5 femei tricotează viața!

sept. 17th, 2018 | By | Category: Postcard

Dragostea ne asigură că nu suntem singuri pe lume. Creăm legături puternice și supraviețuim datorită iubirii. Avem nevoie să iubim și să fim iubiți. Știm că dorința de a iubi și de a avea grijă de ceilalți este o sarcină fermă și profundă pentru că împlinirea acestei dorințe sporește nivelul nostru de fericire. Lipsa iubirii și povara singurătății sunt ingredientele care dau naștere furiei, tristeții  și nemulțumirii. Singurătate, nevoie de iubire, adulter, rivalitate, pierderea locului de muncă sunt câteva dintre problemele cu care se confruntă cele cinci femei despre care Theresa Rebeck vorbește în comedia ”Două pe față, două pe dos”, a căreia premieră a avut loc vineri, 14 septembrie 2018, la Sala Atelier a Teatrului Național din București (coordonator proiect: Ion Caramitru).

O dată pe săptămână cinci femei se întâlnesc să tricoteze și să discute despre slujba lor, despre viață și despre bărbați.

Marga, interpretată de Raluca Petra, este femeia singură, ajunsă la capătul răbdării, hotărâtă să pună capăt singurătății înscriindu-se la o agenție matrimonială. Ea simte o nevoie disperată de dragoste și în același timp își dorește să intre în rândul lumii întemeindu-și o familie. Dezamăgirile și eșecurile o fac să concluzioneze că bărbații sunt homosexuali, dar cu toate astea nu pare a-și dori cu adevărat să renunțe la căutări. Raluca Petra interprezentează acest rol cu o uşurinţă şi o carismă extraordinară.

Liz (Irina Cojar) lucrează ca jurnalist monden. Povestește cu dispreț despre vedete. Ea are o nevoie puternică de a domina și nu ezită nici o clipă să se joace cu sentimentele bărbaților. Are o relație adulterină cu soțul surorii ei, pe care a invidiat-o întotdeauna pentru ceea ce avea. Însă în spatele acestei relații condamnabile ea își ascunde teama de singurătate și dorința de a fi vizibilă în ochii surorii ei: ”Nu vreau decât să vorbești cu mine! Noi nu vorbim niciodată!”

Lamia Beligan o interpretează pe Paula, un psihoterapeut care are probleme asemănătoare cu cele ale prietenelor ei. Ea se luptă cu povara singurătății, căci diploma de psiholog nu o salvează de la singurătate.  Povestește despre faptul că oamenii plătesc pentru ”privilegiul” de a spune minciuni terapeuților și este iritată când prietenele ei așteaptă ca ea să le ofere soluții salvatoare. Are tendința să plece de fiecare dată când se deschid subiecte sensibile.

Gina (Brânduşa Mircea) este avocata concediată care se cufundă cu totul în tricotat. Ea crede în dragoste, ea se supără când toate celelalte prietene ies la întâlnire cu Miles (Marius Bodochi) și numai ei nu i se aranjează o întâlnire. Ea se închide în ea până când este provocată și se dezlănțuie strigându-și în gura mare frustrările.

Lily (Costina Cheyrouze) este singura căsătorită. Este soția înșelată cu propria soră. Este cea care aranjează întâlnirile cu bărbatul misterios pe care chiar ea și-l dorește.

Cele două personaje masculine sunt interpretate de Tomi Cristin (Bob) și Marius Bodochi (Miles).

Soțul lui Lily, Bob, este bărbatul adulterin. Și el pare a fi într-o căutare de sine.

Miles, un om de afaceri rece care și-a făcut primul milion înainte de a avea treizeci de ani, își căuta o soție. Într-o serie de dialoguri  hazlii ce au loc  într-un restaurant japonez exclusivist, Miles și 4 dintre cele 5 femei încearcă de fapt să definească ceea ce bărbații și femeile își doresc.

Toate trăirile personajelor sunt ușor de înțeles. Și în lumea reală, prietenii trădează și se rănesc. Și în lumea reală, lipsa iubirii duce la disperare și frici. Acest spectacol ne prezintă o viziune cinică asupra căsătoriei și a oricăror relații. Jocul actoricesc și dialogurile spuse cu umor vă vor destinde, chiar dacă problemele abordate vă vor atinge sufletul și vă vor răscoli mintea.

Simona IONIȚĂ


***

Două pe față, două pe dos

de Theresa Rebeck

Traducere: Andreea Bibiri

Coordonator: Ion Caramitru

Asistent coordonator: Patricia Katona

Scenografie: Florilena Popescu Fărcăşanu

Ilustrație muzicală: Călin Țopa

Lumini: Cristi Șimon, Ionel Manolea

Sunet: Dorel Sidorof, Florea Necșoiu

Regia tehnică: Paul Tănase

Data premierei: 14.09.2018

Durata: 2 ore, fără pauză

Proiect realizat în cadrul programului Uși deschise pentru toți.

Distribuție

Liz:      Irina Cojar                               Lily:     Costina Cheyrouze

Paula:  Lamia Beligan                         Gina:   Brânduşa Mircea

Marga: Raluca Petra                           Bob:    Tomi Cristin

Miles:  Marius Bodochi

** Următoarea reprezentație: 12 octombrie  2018 (Sala Atelier), ora 19:30


Număr de vizualizări :987


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro