„Împreună e mai bine” – Cool & Kult la spectacolele Teatrului Maghiar

sept. 12th, 2018 | By | Category: Postcard

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara începe stagiunea 2018/2019 cu cel mai bun spectacol din stagiunea precedentă – „Rabenthal” regizat de Radu Afrim, spectacol selecționat deja pentru Festivalul Național de Teatru. Reprezentația va avea loc în 15 septembrie, de la ora 19, iar traducerea va fi în română și engleză, biletele costând 24 lei, sau 12 lei cu reducere. Pasionații de teatru pot să își achiziționeze de azi și abonamente Kult Card pentru a beneficia de reduceri și premii-surpriză „Cool & Kult”.

Prima parte a stagiunii aduce în prim-plan texte scrise de autori maghiari contemporani – Forgách András (n.1952, Budapesta), György Dragomán (n. 1973, Târgu Mureș) și Bartis Attila (n.1968, Târgu Mureș).

Ziua Dramaturgiei Maghiare, din 21 septembrie, ca fi aniversată cu prima premieră în Sala Studio – “Mici neînțelegeri cosmice”, regia Csábi Anna. Spectacolul este constituit din monologuri spuse de patru actrițe care recrează lumea realismului magic din volumul “Eram 12 femei” de Forgách András. Luna octombrie vine cu o premieră la Sala Mare pentru întreaga familie: „Winnie-the-Pooh”, regia Kedves Emőke. Personajul creat de A. A. Milne a devenit celebru datorită desenelor animate Disney. În noiembrie va fi premiera următoarei coproducții a teatrului, realizată împreună cu trupa Harag György a Teatrului de Nord Satu Mare – „Burundanga”, regia Csábi Anna pe textul catalanului Jordi Galceran. Tot la final de noiembrie actorul Mátyás Zsolt Imre va regiza „Depravare”, pe un text de Bartis Attila.  În decembrie regizoarea Mihaela Panainte ne invită să privim perioada comunistă din România prin ochii unui copil de 12 ani, în spectacolul „Regele alb” după volumul scris de György Dragomán, scriitor emigrat din România în anii ‘80. Anul se încheie cu ultima premieră la Sala Studio și un text foarte des pus în scenă, „Hedda Gabler” de H. Ibsen, regia Tom Dugdale din SUA.

În prima jumătate a anului 2019 sunt programate două premiere. Multipremiatul director de scenă Victor Ioan Frunză revine la Teatrul Maghiar după o pauză de circa 10 ani de la precedenta colaborare și va regiza „Henric al IV-lea” de Luigi Pirandello, programat pentru luna martie, iar în aprilie va avea premiera încă un spectacol regizat de Kokan Mladenović din Serbia, bazat pe „Lacul Lebedelor”.

În total abonații vor avea acces la opt premiere. Un abonament Kult Card va costa 160 de lei pentru toată stagiunea (110 lei cu reducere pentru elevi, studenţi, pensionari) şi va include o invitaţie la fiecare premieră, 50% reducere la biletele pentru Festivalul Euroregional Timişoara TESZT, 50% reducere la toate spectacolele din stagiune, 50% reducere la spectacolele invitate, dreptul de a vota cei mai buni actori ai stagiunii şi participarea la petrecerea de închidere a stagiunii.

Abonamentele Kult Card vor fi nominale și pot fi achiziționate începând de astăzi de la Casa de bilete a Teatrului, de pe strada Alba Iulia nr.2, de luni până vineri între orele 16 și 19 şi cu o oră înainte de spectacolele din week-end (telefon: 0752111803, e-mail: ticket@tm-t.ro). Fondul rezultat din vânzarea acestor abonamente se va constitui, la sfârșitul stagiunii, în premii pentru cel mai bun actor și cea mai bună actriță.

În perioada următoare Teatrul Maghiar își va invita spectatorii la Noaptea Teatrului Deschis și la o repetiție cu public, prin care publicul are ocazia de a vedea culisele și mecanismele nașterii unui spectacol. „Împreună e mai bine” e sloganul prin care invităm timișorenii să rămână fideli spectacolelor de teatru din oraș, precum și spiritului multicultural timișorean. Toate spectacolele Teatrului Maghiar sunt traduse în limba română, iar începând din toamna aceasta, toate spectacolele supratitrate vor fi traduse în română și engleză.

Număr de vizualizări :726


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro