spot_img

Prima competiție internațională de galop din România: un succes în fața a mii de spectatori

Duminică, 1 iulie 2018, la Hipodromul de la Ploiești a avut loc cu adevărat un eveniment marcant pentru evoluția sporturilor hipice în România. În rândurile ce urmează sunt descrise principalele momente ale evenimentului, urmate de declarațiile organizatorilor, Guillaume Fillet – președinte al Asociației Române a Calului Arab de Curse (A.R.A.C.) și Viorel Dabija – președintele Federației Hipice Române.

În fața tribunelor arhipline, s-a scris o filă importantă din istoria curselor de galop în România prin succesul primului eveniment inclus în calendarul internațional de galop: Wathba Stallions Cup, sponsorizat de Sheikh Mansoor Bin Zayed Al Nahyan Global Arabian Horse Flat Racing Festival.

Evenimentul a celebrat, totodată, un dublu centenar: 100 de ani de la fondarea statului România și, totodată, 100 de ani de la nașterea lui Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan, părintele fondator al Emiratelor Arabe Unite. Competiția a avut un fond de premiere de peste 40.000 de lei, din care Marele Premiu Wathba Stallions Cup a fost dotat cu un premiu total de peste 20.000 de lei, încă o premieră și din acest punct de vedere pentru competițiile desfășurate la Hipodromul de la Ploiești. Premiul Wathba Stallions Cup a fost câștigat de calul AMEER Al ARAB (născut în Franța), în șaua jockey-ului Valentin Atanasov din Bulgaria, antrenor Ahmed Reyhan, proprietar Ivan Yordanov.

Organizat de Asociația Română a Calului Arab de Curse (A.R.A.C.) în parteneriat cu Federația Hipică Română și CSM Ploiești, evenimentul a cuprins un spectacol hipic fără precedent în România prin cele 8 curse la care au luat parte un număr de 57 de cai, un nou record de cai partanți la Hipodromul de la Ploiești. Un număr copleșitor de persoane au fost prezente la eveniment, cifrele oficiale indicând participarea a peste 2000 de persoane în tribune și în incinta complexului Hipodrom Ploiești.

Excelența Sa, dr. Ahmed Abdullah Saeed Bin Saeed Almatrooshi, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Emiratelor Arabe Unite la București, a onorat cu prezența în tribune. Excelența Sa a oferit, de asemenea, cupe câștigătorilor, felicitând organizatorii, proprietarii, jocheii și antrenorii care au dat totul pentru succesul acestui eveniment.

La invitația A.R.A.C, evenimentul s-a bucurat de prezența doamnei Lara Sawaya, Director executiv al Sheikh Mansoor Festival și președinte al International Federation of Horse Racing Academies (IFHRA) – organism care cuprinde 56 de țări. Alături de oficialii prezenți s-a aflat Adnan Al Nuaimi, Directorul Abu Dhabi Equestrian Club – locul unde se desfășoară anual cea mai bogată cursă de cai din lume pentru caii Pur Sânge Arab. Împreună cu invitații oficiali, organizatorii Guillaume Fillet – Președinte al Asociației Române a Calului Arab de Curse și Viorel Dabija – Președinte al Federației Hipice Române, au oferit premii câștigătorilor, felicitându-i pe toți cei care au participat în competiții, indiferent de rezultat.

Lara Sawaya, totodată, a oferit patru premii de încurajare participanților și, de asemenea, din partea organizatorilor, Distincția acordată antrenorului Nicolae Iofciu „Pentru întreaga activitate desfășurată la Herghelia Mangalia”.

Mai multe despre eveniment și rezultatele competiționale, pe paginile de Facebook: Asociația Română a Calului Arab de Curse și Federația Hipică Română.

Guillaume Fillet, președinte al Asociației Române a Calului Arab de Curse: „Ne bucurăm că acest prim eveniment internațional a fost foarte bine primit, iar entuziasmul tuturor celor prezenți în tribune a contat enorm pentru încurajarea acestui sport în România. Știm că evenimentul are o certă importanță în Europa de Est, este momentul în care România și-a reafirmat poziția în lumea curselor de galop, însă drumul e lung până la atingerea unui nivel de performanță. Atât România, cât și Bulgaria au strălucit din nou, fiindcă și pentru sportivii și proprietarii din Bulgaria acest eveniment a fost o premieră, participând pentru prima dată la un concurs de acest nivel.

Ne dorim ca A.R.A.C. să devină un punct principal pe harta Europei de Est în domeniul curselor de galop pentru caii Pur Sânge Arab, iar acest lucru este posibil prin sprijinul oferit de HH Sheikh Mansoor Festival și directoarea executivă Lara Sawaya care s-a arătat încântată de acest frumos debut competițional.

Vom mai avea curse anul acesta, bineînțeles, iar în 2019 vom organiza cel puțin un eveniment de mare amploare. Vreau să ridic România la un nivel la care nu a ajuns până acum, pentru caii Pur Sânge Arab,  astfel că îmi doresc să ajungem pe podiumul țărilor europene din punctul de vedere al creșterii, ameliorării și performanțelor sportive ale cailor Pur Sânge Arab.

Puțini știu că România deține un patrimoniu genetic deosebit de valoros al cailor Pur Sânge Arab, unic în Europa. Ne putem mândri cu Herghelia Mangalia, înființată în urmă cu aproape un secol, activând neîntrerupt în slujba cailor Pur Sânge Arab. Acest patrimoniu aparține tuturor românilor și considerăm că este normal ca autoritățile să se implice. Din acest punct de vedere, considerăm că am primit un sprijin destul de modest din partea Ministerului Agriculturii, mult mai puțin decât ne așteptam. Sperăm ca după succesul acestui eveniment să menținem dialogul și să convingem autoritățile să se implice mai mult pentru a discuta despre un program de creștere și ameliorare a rasei.

Să nu uităm că există un potențial uriaș. Extinderea curselor de galop, rațiunea de a fi a acestor cai deosebiți, făcuți pentru a alerga, va duce la creșterea unui domeniu care în alte țări ocupă un rol foarte important în economie. Se creează o cantitate uriașă de locuri de muncă pentru România și pentru români. A fi proprietar de cal implică să ai o întreagă echipă în slujba calului. De la potcovari la medici veterinari, îngrijitori, antrenori, jockey, furnizori de nutrețuri, precum și toate accesoriile sportive ce se pun pe cal. Din păcate, în România nu există meseria de potcovar, jockey, antrenor de cai și ne luptăm să obținem de la autorități recunoașterea tuturor acestor meserii.”

Viorel Dabija, președintele Federației Hipice Române: „În completarea celor spuse de dl. Guillaume Fillet, fără de care relansarea sporturilor hipice de galop nu ar fi avut loc în România prea curând, aș vrea să mulțumesc tuturor celor care au contribuit la succesul acestui eveniment, începând cu ARAC, CSM Ploiești, Complexul Hipodrom Ploiești, Hergheliile de Stat, copiilor care au făcut spectacol și tuturor proprietarilor de cai care au realizat un nou record de participare la hipodrom. Mulțumim, de asemenea, Jockey Club Român pentru sprijinul oferit, a contat să avem alături de noi instituția care atestă tradiția sporturilor de galop în România încă de aproape 200 de ani.

A fost prima reuniune de amploare în care s-a implicat Federația Hipică Română și sperăm ca prin toate eforturile noastre unite să atragem atenția proprietarilor de cai din România să se implice în valorificarea genetică a cailor din România. Trebuie să învățăm să ținem la tradițiile noastre, mai ales acum, în anul Centenarului, când primim o șansă să reintrăm în rândul lumii, cel puțin în plan european.

Eforturile noastre nu au efect fără un echilibru internațional. Iar sprijinul oferit de cei mai mari organizatori și sponsori din lumea cailor arabi – HH Sheikh Mansoor Bin Zayed Al Nahyan Global Arabian Horse Flat Racing Festival – ne oferă încrederea necesară că se poate și în România și încă foarte bine. Sperăm să atragem atenția opiniei publice și a sponsorilor, să reluăm tradiția așa cum vă spuneam. Să nu uităm că România a fost a treia țară din lume care a avut o instituție dedicată curselor de galop – Jockey Club Român – după Marea Britanie și Franța. Trebuie să continuăm ceea ce am început, să ne reafirmăm tradiția în creșterea cailor de rasă pură, cu pedigree și ascendență doarte bine controlată.”

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508