Rezidenţă de creaţie la Slon cu artiști emergenți din cadrul platformei Magic Carpets

iun. 14th, 2018 | By | Category: Postcard

Fundaţia Culturală META a demarat prima ediție a proiectului internațional Magic Carpets pentru tineri artiști în cadrul programelor de cine-rezidență. Evenimentul este în desfășurare în localitatea Slon, comuna Ceraşu, România, până pe 8 iulie a.c. La ediția din 2018 au fost invitați trei artiști emergenți: Larisa Crunțeanu (România), Vojin Ivkov (Serbia) și Michal Kindernay (Republica Cehă), propuși de curatorul Raluca Elena Doroftei.

Larisa Crunțeanu a studiat Fotografie și Video în cadrul Universității Naționale de Arte București, iar în prezent candidează la poziția de doctorand în cadrul aceleiași instituții. Lucrează la granița dintre video și performance, dintre cercetare și speculație, adesea în colaborare, generând contexte pentru noi practici și forme de autogestiune. Din 2012 până în 2016 a coordonat, împreună cu Xandra Popescu, activitatea spațiului de proiecte Atelier 35 din București. Lucrează și trăiește între București și Varșovia.

Vojin Ivkov s-a născut în Serbia, la Novi Sad. A studiat la Academia de Arte plastice, Departamentul de New Media, din cadrul Universității din Novi Sad. În proiectele sale din ultimii ani, fotografie, video și performance-uri, Vojin este preocupat de conservarea și documentarea trecutului și prezentului. Lucrează și trăiește în Novi Sad.

Michal Kindernay este artist intermedia, curator și performer. Lucrările sale includ performance-uri video, instalații interactive, proiecte documentare experimentale sau compoziții de sunet. Este unul dintre fondatorii organizației de cultură nonprofit yo-yo, inițiatorul proiectului RurArtMap și a făcut parte din grupul de galerii Školská 28 din Praga. Este profesor invitat la Centrul de Studii Audiovizuale în Film și TV din cadrul Academiei de Arte ale Spectacolului. Lucrează și trăiește în Praga.

Magic Carpets este o platformă dezvoltată de treisprezece parteneri europeni – Ideias Emergentes, din Portugalia, Eva International, din Irlanda, Folkstone Fringe, din Marea Britanie, KUNSTrePUBLIC, din Germania, Prague Biennale, din Republica Cehă, Openspace, din Austria, Latitudo, din Italia, Lab852, din Croația, Novo Kulturno Naselje, din Serbia, Fundația Culturală Meta, din România, New Theatre Institute, din Letonia, Centrul de Artă Contemporană, din Georgia, și Kaunas Biennial, din Lituania – inițiatorul proiectului. Platforma este destinată artiștilor emergenți, care au posibilitatea să fie selectați de unul dintre  cei treisprezece parteneri, în rezidențe cu o durată de o lună. Scopul este să se realizeze producții artistice – în cazul de față producții video – împreună cu artiști și comunități locale.Proiectul este co-finanțat prin programul Europa Creativă 2014-2020 – Cultura, al Uniunii Europene. Mai multe informații despre proiect se regăsesc aici.
Lucrarile video create în cadrul rezidenței de la Slon prin Magic Carpets beneficiază de oportunitatea de a fi incluse în selecțiile programelor META Cinema, pentru a fi promovate și înscrise în competiții naționale și internaționale. În ultimii ani, filmele realizate la Slon au fost selectate la festivaluri internaționale de prestigiu: CineFestival, Los Angeles (USA) – 2016, Dublin International Short Film and Music Festival (Irlanda) – 2016, Festival Corto Corrente Roma (Italia) – 2016, Festivalul Filmului Francez (București) – 2015, 2016, 2017, Slamdance Film Festival (Utah, USA) – 2016, International Film Festival (Berlin) – 2018, etc.

Număr de vizualizări :637


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro