Corul Madrigal și Cantus Mundi, unite în sărbătoarea Marii Uniri, la Sibiu

oct. 8th, 2018 | By | Category: Postcard

Sâmbătă, 6 octombrie 2018, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, a concertat în cadrul evenimentului „Sibiu 100 – Centenarul României Mari”. Recitalul a avut loc în Piața Mare din Sibiu, care s-a dovedit neîncăpătoare pentru cei peste 5.000 de spectatori dornici să asculte vocile emblematice ale Corului Madrigal. Alături de celebrul ansamblu a urcat pe scenă și Corul „Peda Sonora”, proiect muzical ce face parte din Programul Național Cantus Mundi.

Pentru mine, Corul Madrigal a fost mereu un exemplu de profesionalism, bun gust și de înaltă ținută. În timpul recitalului susținut de acesta, am avut senzația că pentru prima dată oamenii și-au acordat timp să interiorizeze și să aprofundeze lucrurile pe care altfel le evită. Apreciez generozitatea Corului Madrigal față de copiii din Programul Național Cantus Mundi și faptul că își asumă acest rol de formator și de model. Îmi pare un gest extrem de important în România secolului XXI ”, a declarat Radu Nica, cel care a semnat regia artistică a evenimentului.

Recitalul a început cu piesa „Cântece de lume” de Gheorghe Bazavan, o suită pe teme românești vechi, urmată de intonarea „Odei Bucuriei”, imnul Uniunii Europene. Finalul momentului muzical s-a realizat alături de corul de copii „Peda Sonora”,  cântând la unison imnul României.

A fost o onoare pentru Corul Madrigal să participe la unul dintre cele mai importante evenimente din țară care a marcat centenarul Marii Uniri. Un eveniment realizat în regia lui Radu Nica, un om cu viziune complexă, care a adus laolaltă artiști de mare seamă. A fost o bucurie să putem oferi publicului sonoritatea celor 100 de ani și așteptăm ca și alte evenimente de acest fel să se desfășoare pe teritoriul României, având un scop nobil, cel de a evoca tradiția și istoria României, dar și de a crea o punte între generații”, a declarat Anna Ungureanu, dirijorul principal al Corului Madrigal.

În anul aniversar Madrigal 55, strategia culturală a prestigiosului ansamblu continuă să se concentreze nu doar pe amplificarea propriului repertoriu, dar și pe intensificarea activității tuturor corurilor care fac parte din Programul Național Cantus Mundi. Turneul Național de Crăciun, pe care Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” îl va desfășura în perioada 8 – 20 decembrie, va aduce pe marile scene din România mii de copii și tineri din rețeaua Cantus Mundi. Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare proiect de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor Ion Marin, Directorul de Onoare al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. Programul Național Cantus Mundi a adunat până acum sub umbrela sa peste 900 de coruri, 30.000 de copii de pe întreg cuprinsul țării, depășind barierele legate de etnie, condiție socială și capacități fizice sau psihice, construind nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societății noastre prin intermediul acestui proiect.

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut peste 4.500 de concerte aplaudate de melomani de pe întreg mapamondul, impunându-se astfel ca un adevărat „brand de țară”. Este etalonul mondial al muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summitului Global de Religie, Pace şi Securitate.

Număr de vizualizări :813


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro