Doi dintre actorii Teatrului Excelsior, laureați ai Galei Tânărului Actor HOP 2018

sept. 7th, 2018 | By | Category: Postcard

Dan Pughineanu și Alex Mihai Popa, actori ai Teatrului Excelsior, sunt doi dintre laureații celei de-a XXI-a ediții a Galei Tânărului Actor HOP, desfășurată în perioada 3-6 septembrie 2018, la Vox Maris Grand Restort din Costinești. Dan Pughineanu a câștigat Marele Premiu „Ștefan Iordache” pentru ”Omul cu darul în mână, (după ”Omul cu floarea în gură de Luigi Pirandello), iar Alex Mihai Popa a primit Premiul pentru cel mai bun actor pentru ”Victoria furnicilor (dramatizare după Luigi Pirandello). Cei doi actori au absolvit, anul trecut, Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, la clasa profesorului Miklós Bács.

Dan Pughineanu este un nume activ al noii generații de actori și poate fi deja văzut pe scena Teatrului Excelsior în patru dintre premierele stagiunii trecute: el este François din Viața plicticoasă și preaplină a visătorului François, regia Horia Suru; Sam din Împăratul muștelor, regia Tudor Lucanu; Elevul din Missouri Sky; regia Silvia Roman și John the Savage din Minunata lume nouă, regia Catinca Drăgănescu.

Pentru Alex Mihai Popa este cel de-al doilea premiu pe care îl primește la Gala HOP, după ce la ediția trecută s-a aflat printre câștigătorii Premiului „Cornel Todea” pentru cea mai bună trupă de actori. Începând din stagiunea precedentă, el poate fi urmărit pe scena Teatrului Excelsior în roluri precum: François din Viața plicticoasă și preaplină a visătorului François, Simon din Împăratul muștelor și Bernard Marx din Minunata lume nouă.

Juriul Galei HOP a fost format din: Felix Alexa – regizor, Roberto Bacci – regizor, Cosmina Olariu – actriță, Florin Piersic Jr. – actor și Anca Sigartău – actriță.

Pepinieră a talentelor în mișcarea teatrală românească, Gala Tânărului Actor HOP este o competiție profesionistă, deschisă absolvenților facultăților de teatru din București și din țară (ultimele cinci promoții), cu scopul de a pune în valoare creativitatea și aptitudinile deosebite ale tinerilor actori. Tema ediției de anul acesta a Galei HOP, „Pirandello, structura ludică. Eu și personajul”, a reprezentat o adevărată provocare pentru concurenți.

Actorul și profesorul Miklós Bács, director artistic al Galei HOP 2018, le-a adresat tinerilor concurenți o scrisoare deschisă, ce reflectă complexitatea tematică a ediției de anul acesta: „(…) Nu pot decât să privesc cu imensă admiraţie, încredere şi bucurie curajul şi idealismul vostru de a participa la Gala Hop din acest an şi să vă asigur că deşi idealismul este de multe ori păgubos este însuşi esenţa existenţei unui adevărat artist! Nu vă lăsati înfrânti de greutăţile inerente vieţii şi meseriei de actor! De faptul ca un artist învaţă prin experienţialitate şi nu prin cumulare de informaţii! De jocul crud al măştilor cotidiene! Visaţi! Cădeţi! Ridicaţi-vă! Creaţi!”

Detalii privind cea de-a XXI-a ediție a Galei Tânărului Actor HOP sunt disponibile pe http://galahop.ro/laureatii-galei-tanarului-actor-hop-2018/.

Număr de vizualizări :986


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro