spot_img

Gala ”10 pentru Centenar” a premiat zece români din Italia

Vineri, 22 iunie 2018, la sediul Accademiei di Romania din Roma, a avut loc cel de-al treilea eveniment din Gala Centenarului organizat de Ministerul Românilor de Pretutindeni, pentru a evidenția românii de succes care reprezintă țara noastră în lume. Și în cadrul evenimentului de la Roma, alături de comunitatea românească din Italia a fost prezentă și Natalia Elena Intotero, ministrul Românilor de Pretutindeni. ”Am participat cu mare bucurie la Gala 100 pentru Centenar de la Roma. Mulțumesc pentru sprijinul pe care ni l-a acordat pentru buna organizare a acestui eveniment: Ambasadei României în Republica Italiană, mediului asociativ, reprezentanților cultelor și ai mass mediei. Evident, sunt încântată de faptul că am avut ocazia să cunosc alți 10 români excepționali care ne reprezintă țara în Italia și care ne fac, prin valoarea lor, prin atitudinea lor, prin personalitatea lor, să fim încă o dată mândrii că suntem români”, a declarat ministrul Natalia Intotero.

Rolul fiecărui român în conturarea imaginii de țară în străinătate a fost subliniat de ambasadorul George Bologan, care în discursul său și-a exprimat aprecierea profundă pentru persoanele premiate, dar și pentru toți românii din Italia care, prin tăria, voința și curajul lor, au câștigat respectul comunităților locale în care trăiesc arătând, prin munca proprie, frumusețea și noblețea sufletului românesc. ”Adesea ne lăsăm dominați de starea de amărăciune și nemulțumire, însă prin această inițiativă ne exprimăm admirația, un sentiment care ne aduce optimism și încredere, stimulându-ne să urmăm exemplul celor care, în urmă cu 100 de ani, au creat România unită”, a afirmat șeful misiunii diplomatice.

La eveniment au participat de asemenea reprezentanți ai autorităților locale și ai mediului cultural din Roma, membri ai mediului asociativ românesc, reprezentanți ai cultelor române și ai presei de limbă română.

Gala a adus la un loc români din Lombardia, Toscana, Veneto, Lazio și Abruzzo, care au primit distincții simbolice din partea Guvernului României, în semn de recunoștință pentru valoarea adusă țării, prin activitatea lor profesională.

Evenimentul s-a încheiat printr-un moment artistic oferit de Orchestra Națională „Valahia”, condusă de dirijorul Marius Zorilă, cu participarea solistei Lavinia Goşte. Aceștia au încântat audiența cu piese tradiționale românești din toate regiunile țării, amintind pe această cale rolul culturii și al muzicii în crearea și cristalizarea identității naționale.

Premianții Galei 10 pentru Centenar din Italia sunt:

1. Gheorghe Cerin – medic. În prezent, conduce secția de Cardiologie la Clinica San Gaudenzio din Novara (Italia) ܈ este presedintele Asociației Medicilor Români din Italia. Este cardiolog cu titlul de medic primar obținut prin concurs în Romania – Universitatea Carol Davila, Bucuresti, 1987. Absolvent al Facultății de Medicină Generală Carol Davila din Bucuresti, în 1980. Are un doctorat în cardiologie, sub coordonarea Prof.Dr. L. Gherasim la Universitatea din Bucuresti, absolvit în anul 2000  cu Magna cum Laudae. Deține o diplomă italiană de “medico-chirurgo” după absolvirea cursurilor, examenului de stat si tezei de diplomă la Universitatea din Milano (1995). Este implicat, din 1994, în programe de formare profesională pentru medicii români pe profil cardiovascular. A fost distins cu o Diplomă si medalie de aur primite din partea Academiei Oamenilor de ܇Stiință din România (2007) “pentru contribuții deosebite în domeniul cardiovascular. Este membru al Societății Europene de Cardiologie, din anul 2008. Este autorul mai multor lucrări de specialitate. A prezidat si participat la întâlniri internaționale, congrese de ecocardiografie, cardiologie si chirurgie cardiacă, precum si la multe alte evenimente de profil din țară si din străinătate.
2. Luminita Tăranu– artist plastic. S-a născut la Lugoj în 27 iunie 1960, a absolvit Academia Națională de Arte Frumoase „N. Grigorescu” din Bucureşti în 1985, la clasa Prof. Octav Grigorescu. S-a afirmat în România printre cei mai buni si activi desenatori si gravori din anii ’80. În 1987 a obținut Bursa Uniunii Artistilor Plastici din România pentru desen si gravură. Din 1987 trăieste si lucrează în Italia, la Monte Porzio Catone, în apropiere de Roma. În Italia a obținut titlul echivalent al diplomei de absolvire a Academiei de Artă, titlu ce i-a fost recunoscut de Academia de Arte Frumoase din Bologna în 1993. A participat la mai multe expoziții din țară ܈si străinătate. Lucrările sale se află în colecțiile unor importante muzee italiene si în România. Despre activitatea și lucrările sale au scris texte critice  importanți critici si istorici de artă italieni precum: Mario de Candia, Giorgio Di Genova, Barbara Martusciello, Arnaldo Romani Brizzi, Ivana D’Agostino, Cinzia Folcarelli, Federica di Castro, Stefania Severi dar și criticul de artă român Adrian Guță.
3. Violeta Pătrunjel Popescu – editor si eseist din Milano. S-a născut la Brasov în anul 1971, a absolvit Facultatea de Istorie si Filosofie din cadrul Universității “Babes܈-Bolyai” din Cluj Napoca în 1996 iar ulterior a obținut diploma de licență în Teologie si stiințe Sociale la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu (1999). Masteratul l-a făcut la Universitatea Bucuresti în 2004, iar in 2017 obtine titlul de Doctor la Universitatea Svizzera /Italiana din Lugano, Elvetia.În România a lucrat ca muzeograf, redactor pentru diferite reviste si ca profesor de istorie si filosofie. Este coautor al volumului “Românii din Covasna si Harghita” (Miercurea Ciuc, Grai Românesc, 2002). În anul 2008 a fondat, la Milano, Centrul Cultural Italo-Român, publicând mai multe volume si eseuri la editura Rediviva pe care o conduce. A publicat: Personalita romena in Italia (edizioni dell’Arco, Milano) a ingrijit volumul: Le catacombe della Romania. Testimonianze dalle carceri comuniste in Italia (Ed. Rediviva), Redactor al Anuarului: Repere culturale romanesti in Peninsula, ed. 2012, 203,2015). In 2018 publicul volumul: La Chiesa Ortodossa Romena dopo la Seconda Guerra Mondiale. Figure dell’ortodossia romena nell’occidente), collana Universitaria, ed. Rediviva. Este invitata sa sustina conferinte, prezentari in cadrul cultural italian: biblioteci, fundatii, universitati si mediul cultural roman.
4. Doina Botez – s-a nascut la Bucureşti si este absolventă a Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, Bucureşti, promoţia 1975, cu bursa de merit Ion Andreescu din 1974. Realizează lucrări în domeniul picturii, graficii, ilustrației de carte pentru copii si participă la majoritatea expozițiilor colective organizate de Uniunea Artistilor Plastici din România. În 1984 obține o bursă de studii în Italia, în cadrul acordurilor culturale italo-române. Se dedică desenului şi scenografiei de film de animaţie în cadrul Studioului Cinematografic Animafilm. În noiembrie 1989, cu doar o lună înainte de căderea regimului comunist, pleacă în Italia. De atunci trăieşte şi lucrează la Roma, dedicându-se exclusiv picturii şi graficii iar în 2004 devine cetățean italian. Operele sale se află în muzee publice şi în colecţii private din România, Italia, Franţa, Regatul Unit, Olanda, Germania, Elveţia, Republica San Marino, Ungaria, SUA, Vatican.
5. Cătălina Oana Curceanu s-a născut pe 2 noiembrie 1965 la Brasov, este prim-cercetător în domeniul fizicii nucleare si al particulelor elementare la ,,Laboratori Nazionali di Frascati dell’INFN’’, unde lucrează de circa 20
de ani. INFN este cel mai mare institut de cercetare în domeniul fizicii fundamentale din Italia. Cătălina conduce un grup de cercetători care efectuează experimente la diverse acceleratoare din lume (printre care si acceleratorul DAFNE de la Frascati) si la laboratorul subteran italian de la Gran Sasso. A publicat, ca autor sau co-autor, circa 200 de articole de specialitate si este o prezență constantă în mass-media si societatea italiană, precum si în România si
Canada ca popularizator al stiinței. Este membru plin al ARA, American Romanian Academy of Arts and Sciences, si conduce diverse proiecte europene. Cercetătoarea a primit premiul Emmy Noether acordat de Societatea Europeană de Fizică pentru anul 2017, cel mai important premiu din lume acordat unei femei fizician. Pasionată de sport si literatura.
6. PS Episcop Siluan s-a născut la 5 martie 1970, la Gura Râului (nume civil: Ciprian Nicolae Şpan), judeţul Sibiu. A absolvit Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu (1993). În anul 1998 devine doctor al Institutului de Teologie Ortodoxă „Saint-Serge” din Paris.La data de 5 martie 2008 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a
ales ca cel dintâi Episcop al Italiei. Ca responsabil al parohiilor si comunităților Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale din Spania, Portugalia si sudul Franței, a contribuit la înființarea a peste 20 de parohii si filii în perioada 2001-2004. În 2004 a coordonat demersurile care duc la recunoa܈terea oficială din partea
autorităților spaniole a Vicariatului Ortodox Român al Spaniei. Din 2004 si până în 2008, în calitate de Episcop Vicar pentru Italia, a contribuit la organizarea si înființarea a peste 30 de parohii, iar în 2007, la înființarea primei mănăstiri ortodoxe românesti pe teritoriul Italiei. Din 2008, în calitatea de Episcop si până în prezent, a susținut înființarea a
115 parohii, 3 mănăstiri, 2 schituri si peste 75 de filii în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. A organizat noul Centru Eparhial de la Roma, înființându-se 12 sectoare si departamente în cadrul administrației eparhiale si organizându-se 18 protopopiate. În 12 septembrie 2011, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei este recunoscută juridic de către statul Italian. Susține o vastă activitate misionar catehetică, social caritativă, cultural educațională, stiințifică si publicistică.
7. Dana Brânzei este cercetătoare în domeniul biologiei moleculare la „Institutul de Oncologie Moleculară” din Milano de 10 ani, unde a obținut un grant oferit de Uniunea Europeană prin Programul ”Orizont 2020” pentru a studia mecanismele de replicare a ADN-ului cromozomial. Dana Brânzei este în Italia din anul 2006, iar din 2008 are laboratorul său de cercetare.editura Springer.

8. Emanuel Chirilă, un tânăr român în vârstă de 19 de ani, rezident în Toscana, a participat la concursul Ted-Miur (organizat de Ministerul Educației din Italia) cu proiectul ”Blue Helmet”, fiind printre finalistii evenimentului TedxYouth Bologna din anul 2018. Invenția lui Emanuel Chirilă, ”Blue Helmet”, constă într-o cască pentru motociclisti, care contactează în mod automat serviciul de salvare în caz de accident, transmițând poziția persoanei si permițând astfel o intervenție cât mai rapidă a echipelor de salvare. În urma participării la acest concurs, Emanuel Chirilă a fost inclus în lista Forbes Italia ”100 lideri ai viitorului under 30”, categoria ”Consumer technology”. Cu această ocazie, ministrul educației, Valeria Fedeli, l-a felicitat printr-o scrisoare oficială publicată pe site-ul ministerului. Invenția tânărului de origine română a fost amplu mediatizată, inclusiv de principalele ziare naționale din Italia (La Repubblica, Il Messaggero).
9. Mihaela Gavrilă s-a născut în anul 1973 în Focsani. Actualmente este profesor universitar la Universitatea “La Sapienza” din Roma, membru al Comitetului оtiințific privind programarea оi producția de televiziune format
din reprezentanți ai Facultății de Stiințe ale Comunicării si Radio Televiziunea Italiana – RAI. Face parte din Colegiul director pentru doctorate si cercetare în domeniile comunicării, social si marketing din cadrul universității menționate mai sus iar în perioada 2013-2016 a fost membru al conducerii Asociației italiene de sociologie. Este autoarea mai
multor volume de comunicare si a peste 100 de articole cu aceeasi tematică.
10. Dan Octavian Cepraga s-a născut la Bucuresti în anul 1967. Este absolvent al Universității din Padova cu specialitatea Limba оi Literatura Română si deține o specializare în Etnologia sud-estului european la Scoala de Înalte Studii si Stiințe Sociale din Paris. Este doctor al 6 Universității “La Sapienza” din Roma si expert în filologie romanică. Între preocupările sale stiințifice majore menționăm poezia populară română si formarea limbii poetice române în secolul al XIX- lea. Este specialist în poezia franceză veche si provensală. Actualmente este membru al corpului didactic al Universității din Padova.

Pentru informații suplimentare: https://roma.mae.ro/node/2476
#CentenarulMariiUniri #Romania100 #SărbătorimÎmpreună

Număr de vizualizări :822

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508