Festivalul Internațional PROPATRIA – Tinere Talente Românești, ediția a VIII-a

oct. 3rd, 2018 | By | Category: Eveniment

Ajuns la a opta ediție, Festivalul Internațional PROPATRIA – Tinere Talente Românești revine în 2018 cu un bogat program de evenimente cu intrare gratuită care se vor desfășura la Roma în locații de prestigiu. Realizat în cadrul activităților care marchează Centenarul Marii Uniri, dedicat atât publicului român cât și celui italian, Festivalul va avea loc în Roma, în perioada 29 septembrie – 21 octombrie 2018. Ca în fiecare an, vor urca pe scenă invitați importanţi: pianista Mara Dobrescu, violoncelistul Leonardo Cianferra, artistul Geo Florenti, pianiștii Filippo Tenisci și Emmanuele Stracchi, violonista Angela Turchetta, directorul de imagine Blasco Giurato, pilotulFabio Barone, dansatoarea Juhasz Csilla, clavecinistele Pușcașu Luiza-Aysel și Raluca Enea, etc.

Festivalul va debuta, în seara de 29 septembrie, la Accademia di Romania, sub semnul sincretismului artistic. Directorul artistic al festivalului, renumita pianistă Mara Dobrescu (România/Franța), va susține concertul de pian „Soleils de Nuit” și va fi însoțită în această călătorie muzicală de artistul Geo Florenti, care a realizat pentru această ocazie o scenografie inedită: o instalație de artă realizată cu o tehnologie inovatoare, cu consum zero de energie. Deschiderea evenimentului inaugural va fi marcat de un moment special de proiecții video pe clădirea Accademia di Romania in Roma. În cadrul ceremoniei de deschidere a festivalului, tânărul violoncelist italian Leonardo Cianferra – invitat din partea Conservatorul de Muzică „Santa Cecilia” din Roma – va susține două intervenții muzicale.De asemenea, pilotul Ferrari Fabio Barone, deținătorul recordului mondial de viteză pe Transfăgărășan în 2015, va fi prezent la eveniment.

Această ediţie va aduce în atenția publicului si filmul românesc. În colaborare cu Centrul Saint Louise – Institutul Francez pe lângă Sfântul Scaun, pe data de 11 octombrie a.c., vom avea plăcerea să prezentăm în premieră în Italia, filmul de lung metraj “Octav” in regia lui Serge Ioan CelibidachiBlasco Giurato,directorul de imagine al filmului va răspunde întrebărilor publicului într-o sesiune de Q/A.

Data de 17 octombrie 2018 va fi dedicată muzicii vechi. Realizat în colaborare cu Accademia d’Ungheria in Roma și Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma, spectacolul „Baroqu’eMotion” în regia lui Laurențiu Calomfirescu, susţinut de Juhasz Csilla (dans), Pușcașu Luiza –Aysel și Raluca Enea (clavecin), oferă o imagine muzicală diferită a clavecinului și a posibilităților sale.Conceptul artistic al evenimentului și secvența pieselor selectate ilustrează modul în care acest instrument a evoluat în timp.Călătoria muzicală va fi colorată prin momente de dans cu scenografii specifice.

Pentru a omagia aniversarea a 100 de ani de unitate a României, pe data de 18 octombrie, am dedicat o zi memoriei istorice. Publicul va avea ocazia să admire expoziția de fotografie „România-Evoluție”, cu imagini din arhiva Agerpres urmată de proiecția documentarului „Marea Unire – România100 de ani”, o producție Agerpres creată de Mihuț Năstăsache, Marilena Stănescu și Sergiu Olteanu.

Spectacolul de gală este programat pentru data de 21 octombrie, la teatrul Golden, undevor fi premiați tineri români din numeroase țări europene. Juriul va fi format din personalități culturale și jurnaliști din Spania, Franța, România, Italia și Belgia.

Organizatorii Festivalului Internațional PROPATRIA își propun, ca şi la edițiile precedente, să creeze un context de promovare a artiștilor români consacrați, precum și un cadru de manifestare pentru tineri de excepție aflați la început de drum.Principalul scop al festivalului este continua căutare și descoperire a tinerilor talentați din diaspora, încurajarea și recompensarea celor care au obținut rezultate excelente în diverse domenii ale muzicii, artei sau științei.

Festivalul este organizat și promovat de către Asociația Culturală Româno-Italiană Propatria în colaborare cu Accademia di Romania în Roma, Institutul Cultural Roman, Asociatia Ro&Ro și cu sprijinul Ambasadei României în Italia.

PROGRAM

SÂMBĂTĂ, 29 SEPTEMBRIE 2018

Galeria de Artă – Accademia di Romania in Roma – Viale delle Belle Arti 110 – Roma

19:00: Deschiderea evenimentului

19:30: Instalaţii si proiecţii video pe clădirea Accademia di Romania in Roma

Cu participarea pilotului Ferrari, Fabio Barone, deținătorul recordului mondial de viteză pe Transfăgărășan (2015).

19:45: Moment muzical inaugural susținut de violoncelistului Leonardo Cianferra (Italia)

20:00: „SOLEILS DE NUIT” – Recital de pian Mara Dobrescu (România/Franţa)

Cu participarea artistului Geo Florenti care a creat pentru acest concert prima scenografie ecologică, o instalatie luminoasa cu consum zero de energie.

21:00: Recepție cu degustări de vinuri în grădina Academiei

În colaborare cu: Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma

SÂMBĂTĂ, 6 OCTOMBRIE 2018, ora 19:00

Galeria de Artă – Accademia di Romania in Roma – Viale delle Belle Arti 110 – Roma

OCTOMBRIE MAGIC” – Concert susţinut de Filippo Tenisci (pian) și Angela Turchetta (vioară), acompaniată la pian de Emmanuele Stracchi.

JOI, 11 OCTOMBRIE 2018, ora 20:00

Centre Saint Louis di Roma – Largo Toniolo 20/22 – Roma

Proiecţia filmului de lungmetraj „OCTAV” – regia Serje Celibidachi, director de imagine Blasco Giurato (premiul Oscar pentru filmul „Cinema Paradiso”).Blasco Giurato în dialog cu publicul în încheierea evenimentului.

În colaborare cu: Centre Saint Louis – Institutul Francez pe lângă Sfântul Scaun

MIERCURI, 17 OCTOMBRIE 2018,

Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma – Via dei Greci 18 – Roma

Spectacolul de muzică veche și dans„Baroqu’eMotion” în regia lui Laurențiu Calomfirescu,susţinut deJuhasz Csilla (dans), Pușcașu Luiza –Aysel și Raluca Enea (clavecin).

În colaborare cu:Accademia d’Ungheria in Roma și Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma

JOI, 18OCTOMBRIE 2018, ora 19:00

Accademia di Romania in Roma, Piazza Josè de San Martin 1 – Roma

Proiecția documentarului „Marea Unire– România, la 100 de ani” – realizat pentru Agerpres, de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu.

Inaugurarea expoziției „Romania:Evoluție” imagini din arhiva Agerpres.

Cu participarea: Prof. Dr. Emil Petru Ratiu

DUMINICĂ, 21 OCTOMBRIE 2018, ora 11:00

Teatrul Golden din Roma, via Taranto 30 – Roma

GALA PREMIILOR DE EXCELENȚĂ PROPATRIA 2018

Vor fi premiați tineri români din: Italia, Belgia, Spania, Olanda, Republica Moldova, Franța, România, Anglia. Juriul va fi format din personalități culturale și jurnaliști din Spania, Franța, România, Italia, Belgia.

Cu participarea pilotului Ferrari, Fabio Barone, deținătorul Recordului Mondial de viteză pe Transfăgărășan (2015).

PROIECT REALIZAT CU:

PATRONAJUL: Senatul Republicii Italiene, Camera Deputatilor Italia, Reprezentanta Comisiei Europene în Italia, Consiliul Regional Lazio, Comune di Roma – Assessorato Cultura, Creatività e Promozione Artistica, Ambasada Romaniei în Italia, Ambasada Republicii Moldova în Italia.

PARTENERI: Ambasada României în Italia, Accademia di Romania in Roma, Institutul Cultural Roman, “Institut Francaise – Centre Saint Louis”, Accademia d’Ungheria in Roma, Conservatorul de Muzica Santa Cecilia, Asociatia RO&RO.

PARTENERI MEDIA:

În România: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, TVR Internaţional, Radio România;

În Italia:Agenzia Stampa Askanews,GP Magazine, Rome Guide, Vivi Roma TV, Yes Art Italy, Romeig, Roma Multietnica, Più Culture, Officina delle Culture, Art Wave, Associazione Culture del Mondo, Cultural Pro, Abitare a Roma, Scoprendo Roma, B in Rome.

În Spania: Agenţia de Presa “Occidentul Romanesc”;

În Belgia: Arthis Radio-Tv

SUA: Arca TV

COLABORATORI: Associatia Assomoldave, Asociatia „Officine delle Culture” , Proiectul „Ragazzi in Gamba”, Centrul Cultural Romano-Italian din Milano, Editura Rediviva-Milano, Institutul Limbii Romane, Golden Accademy.alia


Număr de vizualizări :467


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro