional şi internaţional şi să problematizeze teme de actualitate. La ediția a II-a a simpozionului, se va lansa și primul număr al REVISTEI DE ARTĂ ȘI ISTORIA ARTEI, publicație editată de Muzeul Municipiului București. În conținutul acesteia se pot citi câteva dintre prezentările de anul trecut, detaliate în cele 175 de pagini ale sale.

Fiind un an dedicat Centenarului, la Simpozion vor fi expuse studii centrate în jurul acestei teme generoase. Astfel, lucrările prezentate sub acest generic vor fi: „Corneliu Michăilescu – un artist al României mari”- Ana-Maria Măciucă, Secția Artă, Muzeul Municipiului București; „Arta Nouă după Marea Unire” – Mihaela Varga, Federația Română a Asociațiilor, Cluburilor și Centrelor pentru UNESCO; „Monumentul alegoric din România înainte și după Marea Unire” – Emilia Cernăianu, Doctorand la UNArte București.

Lucrările participanților vor releva și rezultate ale celor mai recente cercetări în domeniu: „Avantajele analizei imagistice hiperspectrale în cercetarea neinvazivă a bunurilor culturale – Roxana Rădvan, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică INOE 2000; „Casa Aman ca testament politic şi cultural” – Greta Şuteu, Secția Artă, Muzeul Municipiului București; „Societatea românească reflectată în portretistica secolului al XIX-lea” – Anca Raluca Bratu, Muzeul de Artă Ploiești; „Ada (Geo) și Cornel Medrea. O poveste sculpturală” – Felicia Raetzky, Secția Artă, Muzeul Municipiului București; „Ipostaze ale feminităţii în creaţia pictorului Ştefan Szönyi. Perioada Realismului Magic” – Andreea Petcu Foanene, Muzeul de Artă Timişoara; „Un pictor român pe piaţa de artă interbelică franceză. Theodor Pallady la Galeria Eugène Blot, 1928-1937: tablouri şi documente inedite” – Daniela Langusi, PhD Art History, Pennsylvania State University, USA; „Importanţa “Școlii de artă de la Institutul Cantacuzino” pentru colecţionismul românesc. Modelul Profesorului Ion Cantacuzino”, Steluța Boroghină, Doctorand la UNArte București.

Vineri, în cea de-a doua zi a Simpozionului, vor avea loc vizite ghidate la Palatul Suțu (în expozițiile tematice „AVANGARDĂ ↔ ARIERGARDĂ. De la premisele avangardismului românesc la puterea realismului socialist” și „Fizionomii unificatoare. «Toți în unu» – povestea unui proiect de țară”), la Muzeul Theodor Aman și la „Muzeul Vârstelor”, găzduit de Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei, nr. 151).

Consiliul Ştiințific al Simpozionului de Istoria Artei este alcătuit din: Dr. Mihaela Varga, secretar general Federația Română a Asociațiilor, Cluburilor și Centrelor pentru UNESCO, Dr. Marian Constantin, expert atestat Ministerul Culturii și Identității Naționale, Dana Dragomir, expert atestat Ministerul Culturii și Identității Naționale, Dr. Mariana Vida, expert atestat Ministerul Culturii și Identității Naționale, Dr. Elena Olariu, șef Secție Arte Grafice, Documentare, Muzeul Național de Artă al României, Dr. Liana Ivan-Ghilia, muzeograf Muzeul Municipiului București, Secția Artă.

Comitetul de organizare al Simpozionului de Artă și Istoria Artei, Muzeul Municipiului Bucureşti: Ana-Maria Măciucă, muzeograf Secţia Artă, dr. Liana Ivan-Ghilia, muzeograf Secția Artă, Angelica Iacob, Șef Secție Artă, dr. Roxana Coman, muzeograf Serviciul Relații Publice, Marketing, Proiecte Culturale, Eliana Radu, coordonator al Serviciului Relații Publice, Marketing, Proiecte Culturale.

Moderator: Dr. Marian Constantin.

Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508