spot_img

Pregătirile Festivalului Europalia România 2019 și lansarea unor noi colaborări academice, temele majore ale vizitei președintelui ICR la Bruxelles

Aflată în vizită oficială la Bruxelles, doamna Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român, a avut întâlniri de lucru cu echipa EUROPALIA International, cu președintele Europalia, contele Georges Jacobs de Hagen, și cu Koen Clement, directorul general Europalia. În perioada 9-11 iulie 2018, o delegație a echipei Europalia România a vizitat unele dintre cele mai importante instituții și centre muzicale din Bruxelles si Ghent și a participat la cea de a treia serie de întâlniri de lucru cu echipa Europalia International.

„Pregătirile Festivalului Europalia România se derulează foarte bine și într-un ritm accelerat“, apreciază Koen Clement, directorul general Europalia, la finalul vizitei care a fost dedicată, cu precădere, pregătirilor celor mai importante proiecte muzicale prevăzute în programul oficial al Festivalului Europalia România.

În agenda pregătirilor Festivalului Europalia România 2019, cele două echipe au programate serii succesive de întâlniri de pregătire și prospecție, în România și în Belgia. În domeniul muzical sunt deja analizate peste 100 de proiecte.

Președintele Europalia, contele Georges Jacobs de Hagen și doamna Liliana Țuroiu au convenit că o temă majoră a Festivalului Europalia România trebuie să fie  „creativitatea românească“ declinată în toate formele de expresie artistică, dar și influența majoră pe care marile personalități ale culturii române au avut-o în arta europeană modernă.

Pe 12 iulie, doamna Liliana Țuroiu, președintele Intitutului Cultural Român, a vizitat Academia Regală de Arte frumoase din Bruxelles, cea mai veche școală superioară de arte frumoase din Belgia, și s-a întâlnit cu doamna Daphné de Hemptinne, directoarea Academiei.

La întâlnire au participat domnul Emmanuel Lambion, directorul adjunct al Academiei și vice președintele Asociației Internaționale a curatorilor în arta contemporană (International Association of Curators of Contemporary Art), domnul  Enzo Pezzella, coordonatorul programelor artistice ale Academiei și  doamna Carmen Ducaru, directorul Institutului Cultural Român Bruxelles.

Președintele ICR a fost întâmpinat de conducerea Academiei Regale de Arte frumoase și a vizitat câteva dintre secțiile Academiei și impresionanta clădire care datează din secolul al XVIII lea, o instituție cu o istorie neîntreruptă, de peste 300 de ani, în educația și pregătirea academică în domeniul artelor frumoase.

Vizita președintelui ICR a continuat cu o întrevedere de lucru cu reprezentanții Academiei Regale de Arte frumoase, în cadrul căreia s-au discutat oportunități de colaborare între ICR și ArBA-EsA, schimburile culturale și academice între cele două instituții, precum și posibilitățile de cooperare, la nivel academic, cu instituțiile de învățământ superior de artă din România.

Doamna Liliana Țuroiu a subliniat importanța dezvoltării schimburilor culturale, a dialogului între artiștii români și belgieni, și a unei colaborări între Academia Regală de Arte frumoase și Universitatea Națională de Arte din București,  „școala lui Constantin Brâncuși“ .

„Doresc să vă adresez o călduroasă invitație în România, să descoperiți toate universitățile de artă din țara mea, să construim punți de colaborare și să găsim împreună puncte de interes comun în strategiile instituțiilor pe care le reprezentăm. ICR promovează arta contemporană și valorosul patromoniu cultural și artistic din România. Singura politică a Institutului Cultural Roman este cultura și arta românească în toate formele de expresie artistică, iar arta contemporană ocupă un loc central în proiectele majore ale ICR în țară și în întreaga lume“, a fost mesajul președintele ICR adresat reprezentanților ArBA-EsA.

Un punct important pe agenda discuțiilor cu reprezentanții Academiei Regale de Arte frumoase a fost Festivalul internațional de artă EUROPALIA la care România este țară invitată de onoare în cadrul celei de-a XVII-a ediții, în 2019, cea care va marca, simbolic, 50 de ani de existență neîntreruptă a celui mai important festival bienal din Belgia.

Președintele ICR a subliniat oportunitatea extraordinară și vizibilitatea pe care acest prestigios festival le oferă României în toate domeniile artistice, în domeniul industriilor creative, al cercertării, inovației și creativității românești, în promovarea patrimoniului material și imaterial al României. Academia Regală de Arte frumoase și-a exprimat interesul de participa ca partener în cadrul Festivalului, și de a organiza, în colaborare cu EUROPALIA ROMÂNIA, o serie de proiecte în domeniul artelor vizuale, și ulterior, de a itinera aceste proiecte în rețeaua Reprezentanțelor ICR din Europa.

Totodată, președintele ICR a adresat o invitație oficială conducerii Academiei Regale de Arte frumoase de a face o vizită la București și de a participa la viitoarea conferință internațională pe care Institutul Cultural Român o va organiza în toamna acestui an pe tema diplomației culturale și a rolului industriilor creative în perioada post – Brexit.

Academia Regală de Arte frumoase din Bruxelles își găsește originea în sala primăriei pe care magistratul orașului Bruxelles a oferit-o, la 30 septembrie 1711, pictorilor, sculptorilor, tapițerilor si altor amatori „pentru a exercita arta desenului“; 16 octombrie 1711 este data oficială a înființării acestei școli.

Arba-EsA este astăzi la intersecția unei istorii bogate – a sărbătorit 300 de ani de existență în 2011 și este moștenitoarea unei tradiții speciale care a cunoscut o stratificare a practicilor artistice foarte diversificate, a modalităților de predare și un prezent care o poziționează în panorama internațională complexă a învățământului superior, în dimensiunile sale pedagogice, artistice și profesionale.

Misiunea ArBA-EsA este de a organiza instruirea viitorilor artiști, designeri, profesioniști din mai multe domenii ale artei și educației și oferă un program de educație în artele vizuale, complet și la cel mai înalt nivel. Scopul principal al programului este dezvoltarea singulară a practicilor artistice și profesionale și poziționarea lor reflexivă și critică în domeniul artelor.

Mai multe informații aici:

http://www.icr.ro/pagini/pregatirile-festivalului-europalia-romania-2019-si-lansarea-unor-noi-colaborari-academice-temele-majore-ale-vizitei-presedintelui-icr-la-bruxelles

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508