”Idei în Agora. Știință și etnicitate”: Dezbatere publică și dublă lansare de carte

iul. 25th, 2018 | By | Category: Postcard

Vineri, 27 iulie 2018, începând cu ora 18.00, Casa Filipescu-Cesianu găzduiește un eveniment de excepție dedicat încheierii expoziției „Știință și etnicitate. Cercetarea antropologică în România anilor ‘30” (prezentată la Muzeul Dr. Nicolae Minovici între 24 martie și 29 iulie 2018). Muzeul Municipiului București, în componența căruia se regăsesc cele două unități muzeale, îi invită pe cei interesați să participe la o dezbatere publică ce se va desfășura sub genericul Idei în AgoraȘtiință și etnicitate.Teorie, ideologie, politică, urmată de o dublă lansare de carte a autorilor Marius Turda – „Știință și etnicitate. Cercetarea antropologică în România anilor ’30” (Editura MMB, 2018) și Adrian Majuru – „Francisc Iosif Rainer – biografia unui proiect de viață (1874-1944)” (Editura Oscar Print, 2018). La dezbaterea organizată la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei, nr. 151) vor participa Viorel Achim, Octavian Buda, Călin Cotoi, Adrian Majuru, Marius Turda. Moderator: Sorin Antohi.

Încheierea unei expoziții și lansarea a două volume cu tematică înrudită constituie un bun prilej pentru a discuta public despre știință și etnicitate, în special despre teoria, ideologia și politica lor. În România și în mezoregiunea sa istorică, marele proiect al națiunii etnice omogene a fost considerat adesea mai convingător – și, fiindcă totul trebuia mereu (re)construit, mai urgent – decât articularea națiunii politice. Clasica sintagmă a filozofiei politice a fost astfel reconstruită ca metaforă organicistă și transformată treptat în ideal biomedical, eugenic, rasist. Cu alte cuvinte, utopia etnică, regresivă prin definiție, s-a metamorfozat în distopie antimodernă a unei științe moderne tot mai ambițioase, cu veleități prometeice, magice, chiar demiurgice. Am invitat în această seară cinci dintre cei mai proeminenți specialiști români ai acestor teme, activi și pe plan internațional, în speranța (o constantă a seriei Idei în Agora) de a contribui la sincronizarea dezbaterilor românești cu cele globale” – Sorin Antohi.

Viorel Achim a studiat istoria la Universitatea din Bucureşti, este doctor în Istorie. Cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române (din 2008, cercetător ştiinţific gr. I). Şi-a început cariera ca medievist. Destul de devreme s-a ocupat şi de alte teme, care au devenit dominante în programul său de cercetare: istoria romilor, minorităţile etnice în România în perioada 1918-1948, politica de populaţie în România în anii 1940-1944, Holocaustul din România. Numeroase publicații în domeniile amintite.

Octavian Buda este licențiat în Medicină și Filozofie, doctor în Științe Medicale. Profesor la Facultatea de Medicină a Universității „Carol Davila” din București (Catedra de Istoria Medicinei. Medic primar psihiatru în cadrul Institutului Național de Medicină Legală „Mina Minovici”. Numeroase publicații de istoria medicinei, psihiatrie, antropologie culturală, bioetică.

Călin Cotoi are licențe în Medicină și Sociologie, este doctor în Filozofie. Profesor în cadrul Departamentului de Sociologie al Universității din București. Numeroase publicații pe teme de națiune și naționalism, istoria științelor sociale, istorie socială, antropologie politică și istoria mediului.

Adrian Majuru are licență în Istorie și doctorat în Geografie Umană de la Universitatea din București. Studii postdoctorale de Antropologie la Institutul de Antropologie „Francisc Rainer”. Predă Antropologie Urbană pentru cursurile de masterat și doctorat la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”. Din 2014, manager al Muzeului Municipiului București. Numeroase publicații, în special dedicate studiului interdisciplinar al orașului București (istorie socială, geografie umană, antropologie urbană, istoria instituțiilor și profesiunilor, viață cotidiană, mentalități, comunități minoritare etc.).

Marius Turda are licență în Istorie de la Universitatea din București, masterat și doctorat în Istorie de la Central European University. Predă Istoria Biomedicinei din Europa Centrală și de Est la Oxford Brookes University, unde conduce Centre for Medical Humanities. Numeroase publicații în mai multe țări și proiecte de cercetare majore în domeniile eugenismului, biomedicinei, rasismului, biopoliticii, identităților naționale.

Moderatorul Sorin Antohi este istoric al ideilor, eseist, traducător. A inițiat în 2017 seria Idei în Agora.

  • Idei în Agora este un program dedicat analizei spiritului public. A fost inițiat de Sorin Antohi și susținut de Adrian Majuru. Este conceput și planificat de Sorin Antohi. Realizat de Muzeul Municipiului București, în parteneriat cu Asociația Orbis Tertius / A Treia Lume. Întâlnirile au formate diferite (dialoguri, conferințe, colocvii, seminarii, dezbateri publice etc.), propunând un dialog între curente, mișcări, personalități, viziuni despre lume, teorii, ideologii aflate în consens, rezonanță, tensiune ori conflict. Intelectualii publici și universitarii, politicienii și oamenii de afaceri, studenții, întregul public educat încearcă astfel să înțeleagă împreună lumea în care trăim. În singurul mod posibil: prin discutarea critică a ideilor.
Număr de vizualizări :768


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro