spot_img

„Incubator de rețete“, la ICR Lisabona

În perioada 6 – 14 septembrie 2018, Galeria Institutului Cultural Român de la Lisabona (Rua de Barão 10, Alfama) va găzdui expoziţia de pictură digitală și instalație „Incubator de rețete“ a artistului vizual emergent Adriana Florea Băloiu. Vernisajul va avea loc în data de 6 septembrie, ora 21.00, în prezența autorului.

Spectacolul lumii poate fi copleșitor prin complexitatea și strǎlucirea actului și a butaforiei, dar de cele mai multe ori tace neobservat, neaplaudat, la un nesfȃrșit perpetuu. Şi nu pentru cǎ nu se terminǎ vreodatǎ, ci pentru cǎ participanţii, entuziaști și plini de resurse la ȋnceput ȋși epuizeazǎ rapid fondul emoţional și se rasfaţǎ ȋntr-o inerţie convenabilǎ, complice, supunȃndu-se cuminţi instrucţiunilor “liniei de montaj”. Spectacolul lumii este spectacolul individului. Ritmul personal, asimilat de ritmul exterior, constant, repetitiv, cu aceeași voluptate grotescǎ marcheazǎ pretextul de a cǎlători cǎtre copilǎrie și a ȋmprumuta din amintiri gestica plinǎ de libertate a copilului, pentru a portretiza conformismul necondiţionat care se instaleazǎ treptat ȋn evoluţia noastrǎ. Aceastǎ serie de lucrǎri propune o satirǎ a tiparelor comportamentale, a psihologiei umane, ca derivate ale mecanismului social, printr-un monolog ludic prin care toate fricile și obsesiile legate de limitele noastre interioare și exterioare și caracterul sisific uman prind viaţǎ. (Adriana Florea Băloiu)

Adriana Florea Băloiu (n. 1979), filolog şi artist vizual, este licenţiată (2014) şi absolventă de master (2016) a Universitǎţii Naţionale de Arte Bucureşti, secţia Pictură, clasa prof. Petru Lucaci. Adriana este fondator şi curator al platformei de artă contemporană Go Art Projects şi al galeriei Go Contemporary şi membru al UAP din 2015.  Adriana a fost membru al Comitetului International de Selecţie al Bienalei de Artǎ Contemporanǎ de la Florenţa din 2017. În anul 2017, a primit premiul “Woman Art Award 2017” cu ocazia expoziţiei “Woman’s Essence Show”, Paris, acordat de Musa International Art Space. În 2018, Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova i-a acordat premiul “Mihail Grecu” ȋn cadrul expoziţiei “Saloanele Moldovei 2018”.  Din 2012 pȃnǎ ȋn prezent, Adriana a avut șapte expoziţii personale, atȃt ȋn ţarǎ, cȃt și ȋn strǎinatate, printre care “Rhinoceritis” – Galerie Fantom, Berlin 2017, “Jam in shoes” – Seabam Gallery (Cube Musette), 2017, “Another time” – Galeria Simeza, 2016 (Arta la Fereastrǎ) “Adinuţa și ursul ȋmpǎiat” – Go Contemporary (parte a Bucharest Biennale, 2016) și la  Muzeul Brailei, 2015. Adriana a participat ȋn peste treizeci de expozitii de grup, printre care: “Azulejo, ȋn viziunea artiștilor romȃni”  organizatǎ de ICR Lisabona la Muzeul Quinta da Cruz, Viseu, 2018, “Saloanele Moldovei” – Bacău, 2018, “Împreunǎ ȋn Europa” – Galateca, 2018, Salonul Naţional de Picturǎ, București, 2017, “We Contemporary” – Roma, 2017, Woman’s Essence 2017, Espace Commines, Paris, “Walls” – Go Art Projects & Fantom, Berlin, 2016, Bienala Internaţională de Pictură Chişinău 2015, Florence Biennale X, 2015, “Dark Matter”, Berlin, 2015, “Tendencies in Contemporary Romanian Painting”, Berlin, 2015, “Metha-lan” – AnnArt Gallery, 2014, “UNArte 150 de ani. Picturǎ. Graficǎ. Sculpturǎ.” – Sala Dalles, 2014.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508