spot_img

”Caravana filmului românesc” ajunge la Paşcani

În perioada 24-26 august 2018, ”Caravana filmului românesc” ajunge la Paşcani. În cei cinci ani de existenţă, ”Caravana filmului românesc a ajuns în 30 de oraşe, având un număr aproximav de 115.000 de spectatori şi consemnând 2.500 de referiri în presa locală şi naţională. În cadrul ”Caravanei, toate filmele sunt fost prezentate la o calitate artistică şi tehnică de excepţie, fiind refăcute ca sunet şi  imagine. AgențiadeCarte.ro este partener media și vă prezintă programul proiecțiilor.

”În cei şase ani de când prezentăm Capodoperele cinematografiei naţionale din toate timpurile, în oraşele mari şi mici ale României, am ajuns la mintea şi la sufletul a peste 100.000 de oameni.

Acum iată că, între 24 şi 26 august sosim la Paşcani, care se adaugă astfel celor peste 30 de oraşe în care publicul de toate vârstele a apreciat prestaţia marilor actori români.

E timp frumos, aşa că vă invităm la proiecţii gratuite, în aer liber, în Piaţa din faţa Primăriei Municipiului Paşcani.

Şi cum am putea veni în oraşul marelui povestitor care a fost Mihail Sadoveanu, decât cu filme de mare calitate artistică, selectate pentru dumneavoastră, ca să putem astfel omagia împreună Centenarul Marii Uniri?

Deschidem „Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale”  pe 24 august, la ora 20:30, cu pelicula „Triunghiul morţii” (1999), în care maestrul filmului de acţiune, Sergiu Nicolaescu, reconstituie epopeea luptelor din 1917, din Moldova, ce au constituit un punct nodal în evoluţia Primului Război Mondial. La Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, armata română a oprit ofensiva germană, în cea mai mare bătălie de pe frontul românesc, din Războiul de Reîntregire a Neamului. Maia Morgenstern este Regina Maria, în această peliculă, în care regizorul şi-a rezervat rolul Generalului Averescu, creierul operaţiunilor militare din Moldova, care au dus la stabilizarea frontului, în timp ce actriţa Teatrului naţional din Bucureşti, Ilinca Goia, a întruchipat-o pe tânăra şi brava eroina Ecaterina Teodoroiu.

A doua zi, sâmbătă, 25 august, la aceeaşi oră, „Ecaterina Teodoroiu”, un film semnat de Dinu Cocea, cu douăzeci de ani mai devreme şi dedicat tot eroinei Primului Război Mondial. Cercetaşă şi asistentă medicală pe front, tânăra a cerut să intre în focul luptelor, după ce fraţii ei au murit în război. Luată prizonieră de nemţi, a evadat, a fost apoi rănită, decorată şi şi-a pierdut viaţa la 24 de ani, în luptele de la Mărăşeşti, comandând unul din plutoanele româneşti care au respins ofensiva germană din Moldova. Filmul semnat de Dinu Cocea urmăreşte povestea de război a acestei gorjence dârze, o adevărată eroină a neamului românesc.

Încheiem weekendul cu proiecţia filmului regizat de Andrei Blaier, „Momentul adevărului (Dreptatea)”. Produs în 1989, cu câteva luni înainte de căderea comunismului, filmul nu a rulat în cinematografe decât o săptămână, după care a fost cenzurat, adică pus la păstrare. Pentru că, sub alt nume, personajul principal al acestei poveşti de dragoste proiectate pe fundalul marilor frământări istorice, petrecute în preajma Marii Uniri, era unul din făuritorii ei: marele om politic ţărănist Iuliu Maniu. După ce a participat la alcătuirea României Mari, îşi va sfârşi zilele în 1953, în semn de recunoştinţă din partea guvernului comunist, în închisoarea de la Sighet.

În fiecare seară, înainte de proiecţia filmelor, vă aştepăm de la ora 19, alături de voluntarii asociaţiilor ATEAM, Şansa 2010 şi ATOR Paşcani, să vă alăturaţi flash mob-urilor organizate de ele. Distracţie asigurată!

Nu rataţi cele trei seri de proiecţii cinematografice ale Caravanei filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale!

Va rămâne în amintirea dumneavoastră. Şi în istoria oraşului.” – Caravana filmului românesc

***

Program Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale

Piaţa din faţa Primăriei Municipiului Paşcani, 24 – 26 august 2018

Vineri, 24 august, 19.00 – 20.30: Activităţi pentru copii în aer liber – organizate de voluntarii Asociaţiei ATEAM şi Şansa 2010, Asociaţia ATOR Paşcani;

Vineri, 24 august, ora 20.30:  TRIUNGHIUL MORŢII

Scenariul şi regia: Sergiu Nicolaescu

Cu: Sergiu Nicolaescu, Maia Morgestern, Ilinca Goia, Eusebiu Ştefănescu, George Alexandru, Florin Zamfirescu

Sâmbătă, 25 august, 19.00 – 20.30: Activităţi pentru copii în aer liber – organizate de voluntarii Asociaţiei ATEAM şi Şansa 2010,  Asociaţia ATOR Paşcani;

Sâmbătă, 25 august, ora 20.30:  ECATERINA TEODOROIU

Regia: Dinu Cocea; Scenariul: Mihai Opriş şi Vasile Chiriţă

Cu: Stela Furcovici, Ion Lupu, Mihai Mereuţă, Ion Caramitru

Duminică, 26 august, 19.00 – 20.30: Activităţi pentru copii în aer liber – organizate de voluntarii Asociaţiei ATEAM şi Şansa 2010, Asociaţia ATOR Paşcani;

Duminică, 26 august:, ora 20.30:  MOMENTUL ADEVĂRULUI (DREPTATEA)

Regia: Andrei Blaier; Scenariul: Titus Popovici

Cu: Gheorghe Dinică, Alexandru Repan, Irina Petrescu, Mircea Albulescu, Ilinca Goia, Eusebiu Ştefănescu

***

Caravana filmului românesc – Cartea şi filmul / Capodopere ale cinematografiei naţionale” este un proiect aflat în al şaselea an de existenţă. El aduce filmul românesc acasă la oameni, promovându-l într-o manieră accesibilă. Filme de patrimoniu şi succese ale ultimilor ani, toate sunt prezentate publicului din toate oraşele ţării, mari şi mici, în spaţii diverse, de la pieţe centrale, la biblioteci, muzee, sau spaţii neconvenţionale. Aceste evenimente, rememorând marile momente ale istoriei şi prezentului filmului românesc, contribuie la formarea unei culturi cinematografice a publicului şi stimulează sentimentul de mândrie locală, prin punerea în valoare a geografiei culturale a oraşelor.

***

Asociaţia CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro), în parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO (www.mdvstudio.ro) şi Digifilm Design, a organizat, începând din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC, proiect ce s-a derulat, la nivel naţional, prin cele două secţiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naţionale şi Cartea şi filmul.

*

Proiect realizat cu sprijinul CNC – Centrul Naţional al Cinematografiei, UCIN – Uniunea Cineaştilor din România, ANF – Arhiva Naţională de Filme; DACIN SARA – Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual şi co-finanţat de A.F.C.N. Administraţia Fondului Cultural Naţional (Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.).

Parteneri media: All About Romanian Cinema  – AaRC, Cinefan, RoEvents, iFestival.ro, Amos News, Prompt Media, Ultima oră, Timp românesc, Comunicate de afaceri, Urban Things, România pozitivă, Agenţia de Carte, Gratuitor, Roportal

În parteneriat cu: Primăria şi Consiliul Local Paşcani

Website: www.caravanafilm.ro

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508