Ioana Crăciunescu și Ioan Groșan, în prima zi a ”Turneului CentenArt”

sept. 11th, 2018 | By | Category: Postcard

Marți, 11 septembrie 2018, ora 15:00,  la Liceul Pedagogic Ortodox ”Anastasia Popescu” din București (director: Mona Șerbănescu), în cadrul Festivalului Capitalelor Națiunilor Centenare (FCNC, 10-17 septembrie 2018), a avut loc  primul eveniment prilejuit de ”Turneul CentenArt”, un program cultural, literar şi de educaţie culturală care pune în dialog personalități din Capitalele Centenare  cu liceenii bucureşteni. Actrița și scriitoarea Ioana Crăciunescu și prozatorul Ioan Groșan au prezentat publicului licean discursuri poetice, literare și identitare. Coordonatorul și moderatorul ”Turneului CentenArt” este scriitorul Dan Mircea Cipariu. AgențiadeCarte.ro este partenerul media al programului. ”Ne bucurăm să avem astăzi alături de noi personalități ale literaturii și ale filmului românesc: doamna Ioana Crăciunescu, domnul Ioan Groșan și domnul Dan Mircea Cipariu. În sală se află două prietene bune ale liceului nostru, doamna Ivona Boitan și doamna Mihaela Cristescu. Aici avem clasele a VII-a, a VIII-a, a IX-a și a X-a. Avem în sală și doamnele profesoare care vor duce către final de an școlar elevii noștri de clasele a VIII-a, doamna profesoară de limba română Ana-Maria Duceac și doamna profesoară de matematică Daniela Corpaci. Și știința este alături de noi, doamna  profesoară de biologie Elena Aniculoae. Acest eveniment este un bun debut de an școlar.”, a declarat în deschiderea evenimentului doamna director a Liceului Pedagogic Ortodox ”Anastasia Popescu”, Mona Șerbănescu.

”Anul acesta, un juriu format din Cristian Teodorescu, Florin Iaru și cu mine a premiat, în cadrul concursului Cele mai frumoase povestiri ale adolescenților, și o adolescentă de clasa a VII-a de la acest liceu, Ana Cernea. Este o minune că acest liceu există, dincolo de faptul că au câștigat un titlu onorant de școală europeană și de faptul că fac performanță într-o lume care nu vizează de fiecare dată performanța, acești elevi au o seninătate de care eu m-am convins când am mers la Gradinița „Arc-en-Ciel” și am văzut acolo copii de 4,5,6 ani care nu făceau gălăgie și mi-am zis că nu se poate ca aici să fie o grădiniță. Mi-a plăcut această energie formidabilă care este de fapt viziunea absolut unică pe care doamna Mona Șerbănescu o are față de ideea de educație în România. În cadrul Festivalului Capitalelor Națiunilor Centenare am ales 4 unități de învățământ de elită bucureștene. Acestea sunt: Liceul Pedagogic Ortodox ”Anastasia Popescu”, Școala Centrală, Colegiul Național Bilingv ”George Coșbuc” și Colegiul Național ”Iulia Hasdeu”. Din aceste unități de elită ale învățământului bucureștean singura instituție privată este Liceul Pedagogic Orotodox ”Anastasia Popescu”. Întâlnirea noastră de astăzi are loc în cadrul Festivalului Capitalelor Națiunilor Centenare care este un eveniment inițiat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române, condus de Ioan Cristescu, Teatrul de Comedie, condus de George Mihăiță și Teatrul Dramaturgilor Români, condus de Horia Gârbea. Dacă veți urmări pagina web a festivalului și AgențiadeCarte.ro, care este partenerul festivalului, veți afla informații la zi despre acest festival la care sunteți invitați cu toții. ”, a spus Dan Mircea Cipariu.

A urmat prezentarea celor doi invitați.

”Am invitat două personalități șarmante ale literaturii române. Ioana Crăciunescu este nu numai scriitoare ci și o actriță extraordinară. Dacă veți da o căutare pe google veți găsi filmografia ei. În ecranizarea romanului Ion al lui Liviu Rebreanu, Ioana a interpretat rolul Anei. Anul acesta cărțile ei au fost în topurile cititorilor cu cele două cărți apărute în 2017, ”Mon General”, Editura Tracus Arte, București, și ”Piața Chibrit”, Editura Charmides, Bistrița, 2017. Despre Ioan Groșan am să vă spun un lucru important, înainte de a debuta ca scriitor a fost profesor, aici în București. O carte de mare succes a lui este apărută la editura Polirom, în trei ediții succesive, ”Literatura ca viață”. El povestește acolo despre întâmplările lui ca profesor de limba și română în epoca lui Nicolae Ceaușescu. Ioan Groșan este socotit unul dintre cei mai importanți prozatori români contemporani și este multi premiat”, le-a spus Dan Mircea Cipariu celor prezenți la eveniment.

”Pentru noi scriitorii dumneavoastră sunteți viitorul cel mai apropiat, sunteți posteritatea noastră. Dacă n-ați fi dumneavoastră să ne citiți atunci n-am mai avea rost să scriem. Mă bucur că Dan Mircea Cipariu ne facilitează întâlnirile cu dumneavoastră. Să nu uitați niciodată de obiectul numit carte. În 10-20 de ani acest obiect va fi egal cu valoarea lui în aur. Să știți că 75% dintre filme din România, din 1918 și până astăzi, sunt făcute după cărți. Chiar și eu am un film, după cartea Caravana cinematografică. Sigur că dorești ca filmul să fie cel puțin egal cu valoarea cărții, dar nu e mereu așa. Pledoaria mea este de a nu uita niciodată de obiectul numit carte. Cine are acasă o bibliotecă, fie ea cât de mică, este ca și cum ar avea în casă o comoară”, a declarat Ioan Groșan.

Ioana Crăciunescu: ”Dragii mei, vreau să vă spun că eu dacă nu mă întâlneam cu scriitori când aveam 16-17 ani nu aș fi avut niciodată curajul să public. Am avut norocul ca fiind în clasa a IX-a, a X-a să vină Nichita Stănescu la o întâlnire ca aceasta, să vină Ana Blandiana. Cărțile poartă toate trăirile celor care le-au scris, inclusiv a celor care le-au citit. O carte devine din ce în ce mai grea prin cei care o citesc, ea devine lingoul de aur pentru toate gândurile pe care cititorul le pune în acea carte pe care unul o răsfoiește, altul o citește de trei ori, altul o uită, altul o republică pentru că ea e dispărută. Cultura nu se poate face din sms-uri. Cultura are un drum mult mai greu. Trebuie să învățați să scrieți o scrisoare de dragoste, o scrisoare de adio, inclusiv o scrisoare de mulțumire. Trebuie să învățați să mânuiți gândul prin cuvânt, prin cuvântul scris.”

Invitații au povestit despre cum au început să scrie, de ce scriu literatură și au răpuns întrebărilor elevilor. Ioana Crăciunescu a citit din volumele ”Piața Chibrit”, Editura Charmides, Bistrița, 2017 și din „Mașinăria cu aburi”, Editura Eminescu, București, 1984. Ioan Groșan a citit din ”O sută de ani de zile la Porțile Orientului”, Editura Polirom, 2012.

Text & foto: Simona IONIȚĂ

***

Între 11-14 septembrie 2018, în cadrul Festivalului Capitalelor Națiunilor Centenare (FCNC, 10-17 septembrie 2018), are loc ”Turneul CentenArt”, un program cultural, literar şi de educaţie culturală care pune în dialog personalități din Capitalele Centenare  cu liceenii bucureşteni. Sunt invitate personalități marcante din România și Serbia, care vor prezenta publicului licean discursuri poetice, literare și identitare: actrița și scriitoarea Ioana Crăciunescu, prozatorul Ioan Groșan (Liceul Pedagogic ”Anastasia Popescu”, marți, 11 septembrie 2018, ora 15:00, director: Mona Șerbănescu), poetul și traducătorul Adam Puslojić, membru de onoare al Academiei Române (Școala Centrală, miercuri, 12 septembrie 2018, ora 13:00, profesor: Maria Postu), scriitoarea Gabriela Adameșteanu, prof.univ.dr. Silviu Angelescu (Colegiul Național Bilingv ”George Coșbuc”, joi, 13 septembrie 2018, ora 12:00, profesor: Alina Teodora Roșca) și academicianul Eugen Simion (Colegiul Național ”Iulia Hasdeu”, vineri, 14 septembrie 2018, ora 12:00, director: Carmen Elena Almășan), Coordonatorul și moderatorul ”Turneului CentenArt” este scriitorul Dan Mircea Cipariu. AgențiadeCarte.ro este partenerul media al programului.

***

În anul 2018, se împlinesc 100 de ani de la crearea României Mari. Festivalul Capitalelor Națiunilor Centenare este un eveniment inițiat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române, Teatrul de Comedie și Teatrul Dramaturgilor Români. Acesta își propune celebrarea Centenarului în context european, invitând la București, în perioada 10-17 septembrie 2018, alte nouă state care sărbătoresc Centenarul pe parcursul acestui an: Polonia, Austria, Republica Moldova, Ungaria, Letonia, Lituania, Estonia, Cehia, Slovacia. Festivalul va cuprinde mai multe secțiuni: teatru, muzică, film, poezie, expoziții, conferințe și o componentă gastronomică.

Având ca obiectiv general schimbul cultural în spațiul european, instituțiile implicate în organizarea acestui Festival vor organiza și prezenta: seri de poezie și muzică jazz cu poeți reprezentativi din țările invitate, 10 spectacole de teatru, conferințe specifice, sub egida AICT, pe tema Teatrul în ultimii 100 de ani, cu specialiști din toate cele 10 țări invitate, filme de artă reprezentative și concerte de muzică contemporană în țările implicate în proiect, standuri culinare cu mâncare tradițională în țările centenare.

Festivalul Capitalelor Națiunilor Centenare

www.fcnc.ro

Organizatori: Primăria Municipiului București, Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Teatrul de Comedie, Teatrul Dramaturgilor Români
Proiect cultural finanțat de: Primăria Municipiului București
Cu sprijinul: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, ARCUB, Muzeul Național de Artă al României, Teatrul Național București, Galateca
Sponsori: FORD Neste Automotive, Philips Lighting – Signify, Domeniile Sâmburești, Aqua Carpatica, Stalinskaya, Angst, Șerban & Asociații, Pow Wow, Jos Pălăria, Distrikt 42
Parteneri: Ambasada Austriei în România, Ambasada Republicii Cehe în România, Ambasada Republicii Estonia în România, National Film Centre of Latvia, Latvian Writers’ Union, Ambasada Republicii Lituania în România, Ambasada Republicii Polone în România, Institutul Polonez din București, Ambasada Republicii Slovace în România, Poșta Română, Golden Tulip, Clubul UNESCO Adolescenții, Romfilatelia, Proud to be Romanian, Fundația „Principesa Margareta a României”
Parteneri media speciali: Un eveniment reflectat de: TVR / Eveniment recomandat de: RFI România, România Liberă, Academia Cațavencu
Parteneri media: Digi 24, Radio România Cultural, Observator Cultural, Blitz Tv, Șapte Seri, Metropotam, Ziarul Metropolis, Agentia de carte, Orașul Vechi, Verbs describes us, Contemporanul, Phoenix Media, Trinitas

Număr de vizualizări :1560


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro