spot_img

Câștigătorii primei ediții a Concursului Internațional de Pian ,,Mihaela Ursuleasa”

Sâmbătă, 7 iulie 2018, la Teatrul Odeon, a avut loc Gala Laureaților care a marcat încheierea primei ediții a Concursului Internațional de Pian ,,Mihaela Ursuleasa”, organizat de Primăria Capitalei prin Opera Comică pentru Copii (OCC), în memoria marii pianiste. Printre cei prezenți la Gală s-au numărat și mama pianistei împreună cu fiica artistei, Ștefania, în vârstă de 13 ani. Câștigătoarea Marelui Premiu ,,Mihaela Ursuleasa”, în valoare de 5000 de euro, a fost desemnată tânăra pianistă austriacă Sunny Ritter, în vârstă de 8 ani.

Sub îndrumarea profesorilor Vladimir Kharin și Aya Kaukal, Sunny Ritter a câștigat premii importante în scurta sa carieră pianistică de până acum, printre care Premiul I, Premiul Publicului și Premiul ,,Wiener Klassik” la ,,Steinway Piano Competition” din Viena, Premiul I la Concursul de Pian ,,Clavis” din St. Petersburg și Premiul I la Concursul ,,Prima la Musica” din Viena. Mica pianistă a reușit să impresioneze juriul, format din profesori și prieteni ai Mihaelei Ursuleasa, prin calitățile tehnice interpretative și sensibilitatea artistică. Printre lucrările muzicale pe care le-a interpretat Sunny Ritter s-au numărat Suite en la Gavotte et six Doubles în la minor de J.-Ph. Rameau, Sonata KV 570 a compozitorului W.A. Mozart și Vals în mi minor, op. postum compusă de Fr. Chopin.

,,Mulțumesc participanților la acest concurs, celor care au ajuns la final și mai ales câștigătorilor. A fost o misiune grea pentru cei care i-au jurizat și îi felicităm pentru că au făcut un lucru minunat. Într-un moment dureros le-am promis mamei și fiicei Mihaelei Ursuleasa că vom reuși să realizăm un concurs în memoria ei. Dacă trofeul Mihaela Ursuleasa a fost câștigat de un copil mic, înseamnă că Mihaela a vrut așa”, a declarat Felicia Filip, managerul Operei Comice pentru Copii.

La categoria I de candidați (7-9 ani) au mai fost premiați Mara Țînțăreanu-Mircea, care a primit premiul al II-lea, și Paul Marian Bondilă, câștigător al premiului al III-lea. Cateogoria a II-a (10-12 ani) a fost câștigată de Eva Garet, pe locul al doilea fiind clasat Ryan Bradshaw. Matei Lăbunț a câștigat premiul al II-lea la categoria de vârstă 13-15 ani, iar premiul al III-lea i-a fost oferit pianistei Daria Egizia Soare. La ultima categorie de vârstă (16-18 ani), Antoniu Nagy a câștigat premiul al II-lea, iar pianista Andra Borz a primit premiul al III-lea.

Premiul special oferit de cea mai bună prietenă a Mihaelei Ursuleasa, violonista Patricia Kopatchinskaja, în valoare de 500 de euro, a fost câștigat de Cristina Tomescu, concurentă la categoria 10-12 ani. Un alt premiu special i-a fost oferit lui Valentin Zăuleț, pianist talentat care a concurat tot la această grupă de vârstă. Juriul internațional care i-a evaluat pe concurenți a fost format din Heinz Medjimorec, primul profesor al Mihaelei de la Viena și președinte al juriului, Pierre Doueihi, profesor la Conservatorul din Berna, pianista Ferhan Önder și pianistul Viniciu Moroianu.

Festivalul Internațional ,,Marile Serate Muzicale ale Bucureștiului”

În perioada 6-8 iulie a avut loc cea de-a IV-a ediție a Festivalul Internațional ,,Marile Serate Muzicale ale Bucureștiului”, organizat de Primăria Capitalei prin Opera Comică pentru Copii și susținut de Magic FM. Concertele au avut loc în Sala Majestic a Teatrului Odeon și au adus în fața publicului interpreți de renume ai muzicii clasice. În prima seară publicul a avut bucuria să îi asculte pe renumitul pianist Bruno Canino, alături de violonistul Alexandru Tomescu, violistul Vladimir Mendellssohn, pianistul Andrei Licareț, Cvartetul Enescu și maestrul Anton Niculesu la violoncel. Seara de sâmbătă a prilejuit întâlnirea publicului cu soprana Felicia Filip, violonistul Mario Hossen, pianistul Koichiro Kanno și cu flautista Luisa Sello, care au interpretat lucrări de Ph. Gaubert, C. Saint-Saens, A. Caplet, I. Bernstein, P. I. Ceaikovski, Niccolo Paganini, R. Scedrin și A. Schnittke. Ultima seară a Marilor Serate Muzicale a oferit un regal melomanilor prezenți la Teatrul Odeon, prin repertoriul care a cuprins lucrări de Fr. Schubert, S. Rachmaninov, R. Schumann, Fr. Kreisler și F. Mendelssohn-Bartholdy. Ediția IV-a a Festivalului Internațional ,,Marile Serate Muzicale ale Bucureștiului” a fost coordonată de maestrul Anton Niculescu și prezentată de regizorul de operă Cristian Mihăilescu.

Stagiunea 2018-2019 la Opera Comică pentru Copii

Aceste două importante evenimente muzicale au marcat încheierea stagiunii 2017-2018 a Operei Comice pentru Copii. Biletele și abonamentele pentru stagiunea 2018-2019 au fost puse deja în vânzare în rețeaua bilete.ro, peste 200 de abonamente fiind achiziționate în avans.

Opera Comică pentru Copii este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Capitalei și a Consiliului General al Municipiului București, condusă din anul 2014 de către soprana Felicia Filip. Unică în lume prin segmentul de public căruia i se adresează, Opera Comică pentru Copii are lunar aproape 15.000 de spectatori, iar în stagiunea 2017-2018 a fost depășit pragul de 600 de reprezentații, dintre care 19 premiere.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508