spot_img

Premieră istorică la Hipodromul de la Ploiești: curse de galop cu participare internațională

Duminică, 1 iulie 2018, de la ora 10:30, la Hipodromul de la Ploiești, se va desfășura un eveniment hipic în premieră istorică pentru România care va cuprinde prima cursă de galop parte dintr-un calendar internațional.

La doar câteva săptămâni de la organizarea primelor curse oficiale de galop (27 mai, 10 iunie), CSM Ploiești, Federația Hipică Română, Asociația Română a Calului Arab de Curse și Shagya România  au pregătit publicului un adevărat regal hipic. Zeci de cai se vor întrece duminică în rândul a cinci curse de galop pentru caii Pur Sânge Arab, Pur Sânge Englez și Shagya Arab. Programul va cuprinde, de asemenea, două curse spectaculoase de trap. Atractivă, în mod deosebit pentru cei mici, va fi și o cursă dedicată poneilor din rasa Shetland. Pe listele de start vor lua parte atât cai aparținând proprietarilor privați, cât și cai aparținând Hergheliilor de Stat de la Mangalia și Cislău.

Evenimentul este marcat de prezența Excelenței Sale Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite la București, Ahmed Abdullah Bin Saeed Al Matrooshi și de participarea internațională a oficialilor din Emiratele Arabe Unite și Belgia, alături de cea a proprietarilor, jocheilor și cailor din România, Bulgaria, Ungaria, Franța, Marea Britanie și Irlanda.

Accesul la Hipodromul Ploiești se face din DN1, iar biletul de intrare va fi în valoare de 5 lei de persoană, copiii cu vârsta de până la 14 ani având acces gratuit.

Wathba Stallions Cup, Premiul Albatros, Premiul de încurajare Jockey Club Român

Cu prilejul Centenarului, renașterea sporturilor hipice în România este o prioritate atât pentru organizatori, cât și pentru proprietarii de cai. Puțin știu astăzi că România s-a numărat printre primele țări din lume care au organizat curse de galop încă din primii ani ai secolului XIX, după modelul francez și englez. Demolarea Hipodromului de la Băneasa în anul 1961 a dus la încetarea curselor de galop în România. Prin restaurarea Hipodromului de trap de la Ploiești, căreia i s-a adăugat pista de galop, domeniul sporturilor hipice primește o șansă de a relua tradiția în România, întreruptă acum aproape 60 de ani. În străinătate, cursele de galop atrag în continuare sute de mii de fani pe hipodromurile internaționale, reuniunile hipice făcând parte din cele mai elegante și palpitante evenimente ale anului.

Duminică, 1 iulie, cea mai așteptată cursă va fi cea dotată cu premiul Wathba Stallions Cup pentru caii Pur Sânge Arab de 4 ani și mai sus.  Wathba este numele uneia dintre cele mai cunoscute herghelii din lume, de unde s-au desprins nenumărați cai Pur Sânge Arab care au dovedit ulterior performanțe remarcabile în plan internațional. Premiul este oferit de Sheikh Mansoor Festival, un program temerar care promovează dezvoltarea cailor Pur Sânge Arab în plan mondial, ai cărui reprezentanți oficiali vor fi de față la evenimentul de la Ploiești.

Sub sloganul „One World, Six Continents”, România este astfel inclusă în calendarul din care mai fac parte țările: Algeria, Australia, Belgia, Brazilia, China, Elveția, Emiratele Arabe Unite, Germania, Franța, Italia, Olanda, Marea Britanie, Rusia, Suedia. Evenimentul celebrează în 2018 „Anul Zayed”, marcând 100 de ani de la nașterea lui Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan, părintele fondator al Emiratelor Arabe Unite.

Și alte premii importante sunt incluse în programul reuniunii hipice din 1 iulie: Premiul Albatros pentru cai Pur Sânge Englez de 4 ani și mai sus, numele referindu-se la unul dintre fondatorii sporturilor hipice în România – Alexandru Marghiloman, prin a sa herghelie legendară „Albatros”.

Și tinerele generații de cai își vor da concursul pentru a deveni viitoare legende pe hipodrom: Premiul de încurajare Jockey Club Român va fi oferit câștigătorului cursei pentru cai tineri Pur Sânge Englez, premiu oferit de instituția fondată în anul 1875, considerată a treia din lume, după apariția Jockey Clubului Englez și a Jockey Clubului Francez. De asemenea, caii tineri Pur Sânge Arab vor alerga pentru Premiul Hergheliei Mangalia – unică în lume pentru patrimoniul genetic de cai Pur Sânge Arab.

Totodată, o rasă de cai de valoare, Shagya Arab, înrudită în istorie cu rasa Pur Sânge Arab, a dovedit în ultimii ani performanțe remarcabile în competițiile de anduranță ecvestră și nu numai. Astfel, duminică, toți cei prezenți în tribune îi pot admira și în cursa de galop intitulată „Cupa Shagya”.

Spre bucuria celor mai tineri din public, nici poneii nu au fost lăsați deoparte, astfel că cei mici vor putea urmări cursa de galop la care vor participa tot copii. Competiția se va numi Premiul Shetland – numele rasei de ponei care vor lua startul în cursa de galop dedicată.

Mai multe amănunte despre programul evenimentului, pe pagina de Facebook: Asociația Română a Calului Arab de Curse.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508