spot_img

Alex Simu Quintet redă ecourile Bucureștiului, la “Artist in Residence”

Seria concertelor jazz din cadrul celei de-a treia stagiuni “Artist in Residence”, organizată de Primăria Capitalei prin ARCUB, continuă cu Echoes of Bucharest, un concert susținut de ALEX SIMU QUINTET în data de 18 octombrie 2018, începând cu ora 20:00, la Sala Mare, ARCUB. ”Echoes of Bucharest” este titlul albumului semnat de ALEX SIMU QUINTET și urmează să fie lansat în anul 2019. Muzica și conceptul din spatele compozițiilor reprezintă o reflectare firească a experienței lui Alex Simu cu orașul său natal, legăturile sale emoționale și culturale primind astfel o dimensiune muzicală. Toate sunetele sunt inspirate de istoria Bucureștiului, de la întemeierea sa, până la orașul contemporan și viitorul său.

Sunete folclorice pure, influența dramatică a Imperiului Otoman, epoca fanariotă, cele două războaie mondiale, regimul comunist, Revoluția și Bucureștiul contemporan, toate aceste ecouri subtile ajung reflectate, prin spiritul muzicii, pe acest album și în concert. Influențele care au sculptat identitatea culturală a Bucureștiului în timp, revin la viață ca melodii, teme ritmice și motive. Completând compozițiile originale, fragmente tematice din compozițiile lui George Enescu și Dimitrie Cantemir au fost special aranjate pentru a se armoniza cu limbajul contemporan de jazz și improvizație liberă.

Componența cvintetului este internațională, reunindu-i pe muzicienii Alex Simu (România − clarinet), Franz von Chossy (Germania − pian), George Dumitriu (România − violă/ chitară), Mattia Magatelli (Italia − contrabas) și Kristijan Krajnčan (Slovenia − violoncel/ tobe).

Clarinetist, saxofonist, compozitor şi aranjor de origine română, Alex Simu s-a stabilit la Amsterdam, în 2003. Activ pe scena muzicii de jazz și world music încă din 1999, a concertat pe cele mai mari scene ale lumii. Printre cele mai recente recunoaşteri internaţionale se numără Premiul “Golden Calf” acordat de Academia de Film a Țărilor de Jos, pentru coloana sonoră a filmului Beyond Sleep.

Născut la München, Franz von Chossy a studiat la Conservatorul din Amsterdam cu Rob Madna, Karel Boehlee și Rob van Bavel. În 2003, s-a mutat la New York, unde a studiat la Manhattan School of Music, sub îndrumarea lui Kenny Barron, Garry Dial, Dave Liebman, John Taylor și Kenny Werner. Împreună cu trio-ul înființat de el, a ieșit câștigător la Dutch Jazz Competition 2006, unde a câștigat și Premiul pentru cel mai bun solist. În 2009, i-a fost decernat Premiul al II-lea la Montreux Jazz Solo Piano Competition.

George Dumitriu a studiat la București, Amsterdam și New York, fiind activ ca perfomer și compozitor de muzică de jazz și de teatru. Stăpânește cu aceeași ușurință violoncelul, vioara și chitara electrică și a colaborat cu artiști importanți, precum Ambrose Akinmusire, Theo Loevendie, Michel Godard, Ack van Rooyen ș.a. Predă chitara, la Conservatorul din Amsterdam, și viola, la Prins Claus Conservatorium din Groningen. Este membru fondator al Romanian Jazz Network.

Kristijan Krajnčan a studiat percuția și componistica la Prins Claus Conservatory din Groningen și la Conservatorul din Amsterdam. A colaborat cu artiști recunoscuți la nivel internațional, iar ca percuționist și violoncelist, a apărut în 26 de înregistrări și a concertat în peste 25 de țări din întreaga lume. Ultimul său proiect, The Drumming Cellist, a fost foarte bine primit de public și de critica internațională.

Preocupat la început de muzica populară, punk și rock, Mattia Magatelli a studiat în continuare contrabasul și jazzul și a colaborat cu Billy Cobham, Alex Sipiagin, Mark Gross, Michael More, Freddy Bryant, Owen Hart Jr., Franco Cerri, Massimo Manzi, Ares Tavolazzi. A luat parte, ca membru sau co-lider, la înregistrarea a mai mult de 50 de albume. În prezent trăiește în Treviso, din regiunea Veneto și, pe lângă activitatea de instrumentist, realizează compoziții pop și jazz.

Biletele au fost puse în vânzare și pot fi achiziţionate online de pe www.arcub.ro, www.bilet.ro sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB (Strada Lipscani, nr. 84-90). Prețul unui bilet este 35 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei (Categoria II).

Eveniment Facebook: https://www.facebook.com/events/267843653839466/

Despre “Artist in Residence”:

Inițiat în toamna anului 2016, programul de jazz “Artist in Residence” de la ARCUB invită, în fiecare sezon, un artist român pentru a curatoria o serie de concerte de jazz bilunare, pe o temă aleasă de el însuși. După ce primele două sezoane au prezentat un program de concerte selecționate de Lucian Ban, respectiv Mircea Tiberian, a treia stagiune de jazz “Artist in Residence” este curatoriată de Cristian Soleanu și prezintă, în perioada septembrie 2018 – iunie 2019, o serie de concerte de jazz pe tema „Jazzul – O istorie vie”.

„Am ales titlul acestei stagiuni, «Jazzul – O istorie vie», gândindu-mă la istoria ce stă în spatele vieții și al realizărilor profesionale ale fiecăruia dintre artiștii creatori. Muzica improvizată este rodul unor acumulări de ordin muzical, psiho-afectiv, intelectual, ele fiind diferite de la un artist la altul. Pe scenă, în timpul interpretării, acești factori dau greutate și un farmec aparte actului creator. Proiectele prezentate în cadrul stagiunii emană fiecare «o istorie vie» a artiștilor. Deși diferite, istoriile vii de la “Artist in Residence” sunt marcate toate de aceleași valori – creativitate, libertate, tradiție –, ele constituindu-se astfel într-o alchimie a întregii tradiții muzicale a jazzului”, declară Cristian Soleanu, noul curator al programului “Artist in Residence”.

Următoarele concerte ARTIST IN RESIDENCE #3:

  • 8 noiembrie, Sala Mare, ARCUB: Sebastian Burneci Quartet − „I Dream that I Am Awake”;
  • 22 noiembrie, Sala Mare, ARCUB: Alessandro Rossi Group − „Emancipation”,;
  • 13 decembrie, Sala Mare, ARCUB: dublu concert Sanem Kalfa / George Dumitriu − „Dance”.

Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Radio București FM.

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival, și al Zilelor Bucureștiului.

Detalii pe www.arcub.ro

Descarcă aplicația ARCUB: Android și iOS!

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508