Actorii TNB cântă, recită și dansează, la Festivalul de Teatru și Jazz de la Nisville

iul. 31st, 2018 | By | Category: Eveniment

”Magic Național, excepționalul concert-spectacol al Teatrului Național din București, care a încheiat nu demult stagiunea pe scena mare a teatrului, își continuă cariera internațională începută vara trecută, odată cu participarea la Ohrid Summer Festival, în Macedonia, unde a stârnit ropote de aplauze, aprecieri elogioase și o nouă invitație, de data aceasta la Festivalul de Teatru și Jazz de la Nisville (Niš), cel de-al treilea oraș ca mărime al Serbiei. Luni, 6 august  2018, în Amfiteatrul amplasat  pe malul râului Nišava, acordurile magice ale spectacolului susținut de unii dintre cei mai îndrăgiți actori ai TNB alături de Emy Drăgoi, supranumit în Franța  regele jazz-ului la acordeon, vor răsuna în peisajul încărcat de poezie și de istorie din Niš.

Apreciat de The Guardian și BBC ca fiind unul dintre primele 10 festivaluri din Europa, Festivalul de Jazz de la Nisville are o structură complexă, în care regăsim o importantă secțiune de teatru, o alta de film, dar și carte, poezie și benzi desenate.

În acest an,  secțiunea  teatru reunește 16 spectacole de pe 4 continente, provenind din New Orleans, Shanghai, Marsilia, Cairo, Belgrad și Teatrul Național din București, reprezentând România la acest Festival al festivalurilor, BITEFul de la Sud, cum le place organizatorilor să-l considere cu îndreptățită mândrie. De altfel, doamna Maja Mitić, selecționer și director artistic al festivalului,  om de teatru și profesor universitar renumit în țara natală și peste hotare, recunoaște influența unor personalități ale scenei mondiale, ca Grotowski, Kantor, Eugenio Barba, Pina Baush, Bob Wilson, Peter Brook, din a căror creație s-a putut inspira și  desăvârși ca artist,  urmărindu-le spectacolele pe scena prestigiosului BITEF (Belgrade International Theatre Festival).

Prin multitudinea formelor de manifestare artistică adunate sub umbrela Festivalului de Teatru și Jazz din Nisville, cât și prin modalitățile diverse de abordare a fenomenului cultural contemporan, prin spectacole de teatru, concerte, filme, dar și prin ateliere de lucru, dezbateri și mese rotunde, festivalul țintește reacții dintre cele mai vii din partea participanților și de ce nu, chiar o schimbare.

Pe scena Amfiteatrului din Niš, publicul din localitate îi va putea urmări pe actorii Ion Caramitru, interpret și regizor al spectacolului, Medeea Marinescu, Marius Manole, Tania Popa, Istvan Teglas, Anca Sigartău, Lari Giorgescu, Aylin Cadîr, Eduard Adam, Florin Călbăjos, Emilian Mârnea, Petre Ancuța, cărora li se alătură pentru această reprezentație de turneu soprana japoneză Ato Kawara. Sufletul muzical al manifestării va fi, așa cum ne-a obișnuit la TNB, Emy Drăgoi și acordeonul lui fermecat, secondat,  pe linie muzicală, de formațiile 3D Pro`ect și Jazz Hot Club Romania, și de percuționistul Lucian Maxim. De menționat și faptul că a doua zi, în seara de 7 august, Emy Drăgoi împreună cu formațiile sale sunt invitați să susțină un concert separat în cadrul festivalului de jazz, pe scena River Stage.

La finalul lunii septembrie, Magic Național se va întâlni din nou cu publicul TNB, într-o reprezentație surpriză.

Până atunci, la sfârşit de august, Festivalul Bucureştii lui Caragiale îi așteaptă pe locuitorii Capitalei la un Magic Național în aer liber, pe o scenă ce va fi amplasată în Parcul Cişmigiu. Rămâneți aproape, cu Magic Național !

Număr de vizualizări :1079


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro