Finala internațională a concursului ”Teza mea în 180 de secunde”: Doctoranzii din Burkina Faso, Franța și România împart podiumul competiției

sept. 29th, 2018 | By | Category: Postcard

Finala internațională a concursului de elocvență și de popularizare a științei „Teza mea în 180 de secunde” a avut loc la 27 septembrie 2018 la Universitatea din Lausanne, Elveția. Destinat doctoranzilor, această competiție își propune să pună în valoare abilitățile de comunicare și pasiunea lor pentru cercetare, printr-un eveniment distractiv deschis publicului larg.

Selectați ca urmare a competițiilor organizate în mai multe țări, cei 18 finaliști provin din Belgia, Benin*, Bulgaria*, Burkina Faso*, Camerun*, Canada (Quebec), Coasta de Fildeș*, Egipt*, Franța, Gabon*, Liban*, Madagascar*, Maroc, Republica Democrată Congo*, România*, Senegal*, Elveția și Tunisia*. Ei au avut la dispoziție nu mai mult de trei minute fiecare pentru a-și prezenta publicului larg (mai mult de 650 de persoane prezente în sală și peste 350 de persoane care au urmărit de la distanță prin difuzarea live pe Facebook) obiectul cercetării lor. Laureații au reușit să convingă juriul prin talentul lor oratoric, prin acuratețea, eficacitatea și calitatea prezentării lor.

Juriul, format din personalități ale mass-media, ale societății civile și ale lumii academice, a atribuit trei premii:

  • Premiul I (1500 €): D-na Geneviève ZABRÉ, Universitatea din Ouagadougou (Burkina Faso): « Utilizarea plantelor medicinale în lupta împotriva metanului emis de rumegătoare: cazul oilor »
  • Premiul al II-lea (1000 €): Dl. Philippe LE BOUTEILLER, Universitatea Grenoble Alpes (Franța): « Abordarea euleriană a lui Hamilton-Jacobi printr-o metodă discontinuă Galerkin în mediu anizotrop heterogen. Aplicarea imaginilor seismice »
  • Premiul al III-lea (750 €): D-na Veronica HAGI, Universitatea « Ovidius » din Constanta (România): « Biografia limbajului, un instrument pedagogic plurivalent »

Premiul publicului (750 €) a fost decernat D-lui Philippe LE BOUTEILLER.

Pentru al patrulea an consecutiv, Agenția universitară a Francofoniei (AUF) este partener al concursului de popularizare a științei « Teza mea în 180 de secunde », care a devenit o rampă de lansare pentru tinerii doctoranzi francofoni de-a lungul anilor. În acest an, dintre cele 18 finale naționale organizate în întreaga lume, AUF a co-organizat 13 în Africa, Orientul mijlociu și Europa centrală și de est. AUF contribuie astfel la extinderea internațională a acestui important concurs și la deschiderea din ce în ce mai mare a acestuia către țările din sud, al căror număr a crescut constant din 2015.

Creat de către Asociația francofonă pentru cunoaștere (ACFAS) în 2012, concursul „Teza mea în 180 de secunde” este inspirat de concursul « The Three Minutes Thesis » lansat în 2008 la Universitatea din Queensland, Australia. În 2014, ACFAS a aderat la Centrul Național al Cercetării Științifice (CNRS) și la Conferința președinților de universități (CPU) din Franța, împreună cu Centrul Național pentru Cercetare Științifică și Tehnică din Maroc (CNRST) și cu Universitatea din Liège, în Belgia, astfel încât aceste instituții să organizeze concursul pe teritoriul lor și să participe la prima finală internațională organizată la Montreal. În 2015, AUF s-a alăturat comitetului internațional; a urmat apoi Elveția în 2016, cu Conferința universitară din vestul Elveției (CUSO).

Agenția universitară a Francofoniei și Ministerul Învățământului Superior, al Cercetării și al Inovării din Senegal vor organiza următoarea ediție a finalei internaționale « Teza mea în 180 de secunde », care va avea loc la Dakar, în Senegal, în data de 26 septembrie 2019.

Pentru mai multe informații și fotografii din timpul finalei : www.mt180.ch/finale-internationale-2018

Despre AUF

Agenția universitară a Francofoniei (AUF) este o asociație internațională creată cu peste 50 de ani în urmă. Aceasta reunește 884 de instituții de învățământ superior și de cercetare provenind din 111 țări de pe cinci continente. AUF este, de asemenea, operatorul pentru învățământul superior și cercetare al Summit-ului Francofoniei. Misiunea sa este de a promova o francofonie universitară solidară, angajată în dezvoltarea economică, socială și culturală a societăților.

AUF promovează solidaritatea activă între instituțiile membre și le acordă sprijinul său pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă: calitatea formării, a cercetării și a guvernării academice; inserția profesională și angajabilitatea absolvenților de învățământ superior; implicarea în dezvoltarea societăților. AUF acționează în 10 regiuni ale lumii, inclusiv în Europa centrală și de est.

Pentru mai multe informații: www.auf.org

Număr de vizualizări :1006


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro