spot_img

Liliana Țuroiu, președintele ICR, la prima Reuniune Anuală a Diplomației Culturale Române: „Conștientizăm provocările, dar și oportunitățile unui maraton cultural de excepție, în urmatorii ani”

Strategia culturală 2019-2021, proiectele culturale conexe agendei diplomatice în perioada Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, Sezonul România-Franța și pregătirea Festivalului Internațional Europalia la care România este țară invitată de onoare – proiect  coordonat de Institutul Cultural Român, evenimentele ce vor fi derulate cu prilejul Zilei Naționale a României, dar și bilanțul acțiunilor culturale dedicate Centenarului sunt doar o parte dintre subiectele care s-au dezbătut la Bruxelles, timp de două zile, cu ocazia primei Reuniuni Anuale a Diplomației Culturale Române.

Organizat la inițiativa Institutului Cultural Român cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, în perioada 16-17 octombrie 2018, evenimentul a reunit directorii reprezentanțelor ICR, conducerea institutului la nivel de președinte și vicepreședinți și s-a bucurat de prezența unor înalți oficiali din țară și de la Bruxelles, precum și a unor parteneri instituționali belgieni ai ICR,  ale căror mesaje au reiterat prioritățile de politică externă și de promovare a culturii române în străinătate și au dat plus de valoare discuțiilor de fond.

Reuniunea s-a desfășurat la sediul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană și a fost deschisă oficial de președintele Institutului Cultural Român, doamna Liliana Țuroiu, urmată fiind de secretarul de stat pentru relații interinstituționale, doamna Maria Magdalena Grigore, care a transmis un mesaj din partea ministrului afacerilor  externe Teodor Meleșcanu.

„Pentru noi, la Institutul Cultural Român, să fim parteneri la aceste programe majore din urmatorii ani, va fi o experiență din care vom ieși cu certitudine îmbogățiți – după cum sperăm că și Președinția sau Sezonul, ori Europalia vor avea de câștigat din contribuția pe care suntem în măsură s-o aducem. Printr-un fel de «hazard obiectiv», ca să recurg de data aceasta la un concept al lui André Breton, avem de răspuns, în acești doi ani, unui ansamblu de provocări pe cât de onorante, pe atât de responsabilizatoare. Traversăm, cum bine știm, laolaltă cu întreaga lume, o perioada  în care lucruri ce păreau cucerite durabil se vădesc mai fragile decât scontam. Este cu atât mai mult momentul să ne exprimăm cu limpezime și valorile”, a declarat președintele ICR, doamna Liliana Țuroiu, în cadrul Reuniunii, felicitând echipele Reprezentanțelor ICR pentru creativitatea și efortul depus pentru realizarea de  proiecte culturale valoroase, care au contribuit la o bună reprezentare a României în rândul publicului țărilor în care acestea au fost derulate.

În mesajul din partea ministrului afacerilor externe, domnul Teodor Meleșcanu, doamna secretar de stat a subliniat importanța diplomației culturale, alături de diplomația publică: „Diplomația culturală are meritul de a contribui la exercitarea influenței unui stat, prin sprijinirea priorităților sale de politică externă și îmbunătățirea imaginii țării în străinătate.(…) Ministerul Afacerilor Externe consideră necesară aceasta dezbatere constructivă din care să rezulte linii clare de acțiune, însoțite de finanțarea corespunzătoare, asupra modului în care să să contribuim la mai buna cunoaștere a României în rândul publicului din străinătate”.

Totodată, doamna secretar de stat Maria Magdalena Grigore, a reiterat sprijinul MAE și al misiunilor diplomatice ale României pentru ICR, în vederea promovării culturii române: „Diplomația publică și culturală a României din ultimii ani a căpătat un caracter pro-activ și dinamic. Apreciind proiectele derulate până în prezent și felicitându-vă pentru excepționalele evenimente pe care le-ați organizat și promovat, menționez că încurajăm, de asemenea, diversitatea genului de programe propuse pentru a oferi o reprezentare echilibrată a culturii române care să redea atât bogăția patrimoniului cultural, cât și varietatea artei noastre contemporane.

La Reuniunea Anuală a Diplomației Culturale Române au participat ES doamna Luminița Odobescu, Reprezentantul Permanent al României pe lângă Uniunea Europeană și domnul Bogdan Moisii, invitați de marcă, parteneri instituționali ai ICR din Belgia: Koen Clement, directorul general Europalia International și GiannaLia Cogliandri Beyens, secretar general ENCATC, cea mai importantă rețea europeană în domeniul managementului și politicilor culturale, alături de  vicepreședinții ICR, Bèla Dan Krizbai și Mirel Taloș, secretarul general Ion Anghel și de directorii Reprezentanțelor ICR din Berlin, Bruxelles, Budapesta, Chișinău,  Istanbul, Lisabona, Madrid, Paris, Praga, Roma, Stockholm Tel Aviv, Varșovia și  Veneția.

Doamna ambasador Luminița Odobescu a prezentat dosarele tehnice și obiectivele  României în exercitarea Președinției Consiliului UE, menționând buna colaborare cu Institutul Cultural Român și importanța activității acestuia: „Îmi face plăcere să fiu alături de dumneavoastră. Diplomația culturală este extrem de importantă, pentru că noi vedem UE nu numai ca un proiect economic, ci ca sumă a identităților culturale ale statelor membre. Domeniul cultural va juca un rol important pe perioada derulării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Contez pe susținerea dumneavoastră în îndeplinirea obiectivelor ce țin de spațiul cultural și vă mulțumesc pentru că ne-ați sprijinit întodeauna, iar dumneavoastră puteți conta, întotdeauna, pe echipa Reprezentanței României pe lângă UE”.

˶Eu și echipa mea suntem foarte onorați și foarte bucuroși să lucrăm cu ICR, să prezentăm România anul viitor în cadrul festivalului nostru la cea de-a 50 aniversare Europalia”, a declarat domnul Koen Clement, Europalia, într-o scurtă prezentare a Festivalului.

Într-un schimb cultural de excepție, participanții la Reuniunea Anuală a Diplomației Culturale Române au efectuat o vizită de documentare la  Palatul Artelor Frumoase din Bruxelles (BOZAR), unde au fost întâmpinați de domnul Paul Dujardin, director artistic  BOZAR, cea mai reprezentativă instituție culturală din capitala Belgiei și un partener  de tradiție al ICR, locul unde se vor desfăsura proiectele – far ale  Festivalului Europalia România: evenimentul de deschidere, expoziția centrală Brâncusi și evenimentul de închidere.

Directorii reprezentanțelor ICR au subliniat importanța primei Reuniuni Anuale a Diplomației Culturale Române, care a dat posibilitatea stabilirii unor contacte și dialoguri extrem de utile cu factorii decizionali ai viitoarei ediții a Festivalului de Arte Europalia.

Prima Reuniune a Diplomației Culturale Române la Bruxelles s-a desprins de formatul tradițional al întâlnirilor de lucru menite să recalibreze, la intervale regulate, mecanismul de acțiune al uneia dintre cele mai importante instituții din țara noastră, Institutul Cultural Român, aducând în centrul discuției necesitatea diversificării parteneriatelor instituționale transfrontaliere, precum și importanța dialogului continuu cu experții și curatorii unor evenimente cu îndelungată tradiție în acțiunea de selecție a celor mai evocative elemente ale culturii pe care încearcă să o reprezinte în plan internațional.

Prezentarea într-un astfel de format extins și într-un spațiu european de mare vizibilitate a capabilităților instituției responsabile cu promovarea identității culturale a românilor – cu accent pe modul de configurare a rețelei sale de reprezentanțe și pe programele și strategiile dezvoltate recent – constituie în sine o importantă activitate de mapping cultural al României, pentru specialiști și pentru publicul larg european.

Eficientizarea procedurilor de lucru, schimbul de idei, de bune practici, interconectarea unor inițiative și replicarea lor în cât mai multe spații culturale au fost alte teme importante de discuție într-o reuniune ce a adus împreună decidenți si specialiști din ambele instituții (ICR și MAE) implicate în organizarea activităților de diplomație publică și culturală. Toate acestea sunt, au concluzionat participanții la reuniune,  esențiale în vederea ajustării și mai bunei flexibilități a Institutului Cultural Român, în ansamblul său, pentru următoarele probe majore care îl așteaptă: programele avute în vedere pe durata Președinției României a Consiliului Uniunii Europene, respectiv prezența culturală românească în cadrul Festivalului Europalia 2019.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508