Expoziție eveniment „Iosif Iser – gravor“, la Biblioteca Academiei Române

oct. 9th, 2018 | By | Category: Eveniment

În perioada 10-20 octombrie 2018, Biblioteca Academiei Române, prin Cabinetul de Stampe, organizează expoziția „Iosif Iser – gravor“. Vernisajul va avea miercuri, 10 octombrie 2018, ora 13:30, în Sala „Theodor Pallady“ din Calea Victoriei nr. 125. Expoziția „Iosif Iser – gravor“ este cea de-a doua expoziție pe care Biblioteca Academiei Române o dedică marelui artist român în acest an, când se împlinesc 60 de ani de la moartea sa.

Dacă la sfârșitul lunii mai au fost expuse aproape 100 de lucrări din generoasa operă grafică a lui Iser (peste 700 de desene se află numai în colecțiile Bibliotecii Academiei Române), acum Cabinetul de Stampe oferă publicului întâlnirea cu Iosif Iser gravorul, o componentă mai puțin studiată de exegeții săi și căreia artistul însuși nu-i consacră decât 10 ani, întrucât migala caracteristică lucrului în gravură nu era tocmai pe măsura firii sale tumultoase. A realizat însă aproape 60 de gravuri, într-un număr restrâns de teme, pe care le regăsim și în desenul şi în pictura sa: tătăroaice, ţărănci din Argeş, nuduri, odalisce şi balerine, spaniole, femei în interior, câteva portrete şi peisaje.

Cătălina Macovei, șefa Cabinetului de Stampe, informează că „Biblioteca Academiei Române deține ciclul aproape complet al lucrărilor realizate de Iosif Iser, mai ales în tehnica point sèche-ului (gravură cu ac rece), de la stadiul de épreuve d’artiste la stadiile numerotate sau chiar la tiraje târzii, ceea ce scoate în evidență complexitatea acestui aspect din creația sa artistică și ne determină să-l situăm, alături de alți artiști români și străini contemporani cu el în rândul gravorilor moderni care merită să fie studiați și să îmbogățească patrimoniului colecțiilor de prestigiu“.

Biblioteca Academiei Române oferă specialiștilor și publicului iubitor de artă o expoziție eveniment, în care vor fi prezente 74 de garvuri, alături de opera artistului român fiind expuse câteva lucrări aparținând prietenilor săi francezi pe care i-a frecevantat în perioada sa pariziană la Academia Liberă a lui Othon Friesz: André Derain, D. E. Galanis, Jules Pascin.

Expoziția va fi deschisă în perioada 10-20 octombrie 2018 și poate fi vizitată de luni până vineri, în intervalul orar 10-16.

Număr de vizualizări :1470


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro