Scriitorul Mihai Măniuțiu, la „Adunarea Poeților și a SpectActorilor Craioveni”

aug. 24th, 2018 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 29 august 2018, ora 17.00, scriitorul Mihai Măniuțiu este invitatul lui Nicolae Coande la „Adunarea Poeților și a SpectActorilor Craioveni”. Întâlnirea cu prestigiosul scriitor și regizor român, aflat deja la Craiova pentru a monta spectacolul „Aias. Eseu despre demență”, va avea loc la sala „Ia te uită!”  a teatrului. Despre cărțile autorului vor vorbi Nicolae Coande, Mihai Ene, Horia Dulvac. Actorul Anghel Rababoc va recita poeme din volumul ”Avionul fantomă” (Ed. TracusArte, 2017). Intrarea publicului este liberă.

Autorul

Cunoscut în special ca regizor de teatru consacrat, multipremiat pentru spectacole majore în România și străinătate, Mihai Măniuțiu este un scriitor important, ale cărui calități literare au fost remarcate de critica de specialitate, dar și de confrații săi scriitori.

A publicat volume de povestiri, Un zeu aproape muritor (Dacia, Cluj, 1982), Istorii pe care n-am să le scriu (Alfa, București, 1998), Scene intime. Scene de masă(Univers enciclopedic, București, 2001), Omphalos, (Idea, Cluj, 2001), Autoportret cu himere, (Alfa, București, 2001), Spune Scardanelli, (Idea, Cluj, 2001), Memoriile hingherului (bybliotek, 2012), Opiniile unui călător nedemn de încredere (ALTpublica, 2012), Fantome în Las Vegas (TracusArte, 2018), roman, Aventurile hingherului în Balkanya, (Humanitas, 2015), o carte de aforisme, Exorcisme, (Apostrof, Cluj, 1996), un studiu pe tema puterii în opera lui Shakespeare, Cercul de aur, (Meridiane, București, 1985), cărți de poezie, Până una-alta, (bybliotek, 2012), Vertij (Charmides, 2016), Tu (TracusArte, 2016), Avionul fantomă (TracusArte, 2017, lucrări de teorie teatrală: Redescoperirea actorului, (Meridiane, București, 1985), Act și mimare, (Eminescu, București, 1989), Despre mască și iluzie (Humanitas, 2007) Cursa de șoareci, (Casa Cărții de Știință, 2008).

Creației teatrale a lui Mihai Măniuțiu i-au fost consacrate două albume monografice: The Thrilogy of the Double (Unitext, București, 1997) și MĂNIUȚIU, Imagini de spectacol de Cipriana Petre-Mateescu, (Idea, Cluj, 2002).

Un credo:

„Am învăţat de la mulţii mei maeştrii că trebuie să scrii zilnic, dacă vrei să fii scriitor profesionist. Şi am devenit, în acelaşi timp, un profesionist al distrugerii manuscriselor mele. Scriam şi distrugeam, scriam şi distrugeam. Şi atunci mi-am zis: probabil că am un alt tip de structură, dar nu pot să scriu aşa cum am citit, de pildă, despre unul dintre marii scriitori pe care îl admir, Mario Vargas Llosa. Cel care scrie dimineaţa 2-3-4 ore, se opreşte la mijlocul frazei, a doua zi, cînd reia, reia de la jumătatea frazei şi merge în continuare. Pentru mine, e oarecum SF aşa ceva, nu sunt în stare să fac aşa ceva. Şi atunci, pentru că scriam silit, căci mă sileam să scriu zilnic, şi pentru că am constatat că distrug mai apoi aproape 90% din ceea ce scriu, am spus: ok, voi face altfel, voi scrie numai cînd nevoia de a scrie e atît de mare încît mi-e rău dacă nu o fac. Aceasta este febra despre care vorbeam. Deci, cînd fac „febră”, atunci scriu: proză, poeme. Dar numai dacă fac „febră”, numai dacă nu pot altfel.”

Interviu realizat de Cristian Pătrășconiu, România literară, nr 52/2017

Referințe critice:

„Inserțiile autobiografice din noul volum de versuri al lui Mihai Măniuțiu (Vertij) nu ascultă de imperativele biografismului superficial, nu sunt transcrieri jurnaliere și nici expuneri în văzul lumii ale firidelor intimității. Poezia sa traduce atât de exact-laconic cutremurele ființei, încât ele capătă dimensiuni de manifest existențial. Nu sunt despuieri, ci zgârieturi în acvaforte pe suprafața accidentată a înaintării spre moarte.”

Irina Petraș

„Această surpriză poartă numele regizorului Mihai Măniuţiu în postura d-sale de poet, pe care o descoperim cu întârziere. O curiozitate elementară ne îndeamnă a dibui eventuala condiţie „teatrală” a textelor d-sale: scrie oare Mihai Măniuţiu ca un om al scenei, tangent la normativele, la atmosfera intrinsecă a acesteia? Nu tocmai… nu-l putem socoti pe Mihai Măniuţiu decât drept un poet vrednic de-o consideraţie cu nimic mai prejos de cea a regizorului omonim. Nu fără a menţiona fericita excepţie ce-o constituie în tagma slujitorilor scenei, prea adesea aceştia cu o prezenţă literară care nu depăşeşte bunele intenţii.”

Gheorghe Grigurcu, România literară, nr. 51/2016

„În ansamblul său mozaical, cu secvențe ce preiau succesiv firul narațiunii atât de zigzagate și de multiplu direcționată, cărticica lui Mihai Măniuțiu (Fantome în Las Vegas) încheagă până la urmă o mică lume care are logica și ilogicul său, o unitate de atmosferă cvasi-onirică, o perspectivă de regizor-comediograf, manipulator de mici scene himerice, unele, cum am notat, de un comic în pragul grotescului, uzând cu dexteritate de convențiile literare.”

Ion Pop, România literară, nr. 28/2018

Adunarea Poeților” este un eveniment născut la Craiova, care își propune să menţină treaz spiritul poeziei în oraş şi să aducă aproape un public matur şi tânăr care însetează după spiritul calin sau, după caz, bătăios, al acesteia. Prima ediție a avut loc pe 11 noiembrie 2016, la sala „Ia te uită!” a TNC.

Au susținut conferințe sau au lansat cărți poeții Claudiu Komartin, Cristian Bădiliță, Radu Sergiu Ruba, Simona Popescu, Dumitru Florin Emilian, precum și o seamă de poeți din oraș, iar actori ai teatrului au însoțit de fiecare dată cu recitaluri apariția poeților (Petronela Zurba, Tamara Popescu, Angel Rababoc).

„Adunarea Poeților” a sărbătorit pe 21 martie 2017 Ziua Internațională a Poeziei printr-un recital oferit de mai mulți poeți craioveni: Ionel Ciupureanu, Ioan Lascu, Emilian Mirea, Mihai Firică, Silviu Gongonea, Mihai Ene, Ion Munteanu, Ion Maria, Cornel Ducan, Constantin Pădureanu, Mădălina Nica Nicolae Coande. PEN Club România a cerut mobilizarea poeților români pentru drepturile scriitorilor interziși, arestați sau închiși în diferite țări ale lumii. Au fost discutate cazurile unor autori precum Asli Erdogan (Turcia), Ernesto Cardenal (Nicaragua), Amanuel Asrat (Eritreea), Dareen Tatour (în arest la domiciliu în Israel), Liu Xia (China). Actrița Anca Dinu a recitat câte un poem din creația lor. Ioan Lascu, Mihai Ene, Nicolae Coande, Lia Boangiu, Mihai Firică au prezentat cazurile-limită ale acestor scriitori prigoniți de regimurile din țările lor.

„Adunarea Poeților și a SpectActorilor Craioveni” a organizat pe 8 martie 2018 o întâlnire cu poezia a cincisprezece poete contemporane, în rostirea actrițelor Tamara Popescu și Petronela Zurba: Angela Marinescu, Ileana Mălăncioiu, Constanța Buzea, Ioana Ieronim, Marta Petreu, Simona Popescu, Ruxandra Cesereanu, Magda Cârneci, Mariana Codruț, Ileana Roman, Ștefania Mihalache, Gilda Vâlcan, Doina Ioanid, Crista Bilciu, Mariana Marin. Din Craiova au citit poetele Lia Boangiu și Mădălina Nica.

Au fost organizate spectacole de poezie în onoarea poeților Paul Celan („Fuga morții. Timp al inimii”, regia Alina Hiristea, 9 iunie 2017) și Marin Sorescu („Sorescu Sonetist”, 28 februarie 2018, a recitat actrița Geni Macsim). Pe 29 februarie 2018 a fost prezentat la sala „Ion D. Sîrbu” spectacolul de poezie „Marin Sorescu – de la Ecuatori la Poli”, în interpretarea actorilor Anca Dinu, Haricleea Nicolau, Petronela Zurba, Gabriela Baciu, Angel Rababoc, Nicolae Vicol. Pe 29 martie 2018 a avut loc  la sala „Ion D. Sîrbu” spectacolul „Nichita Stănescu – la masă cu noi”, în interpretarea actorilor Constantin Cicort, Petronela Zurba, Natașa Raab.

Număr de vizualizări :1027


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro