Santino Spinelli și Luminița Cioabă sunt amfitrionii „ROMAII POESIA”, ediţia a III-a, la Sibiu

sept. 30th, 2018 | By | Category: Postcard

Între 11-14 octombrie 2018, Sibiu, Orașul Culturii, va găzdui Festivalul Internațional „ROMAII POESIA”, ediţia a III-a, ai cărui amfitrioni vor fi poeții Santino Spinelli și Luminița Cioabă. Festivalului Internațional „Romaii Poesia”, organizat de Fundația social-culturală a romilor ”Ion Cioabă”, cuprinde, la fel ca în edițiile anterioare, programe atractive pentru public, cum ar fi workshop-ul dedicat poeților și scriitorilor romi, târgul gastronomic și meșteșugăresc și, în special, spectacolul din Piața Mică. Pe lângă acestea, publicul va putea urmări programe noi, precum atelierele de creație și seratele cinematografice dedicate filmelor documentare realizate de regizori și producători romi. Vor fi, astfel, numeroase oportunități pentru ca publicul să cunoască cât mai multe fațete ale acestui popor răspândit în toate colțurile lumii. Festivalul se va deschide, în zilele de 11- 12 octombrie, la Universitatea Lucian Blaga, cu un work-shop de literatură romaii intitulat: „La porțile unei literaturi încă necunoscute”. Vor participa, ca invitați, poeţi și romancieri romi, profesori la prestigioase universități din lume: Marcel Courthiade (Franta), Santino Spinelli (Italia), Cecilia Woloch (SUA), Jorge Bernal (Argentina), Punita Singh (India), Lylyana Kovatcheva (Bulgaria), Hristo Kyuchukov (Germania), Alija Krasnici (Serbia), Gheorghe Sarău, Delia Grigore, Vasile Ionescu (Romania) și mulți alții. De asemenea, la dezbateri, Universitatea Lucian Blaga, va fi reprezentată de studenți și cadre didactice. Cu această ocazie, se va realiza un schimb de informații despre posibilitățile și oportunitățile de manifestare culturală a romilor, în țara natală a fiecăruia, și vor fi identificate soluții la probleme comune și modalități de a face cunoscute în lume operele autorilor romi.

În zilele de 13, 14 octombrie 2018, se va desfășura parada participanților, în Piața Mică, începând pe pietonala Nicolae Bălcescu, cu participarea delegațiilor din SUA, Polonia, Italia, Germania, Serbia, Macedonia, India, Bulgaria, Anglia, Argentina, Olanda, Norvegia, Japonia, Franța, Albania și România. Festivalul se va încheia în Piața Mare a Sibiului, cu un spectacol de muzică și dans romaii din România și din lume.

Organizatori: Fundația Social-Culturala a Romilor „Ion Cioabă”, acțiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu, Administrația Fondului Cultural Național, Institutul Cultural Român, Ministerul Culturii și Identitații Naționale, Consiliul Județean Sibiu, Consulatul General al Republicii Federale Germania, Asociaţia Partida Romilor ProEuropa, Universitatea Lucian Blaga, Astra Film, Hotel Hilton.

Parteneri media: Televiziunea Româna, Radio România Cultural, Hermannstadter Zeitung, Tribuna, etc.

Un obiectiv principal al întâlnirilor vor fi cultura și tradiția romani din România, într-un cadru de romano autentic, special amenajat în Pădurea Dumbrava, între orele 09- 14. Participanții la festival vor găti mâncăruri tradiționale din ţara unde trăiesc. Rețetele premiate vor intra în meniurile restaurantelor sibiene.

Dintre toate popoarele lumii, romii sunt un popor învăluit în mister si vrajă, venit de la începutul lumii să bucure sufletul oamenilor. Totuși puțini îi înțeleg și puțini îi iubesc. Romii, în ciuda istoriei lor tragice trăiesc, cu credința că sunt copiii Celui care ne-a creat pe toți. Astăzi, acest popor arată lumii că viața lui simplă și apropiată de natură amintește de cea care ne-a fost dată s-o trăim, în scurta noastră călătorie pe pământ. Festivalul aflat la cea de-a treia ediție reunește artişti şi scriitori romi din 16 ţări și 4 continente, devenind Festivalul Mondial Romaii Poesia.

Număr de vizualizări :1238


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro