Folk și baladă la Târgu Jiu

aug. 11th, 2018 | By | Category: Postcard

Ediția a XVII-a a Festivalului Național de Folk și Baladă ”Poarta Sărutului”, de la Târgu Jiu, a început vineri, 10 august 2018, la Teatrul de Vară. Fiind prima ediție organizată în lipsa inițiatorului, omul de cultură Viorel Gârbaciu, evenimentul îi este dedicat în totalitate celui care a pus, acum 20 de ani, bazele unuia dintre cele mai importante festivaluri de muzică folk din țară. Juriul Festivalului este format, în acest an, din Victor Socaciu (compozitor și interpret, președintele juriului), Sorin Minghiat (profesor de arhitectură și muzician), Dan Vană (compozitor și interpret, directorul Taberei Naționale de Folk de la Calafat), Mihai Cosmin Popescu (realizatorul emisiunii ”Omul cu chitara” – Radio România Actualități), Teodora Ionescu (redactor de emisiuni cu muzică folk – Radio București), Ovidiu Mihăilescu (compozitor și interpret), Florin Camen (compozitor și interpret), Florin Bivolaru (profesor Școala Populară de Artă Târgu Jiu), Spiridon Popescu (poet, membru al Uniunii Scriitorilor). Amfitrioni: Adrian Beznă & Andrei Maftei. Director festival: Alexandru Bratu, directorul Școlii Populare de Artă Târgu Jiu. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

În prima seară de concurs, pe scenă au urcat Delia Porumb (Valea Râmnicului, Buzău), Ema Maria Burduhosu (Târgu Jiu), Sergiu Pârvulescu (Vulcan, Hunedoara), Adrian Eugen Moraru (Făgăraș, Brașov), Grupul ”Clipa” (Arad), Luminița Elena Donisă (Petroșani), Codruț Dumitru Beleaua (Rupea, Brașov), Andreea Petre (Târgu Jiu), Andreea Dobre (Lupeni, Hunedoara) și Grup ”Scherzo” (Tulcea).

După emoțiile concurenților, a fost rândul publicului să devină emoționat, așteptând (re)întâlnirea cu interepreții preferați de muzică folk. Primele recitaluri de la Târgu Jiu au fost susținute de Adrian Beznă, Ocru (Adrian Mărgineanu și Dorin Pitaru) și Cătălin Stepa. Spiritul muzicii folk s-a manifestat încă de la început, muzicienii cântând împreună, acompaniindu-se reciproc, dându-și mâna în cel mai sincer mod, în piese pline de substanță și uneori chiar umor.

Ultimul recital a fost susținut de Vasile Șeicaru – o serie de melodii iubite și cunoscute, împletite cu piese mai noi. Mereu impresionat de publicul târgujian, Șeicaru a declarat că această efervescență dar și vârsta mică a unora dintre cei prezenți la Teatrul de Vară (mulți dintre ei adolescenți) sunt motivele pentru care crede că folkul merge mai departe. ”Ne simțim protejați de voi, protejați muzica folk și de asta avem curajul să cântăm și să scriem în continuare”.

Seara s-a încheiat într-un mod emoționant, cu atât mai mult cu cât, în același timp, la București, reacția la protestele celor care vor să trăiască decent în România a degenerat într-un mod neașteptat și dezamăgitor. La Târgu Jiu, muzicieni și iubitori de muzică folk, toți într-o voce și un suflet, au cântat ”Treceți batalioane române Carpații”, cu dor de o țară unită și prosperă.

Dorina CIOPLEA

Organizatori: Consiliul Județean Gorj, Consiliul local și Primăria Târgu Jiu, Școala Populară de Artă Târgu Jiu, Ansamblul Artistic Profesionist ”Doina Gorjului”, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare ”Constantin Brâncuși”.

Sponsori: Aplomb, S.C. Ambasador, Party Time, Stage, Soft Tehnica, Guitar Pub, Belle Epoque, România Perpetuă.

Parteneri media: TVR România, TV Sud, Radio România Oltenia Craiova, Acces TV, Gorj TV, Magic FM, Radio Târgu Jiu, Gorj Domino, Pandurul, Gazeta de Sud, Adevărul, AgențiadeCarte.ro, Radio Infinit, Radio Omega, Ziarul Universul, Sud FM, Impact în Gorj, Arta Sunetelor, Vertical.

Număr de vizualizări :1050


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro