Prelegerea „Spre și după Europa: controverse cultural-ideologice după aderarea României la Uniunea Europeană“

iun. 12th, 2018 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 13 iunie 2018, de la ora 18.30, la  Institut für Österreichkunde din Viena, dr. Mădălina Diaconu susține prelegerea „Spre și după Europa: controverse cultural-ideologice după aderarea României la Uniunea Europeană“. Evenimentul încheie seria de conferinţe „Introducere în istoria ideilor din România. Reprezentanți, curente, impact social“, susţinută în perioada septembrie 2017 – iunie 2018 de dr. Mădălina Diaconu.

Spre deosebire de primul deceniu postrevoluționar, societatea și cultura română de după 2000 și mai ales după momentul admiterii în UE se caracterizează printr-o stabilizare a opțiunilor cultural-ideologice. Tabăra intelectualilor conservatori, care acoperă atât atitudini pro-europene, cât și naționaliste, continuă să promoveze cu eficacitate mediatică o imagine a idealizată a României interbelice, în contextul în care în general în Europa se constată o lasitudine a viziunilor asupra viitorului. În ultimii ani s-a cristalizat însă și o mișcare a tinerilor intelectuali care condamnă deopotrivă tangențele politice ale unor gânditori de marcă din perioada interbelică, absența unei rezistențe politice anticomuniste înainte de 1989 și aranjamentul cu puterea al generației mai vârstnice de intelectuali publici. În fine, se constată consolidarea societății civile și revirimentul religiozității, pe fundalul unei imagini publice negative a politicii și a administrației publice. (Mădălina Diaconu)

Mădălina Diaconu, docentă la Institutul de Filosofie și lector la Institutul de Romanistică ale Universității din Viena, deține doctorate în filosofie la Universitatea București (1996) și la Universitatea din Viena (1998), fiind abilitată în filosofie la Universitatea din Viena (2006). Redactor-șef al revistei polylog. Zeitschrift für Interkulturelles Philosophieren (Viena), membră a redacției revistelor Contemporary Aesthetics (SUA) și Studia Phaenomenologica (București). Membră a colegiului director al Wiener Gesellschaft für interkulturelle Philosophie. Autoare a 10 monografii, printre care Bukarest – Wien. Eine kulturhistorische Touristik an Europas Rändern (împreună cu L. M. Vosicky, 2007), Sinnesraum Stadt (2012), Phänomenologie der Sinne (Reclam, 2013) și De gustibus. Breviar de gastrosofie (premiul ex-aequo pentru Cartea de specialitate la Gala Industriei de Carte 2014). Editoare a şapte volume colective, printre care Constantin Noica, De dignitate Europae (2012), Geisteswissenschaften im Dialog. Deutsch-Rumänisch / Rumänisch-Deutsch (coeditare cu A. Corbea-Hoișie, 2016) și Grenzen im Denken Europas. Mittel- und osteuropäische Ansichten (coeditare cu B. Boteva-Richter, 2017).

Seria de conferinţe din perioada septembrie 2017 – iunie 2018 facilitează familiarizarea publicului austriac cu teme specifice şi personalităţi ale culturii române. Partenerii implicați în seria prelegerilor „Introducere în istoria ideilor din România. Reprezentanți, curente, impact social“ sunt Academia Română (Fundația Familiei „Menachem H. Elias“), Institut für Österreichkunde din Viena, Societatea Austro-Română și Institutul Cultural Român de la Viena.

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Număr de vizualizări :625


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro