spot_img

Carmen Lidia Vidu deschide seria evenimentelor „Portretele artiştilor la maturitate”, la Institutul Cultural Român

Marţi, 9 octombrie 2018, de la ora 18.30, Institutul Cultural Român va găzdui evenimentul intitulat „Portretul artistei la maturitate: Carmen Lidia Vidu faţă cu Andrei Ţărnea”. Desfăşurată în sala mare ICR din Aleea Alexandru numărul 38, întâlnirea este prima din seria dedicată artiştilor români contemporani. După proiecţiile unor filme realizate de Carmen Lidia Vidu – printre care o premieră națională, ”Jurnal de România. Jurnal de musulman ” – va urma un dialog între regizoare, publicul invitat şi moderatorul discuţiei, Andrei Ţărnea, comisarul român al Sezonului România-Franţa. Preocupată de studiu și laborator, Carmen Lidia Vidu este cunoscută pentru diverse tipuri de proiecte, de teatru, multimedia, de dans, de film, dar și pentru expoziţii de artă. Festivalul „George Enescu” 2017 s-a deschis cu opera „Oedipe” de George Enescu în versiune concertantă cu London Philharmonic Orchestra, sub conducearea lui Vladimir Jurowski, având proiecții realizate de regizoare.

„Nu mi-a păsat dacă e film, teatru, artă video, multimedia, dans, documentar sau instalații artistice. Cred că sunt un artist care s-a născut în experiment și așa mi-ar plăcea să merg mai departe “, a declarat artista.

Andrei Ţărnea, diplomat de carieră, a condus Centrul Român de Informare de la Bruxelles şi ulterior ICR Bruxelles până în mai 2010. A fost director executiv al Institutului Aspen România şi este în prezent comisarul român al Sezonului România-Franţa, care se va desfăşura între 1 decembrie 2018 şi 14 iulie 2019.

Cele cinci scurtmetraje incluse în program sunt:

2014 – Hotel California/ 8:30 min

Filmul, dominat de o atmosferă aparte, de film noir, este prezentat sub forma unui colaj foto-video în alb-negru. Pelicula spune o poveste complexă despre relații toxice şi subliniază faptul ca infernul nu e un spațiu anume unde poți merge, ci e ceva ce porţi mereu cu tine.

2015 – București. O lume de Ion Bârladeanuși Carmen Lidia Vidu/ 8:56 min

Bucureștiul este prezentat în multiple unghiuri: oraş cultural, emoțional, fantastic, compus din grădini, case, blocuri, parcuri, personaje de film, lume reală sau politică, personaje discrete sau evidenţiate, dar şi imaginare.

2015 – ARAD. Jurnalul meu virtual/ 14:51 min

„Jurnal meu virtual” este o călătorie alcătuită din momente reale și suprarealiste conţinând dragoste, nostalgie, memorie vizuală, toate acestea fiind ingrediente a unei maturizarii complexe. Filmul a primit Premiul Specialal Juriului la Indian Cine Film Festival şi o menţiune la Delhi Shorts International Film Festival.

2016 – Constanța. A Dancing City / 16:28 min

Oraşul este prezentat într-o manieră poetică: oraș-port, oraș-plajă, cu dealuri aride şi istorie milenară, multietnică şi multiculturală. Filmul a fost selecţionat la Festivalul Inţernational Music Video Underground, din Los Angeles.

2017 – Jurnal de România. Jurnal de musulman / 11:08 min

Turchian Guzin Nasurla, singura actriţă tătăroaică din Constanţa, are portretul unei femei care a experimentat revolta, frica sub diverse forme cum ar fi frica de cutumele sociale care te vrea măritată, dar şi cea a singurătăţii în doi, precum şi frica de a fi minoritar. Filmul, votat pentru Cel mai bun scurtmetraj la Festivalul Independent Shorts Awards din Los Angeles, a intrat în secţiunea Finalist, la Eurasia International Monthly Film Festival din Moscova, a fost desemnat în India Cel mai bun documentar despre femei (non ficţiune) la International Film Festivals-Jaipur şi a fost selecţionat în Australia la Changing Face International Film Festival Sydney.

Intrarea este libera, în limita locurilor disponibile.

http://www.icr.ro/pagini/carmen-lidia-vidu-deschide-seria-evenimentelor-portretele-artistilor-la-maturitate-la-institutul-cultural-roman

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508