spot_img

Ateliere de lectură și evenimente pentru copii, în cadrul proiectului „Luna Literaturii Europene”

Institutul Cultural Român, alături de membrii clusterului EUNIC România (Reţeaua Europeană a Institutelor Culturale Naţionale), organizează ”Luna Literaturii Europene”, un proiect amplu  prin care publicul  este invitat  să (re)descopere literatura europeană. Pe tot parcursul lunii octombrie vor avea loc evenimente diverse, de la ateliere pentru copii și părinți la dezbateri, conferințe, concursuri și campanii de sensibilizare asupra necesității accesului la cultură al persoanelor din zonele defavorizate. În perioada 20-26 octombrie 2018, scriitorii Asociației De Basm vor susține ateliere pentru copii, workshop-uri pentru profesori, bibliotecari și părinți, precum și lansări. Acestea vor avea loc în școli, la sediul ICR (strada Aleea Alexandru nr. 38) și la Cărturești Verona.

De Basm – Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți este partenerul Institutului Cultural Român în organizarea acestui proiect. Scriitorii asociației vor susține ateliere de lectură, scriere creativă, workshop-uri pentru elevi, părinți, bibliotecari și cadre didactice, toate menite să promoveze lectura în rândul copiilor și tinerilor, dar și să atragă atenția părinților și profesorilor asupra importanței cititului, în familie și la școală.

Evenimentele şi activităţile organizate în şcoli, la sediul ICR, în Librăria Cărturești Verona, dar și în mediul online, vor distribui următoarele mesaje: Cititul este distractiv; Cititul este util; Cititul te ajută să interacţionezi cu alte culturi şi să le înţelegi mai bine.

EUNIC România (Reţeaua Europeană a Institutelor Culturale Naţionale) organizează în fiecare an Luna Literaturii Europene, o ocazie de a sărbători cărţile şi scriitorii din Europa, cu scopul de a evidenţia patrimoniul reprezentat de literatura europeană şi de a inspira copiii şi tinerii să îndrăgească lectura.

De Basm Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți este o organizație care și-a propus să faciliteze difuzarea literaturii contemporane în rândul copiilor și părinților, mai ales a celor aflați în zone defavorizate cultural. Printre prioritățile asociației se numără și promovarea literaturii naționale contemporane pentru copii în școlile din România și încurajarea dezbaterii asupra rolului pe care îl ocupă literatura pentru copii în cadrul literaturii.

Program

Campania Cărți Tatuate

Institutul Cultural Român și De Basm vor lansa, începând cu 8 octombrie,  campania online „Cărți Tatuate”.

Ideea de la care a plecat această campanie este că tatuajele reprezintă semne pe care iubirile, experiențele și speranțele noastre ni le-au lăsat pe piele. Întrebarea-provocare pe care o lansăm prin acest proiect este dacă, în mod similar, iubirea pe care o avem față de cărți, experiențele pe care le-am avut prin intermediul lor și speranțele pe care ele ni le-au sădit în suflete n-ar trebui înscrise, la rândul lor, undeva. Dacă fiecare carte pe care am iubit-o nu ne tatuează pentru totdeauna sufletul, lăsând urme nevăzute care ne fac să fim cine suntem.

Provocarea pe care o lansăm copiilor și adulților deopotrivă este să conceapă un „tatuaj” cu acea carte din copilărie care i-a impresionat cel mai tare, să-l trimită într-un mesaj pe adresa de Facebook a asociației, motivându-și într-un text scurt alegerea. Tatuajul poate reprezenta un personaj, poate fi un titlu de carte scris caligrafic, o mică pictură, un citat. În orice reprezentare grafică, în orice tehnică, pentru că nu există greșeli atunci când ne exprimăm iubirea sincer și din suflet.

Cele mai reușite tatuaje vor fi premiate cu cărți puse la dispoziție de Editura Institutului Cultural Român și de editurile partenere care au răspuns cu generozitate apelului și s-au alăturat campaniei: editurile Arthur, Cartier, Univers, Cartea Copiilor, Frontiera.

Cele mai frumoase și mai interesante cărți pentru copii și adolescenți vor ajunge la cei care iubesc cărțile și literatura.

PROGRAMUL COMPLET AL ATELIERELOR

20 octombrie

10.00 – „De ce e simpatic să citim împreună” – workshop despre beneficiile cititului cu voce tare susținut de Brandi Bates, promotoare a proiectului Citim Împreună România (sediul ICR, strada Aleea Alexandru nr. 38.

11.30 – „Poveste baroc – Muzica are gust– atelier de lectură susținut de scriitoarea Cristina Andone, autoarea seriei de succes „Povești din Pădurea Muzicală” (sediul ICR, strada Aleea Alexandru nr 38)

21 octombrie

11.00 – „Luli și căsuța din copac” – atelier senzorial de lectură destinat copiilor atipici, în colaborare cu Asociația „Supereroi printre noi”. Atelierul va fi susținut de Ruxandra Mateescu, fondatoare a proiectului „Supereroi printre noi” și creatoare de programe menite să faciliteze accesul copiilor atipici la evenimente culturale, scriitoarea Iulia Iordan, autoare a numeroase cărți de succes pentru copii, și Cristiana Radu, ilustratoare, premiată de două ori cu premiul Cele mai Frumoase Cărți din România (Muzeul Național al Literaturii Române, strada Nicolae Crețulescu nr. 8)

11.30 – Lansare-atelier „Aiurea-n tramvai” – atelier susținut de scriitoarea Adina Rosetti, inspirat de cartea „Aiurea-n tramvai. Aventurile lui Anton în Țara Cuvintelor Anapoda” (Curtea Veche Publishing), o poveste în care sunt explicate într-un mod hazliu expresiile populare care le dau bătăi de cap copiilor (Ceainăria librăriei Cărturești Verona)

11.30 – „De ce e simpatic să citim împreună” – workshop despre beneficiile cititului cu voce tare susținut de Brandi Bates, promotoare a proiectului Citim Împreună România și inițiatoarea unui proiect unic în România, Biblioteca Din Loc în Loc din Lupeni (Mansarda Cărturești Verona)

22 octombrie

9.00 – „De la hieroglife la emoticoane și emoji” – atelier ludic susținut de scriitoarea Laura Grunberg, autoare de cărți pentru copii și adolescenți, dintre care amintim „Să creștem mici”, publicată de Editura Arthur (Școala Româno – Finlandeză)

10.00 – „Poveștile Păsării Măiestre ” – atelier de lectură susținut de scriitoarea Sînziana Popescu, autoarea a numeroase piese de teatru pentru copii, dar și a îndrăgitei serii Andilandi (Grădinița Bambi)

14.00 – „În căutarea kendamei pierdute” – Povești din Ferentari – atelier de scriere creativă destinat copiilor romi, susținut de scriitoarea Adina Rosetti (Școala 136 Ferentari)

23 octombrie

10.00 – „Cum se scrie o poveste greu de scris” – atelier de scriere creativă susținut de scriitoarea Iulia Iordan, autoare de cărți de succes și educator muzeal (Școala Gimnazială Ferdinand)

10.00 – „Colaj din povești” – atelier ludic de lectură susținut de scriitoarea Luciana Grosu, autoare a două cărți, „Realitatea imposibilă” și „Scrisoare imposibilă”, apărute la Editura Humanitas Junior şi Paralela 45 (Școala Româno-Finlandeză)

12.00 – „Atelier cu rime” – atelier de lectură și scriere creativă susținut de scriitoarea Carmen Tiderle, autoare a trei volume îndrăgite de versuri: „Pe Dos”, „În orașul Bucurville” și „Marele Acoperiș” (Școala Româno – Finlandeză)

24 octombrie

11.00 – „Zuralo și rotița fermecată” – atelier ludic pentru copiii de etnie romă de la Școala nr. 2 din Jilava, atelier susținut de scriitoarea Victoria Pătrașcu, în parteneriat cu Agenția Comunitară Împreună

12.30 – „Personajele Din Tablouri Prind Viață” – atelier ludic susținut de scriitoarea Claudia Groza, autoare printre altele a cărții „Întâmplările detectivului Curios” (Liceul Dimitrie Bolintineanu)

13.00 – „Zuralo și rotița fermecată” – atelier ludic pentru copiii de etnie romă de la Școala din comuna 1 Decembrie, susținut de scriitoarea Victoria Pătrașcu, în parteneriat cu Agenția Comunitară Împreună

25 octombrie

10.00 – „Patrimoniu: ce cuvânt complicat!” – atelier susținut de scriitoarea Iulia Iordan și Daniela Mișcov (Atelier D) (Colegiul Mihai Eminescu)

26 octombrie

10.00 – „Lecturi alternative: să citim corpurile” – atelier ludic, susținut de scriitoarea Laura Grunberg (Grădinița „Școala Iancului”)

16.30 – „Lectura ca un loc de joacă – Ce poți face cu o poveste” – workshop pentru învățători și profesori, susținut de scriitoarea Victoria Pătrașcu, despre felul în care o poveste se poate transforma într-un scenariu didactic (Școala Româno-Finlandeză)

Mai multe amănunte găsiţi aici: https://www.icr.ro/pagini/ateliere-de-lectura-si-evenimente-pentru-copii-in-cadrul-proiectului-luna-literaturii-europene

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508