spot_img

Dan Mircea Cipariu, invitat special la finisajul ”Măiastra. Ia-Altfel / Ea-Altfel”

Vineri, 7 septembrie 2018, ora 19:00, la Galeria de artă contemporană Galateca din București (str. C.A. Rosetti, nr.2-4), are loc finisajul expoziției ”Măiastra. Ia-Altfel / Ea-Altfel” realizată de trei artiste din Cluj, Ioana Olahuț, Elena Ilash și Alexandra Mureșan. Invitatul special al finisajului este scriitorul, jurnalistul și managerul cultural Dan Mircea Cipariu, cu o intervenție poetică. ”Am fost mereu atras de confluența dintre artele focului și artele poetice, de relația dintre re-citirea și re-interpretarea unor elemente identitare, vizuale și chiar textuale. Intervenția mea poetică va rezona cu Blajul și purtatul de ie din satul Pănade, satul cipăreștilor, cu elementele biografice în care m-am întâlnit și încă mă mai întâlnesc cu o lume ce scrie în versuri și gândește în poezii”, a declarat scriitorul Dan Mircea Cipariu. Partenerii evenimentului: Illy, Aqua Carpatica și Domeniile Sâmburești. Parteneri media: Radio România Cultural, Smart Fm, AgențiadeCarte.roModernism.ro, Biz, Artwall,  Dreamingof.net. Intrarea se face pe bază de invitație (care poate fi solicitată la adresele de email: cipariu@yahoo.com sau galerie@galateca.ro ).

MĂIASTRA. IA-Altfel/EA-Altfel

Trei artiste din Cluj reinterpretează IA

Ioana Olahuț / Elena Ilash / Alexandra Mureșan

5 iulie- 8 septembrie 2018

Sticlă-Instalație-Compoziție-Fier-Mixed media-Pictură-Efect

Galeria de artă contemporană și design Galateca

Expoziția MĂIASTRA, ediția a VI-a, deschisă în perioada 5 iulie – 8 septembrie 2018 la Galateca, reinterpretează tematica identitară dintr-o nouă perspectivă. Cele trei artiste din Cluj, câstigătoare ale apelului de proiecte IA – Altfel, Ioana OlahuţElena Ilash și Alexandra Mureșan, aparțin unor atât de diferite categorii artistice şi propun un concept original. Instalația MĂIASTRA. IA-Altfel/EA-Altfel, cuprinde lucrări de pictură, sculptură, în tehnică mixtă, fier și sticlă. Ioana Olahuţ, Elena Ilash și Alexandra Mureșan sunt câștigătoarele apelului de proiecte lansat de Galateca în acest an pentru conceptul Măiastra. A șasea ediție a manifestării s-a dorit să fie o abordare dintr-o perspectivă diferită, care să completeze conceptele create de Galateca până acum.

Expoziția din acest an vorbește despre “Forță indusă. Fragilitate neascunsă. Intransigență afișată. Maleabilitate a formelor. Transparență și opacitate. Seducție prin prezență. Culoare vie. Formă diformă. Despre procesualitate dar și formativitate. Despre simbolul din gest, căutarea dar și implicarea în reprezentare. Despre-Sticlă-Instalație-Compoziție-Fier-Mixed media-Pictură-Efect. Despre cum a fi altfel e de fapt a vedea altfel dar și a transpune altfel.”

Elena Ilash: ”Făuresc obiecte, forme în care tumultul de conexiuni,  întâlnirile dintre planuri și materii constituie un amalgam de elemente formale, care sunt suspendate în spațiu într-o coborâre gravitațională sau într-o sens crescător. Transpunerile mele sunt de cele mai multe ori o negare a plinului, o absență a unui corp propriu-zis, detalii anatomice care ’’desenează’’ forme organice în spațiu. Există fragmente ale unor ideale creaturi, o expresie de a fi, de a exista altfel. E nevoia căutării identității, căutarea întregului, în fapt un experiment personal al abordarii plasticitatii senzoriale a spațiului.”
Ioana Olahuț: ”Cu o apetență deosebită pentru tot ce este bine gândit și cu o afecțiune continuă vizavi de tot ce e produs manual,  arta Ioanei Olahuț pendulează între pictură, scenografie și instalație, provocând  conviețuirea  intimă a unor elemente provenite din lumi aparent diametral opuse, care  creează prin asociere noi spații conceptuale, emoționale și estetice. Relevante pentru dimensiunea contemporană a conceptului de metamorfoză, ultimele sale lucrări sunt reflecții vizuale asupragraniței fragile dintre natural și artificial, asupra riturilor de trecere, indiferent că sunt de natură biologică, psihologică  sau socială, asupra experienţelor limită care încremenesc ori accelerează dezvoltarea, dezvăluind o lume a muchiilor existenţiale”.

Alexandra Mureșan: ”Parafrazându-l pe Andre Malraux, eu cred că secolul XXI va fi un secol al sticlei sau nu va fi deloc. Iar asta pentru că sticla stă sub semnul transparenţei, ca și democraţia. Ca și iubirea. Dar, cum spunea un poet român, „transparenţa e doar semnul că Dumnezeu îngăduie vederea, nu că o garantează”. Garantul privirii în afară este privirea înlăuntru.”

Dan Mircea Cipariu (născut la 7 septembrie 1972, București), licențiat al Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, scriitor, jurnalist și manager de proiecte și programe culturale. A debutat în presa literară în 1988 (SLAST), iar editorial, în 1999, cu volumul Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara (editura Libra). În 2007, volumul său de poeme Tsunami (editura Brumar), 2006, a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București. În 2008, a inițiat și coordonat proiectul ,,Scriitori pe Calea Regală”, iar din 2009 până în prezent, proiectul „Maratonul de poezie și jazz”. Între, 2011 și 2018, de Ziua Culturii Naționale, a inițiat și coordonat proiectul „Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de poezie a anului”. Este fondatorul și președintele asociației Euro Culturart, ce deține o galerie dedicată tinerilor artiști vizuali din Europa – „Atelier 030202”, coordonată de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Este editorul www.agențiadecarte.ro, spațiu virtual în care sunt prezentate la zi evenimentele de carte și artă. Este președintele Opera Scrisă.Ro, societate de gestiune a drepturilor de autor. Volumul său singurătatea vine pe facebook, publicat în anul 2012 la Editura Tracus Arte din București, este considerat de editorul Cosmin Perța „unul dintre cele mai bune volume de poezie ale anului 2012 și nu numai”. În prezent, lucrează la tema doctorală de cercetare „Tipare ale imaginii poetice”, sub coordonarea prof. univ. dr. Silviu Angelescu, la Școala Doctorală a Facultății de Litere, Universitatea din București.

Dan Mircea Cipariu este un apreciat comentator de artă contemporană, cu cronici apărute în revista “Arta” (revista Uniunii Artiştilor Plastici din România), “Cultura”, “Luceafărul”, “Altitudini” şi AgenţiadeCarte.ro. A fost curatorul unor expoziţii la Bucureşti şi New York semnate de câţiva dintre cei mai importanţi tineri artişti vizuali din România: Mihai Zgondoiu, Francisc Chiuariu, Cristian Răduţă, Albert Sofian, Irina Tănase, Florin Tomescu, Bogdan Raţa, Miruna Moraru, Adrian Sandu, Anamaria Şerban, Daniel Brici, Virgil Scripcariu, Aurel Tar, Adrian Alexandru Ilfoveanu, Peter Madaras şi Dan Vişovan.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508