Spectacolul ,,Vocea Dunării de la Vărsare la Izvoare” a adunat un public numeros la București și Drobeta Turnu-Severin

aug. 27th, 2018 | By | Category: Postcard

Muzica clasică și foclorul dunărean și-au dat întâlnire, pentru al doilea an consecutiv, în spectacolul itinerant ,,Vocea Dunării de la Vărsare la Izvoare”, regizat de maestrul Cristian Mihăilescu. Evenimentul artistic, organizat de Primăria Capitalei, prin Opera Comică pentru Copii (OCC), s-a desfășurat în 23 august 2018, la Sala Mare a OCC din București și în 25 august 2018, în Pădurea Crihala din Drobeta Turnu-Severin. Ambele spectacole au fost prezentate de Eveline Păuna. Tineri soliști, balerini și dansatori au prezentat în fața publicului din cele două orașe momente artistice deosebite, care au cumulat, într-un spectacol de două ore, o multitudine de stiluri și influențe culturale dunărene. Spectatorii bucureșteni au fost plăcut impresionați de momentele muzicale interpretate de soliștii Radu Ion, Lorena Sanda, Bogdan Lupea, dar și de cele prezentate de corul de copii Meloritm din Programul Național Cantus Mundi, dirijat de Elena Nicolai. Pe scena Operei Comice pentru Copii au urcat Grupul Vocal „Oltenași cu oltencuțe” al Palatului Copiilor Drobeta Turnu-Severin, format din 30 de copii cu vârste între 5 și 18 ani, care au impresionat prin vozile lor și frumoasele costume populare. Copiii de la Crew Kids OCC – The 4 element au încântat audiența prin minunatul moment de street dance, în coregrafia lui Ionuț Picincu. În programul evenimentului s-au aflat și balerinii Andreea Soare și Mihai Pricope, prim-soliști ai Operei Comice pentru Copii, ce au trezit emoție în sufletul spectatorilor prin coregrafia interpretată pe valsul ,,Valurile Dunării”.

,,Dunărea este singurul fluviu din lume care se măsoară de la vărsare la izvoare, numărătoarea milelor sale începând de la noi din țară. Trebuie să-i acordăm importanța care i se cuvine, căci a născut cultură. Dunărea însăși a născut cultura care este pe toată suprafața riverană și, în multe situații, o regiune din România seamănă cu una din Serbia, pentru că sunt unite de Dunăre. Misiunea unui regizor este să-i pună în lumină pe cei cu care lucrează, pentru că ei, interpreții, sunt valoarea supremă a unui spectacol. În cazul nostru, interpreții au legătură cu Dunărea, doi dintre ei venind din Tulcea și unul din Galați”, a spus regizorul Cristian Mihăilescu.

Festivalul din Cetatea Medievală a Severinului s-a deschis sâmbătă, 25 august, cu o conferință literară pe tema „Dunărea în poezia românească” susținută de scriitorul Victor Rusu. Punctul culminant al festivalului a fost spectacolul „Vocea Dunării de la Vărsare la Izvoare”, unde publicul severinean a avut ocazia să îi asculte pe Ștefan Radovanovici campionul Serbiei la fluier, pe copiii din corul „Cantus Dignitas” al Fundației „Isus Speranța României” din Timișoara, dirijat de prof. Daniel Marius Iona (parte a Programului Național Cantus Mundi) și pe membrii Ansamblului Folcloric ,,Rozele Calafatului”.

„Este o onoare deosebită pentru noi să fim parteneri în acest proiect. Ne aflăm într-un loc încărcat de o istorie extraordinară – toate căile românității au trecut pe aici – cu peste 7000 de ani de atestare documentară. De-a lungul secolelor, cetatea Severinului a fost socotită poarta de intrare în Europa, este prima cetate de piatră din spațiul românesc, care, mai mult, se menține până în zilele noastre. Astăzi, ne va prilejui înâlnirea artistică cu cele mai frumoase momente presărate de Dunăre în comunitățile pe care le străbate în curgerea sa de la vărsare la izvoare”, a spus Viorel Mirea, directorul Direcţiei de patrimoniu istoric şi turism cultural Drobeta Turnu-Severin.

„Vocea Dunării de la Vărsare la Izvoare” este un spectacol itinerant care are în centru simbolul Dunării, atât ca reper geografic, cât și ca punte de legătură între diferite popoare și culturi. Evenimentul artistic a fost organizat, pentru prima dată, în 2017, în București și în Tulcea, și face parte dintr-un program cultural multianual finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Organizator: Opera Comică pentru Copii

Pateneri: Direcția de Patrimoniu Istoric și Turism Cultural Drobeta-Turnu Severin, Asociația Fresh Community, Centrul Cultural „Jean Bart” Tulcea, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

Program cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.


Număr de vizualizări :644


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro