Declarație de principiu despre atribuirea fostului cinematograf Arta Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara

iun. 18th, 2018 | By | Category: Postcard

La începutul manifestărilor cu prilejul aniversării a 65 de ani de teatru maghiar instituționalizat la Timișoara, primarul orașului, prof. dr. ing. Nicolae Robu, și managerul Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”,  Balázs Attila, au semnat o declarație de principiu prin care Primăria atribuie fostul cinematograf și grădina de vară Arta Teatrului. Începerea renovării va fi marcată simbolic la startul stagiunii teatrale 2018/2019.

Primarul Nicolae Robu a subliniat importanța elementului multietnic în tradiția multiculturală a Timișoarei, adăugând și că apreciază și urmărește activitatea Teatrului Maghiar. Pentru evoluția Teatrului, obținerea încă unui spațiu de spectacole reprezintă un pas înainte, care va simplifica modul de funcționare și derularea repetițiilor și spectacolelor – dar, mai ales, va readuce la viață un bastion cultural adormit. Prof. dr. ing. Nicolae Robu și-a exprimat sprijinul pentru reabilitarea clădirii, în condițiile regretabile în care construcția a fost preluată de Primărie în stare de ruină.

Managerul teatrului, Balázs Attila, a mulțumit personal primarului Nicolae Robu pentru că a făcut posibil acest moment istoric, subliniind că reinserția cinematografului Arta în circuitul cultural al orașului este salutară în primul rând pentru locuitorii Timișoarei. Spațiul va fi folosit atât pentru spectacole de teatru și dans, cât și pentru proiecte cinematografice, educative și de cultură contemporană, inclusiv proiectele comunității. Balázs Attila consideră că momentul de față își are corespondent în 1875, când a fost inaugurat, în prezența împăratului, Teatrul „Franz Joseph” (azi Palatul Culturii) – moment când diferite națiuni, limbi, interese, idei s-au împletit pentru un singur scop, pentru teatru.

Deoarece clădirea și grădina de vară trebuie recondiționate, proces care va fi solicitant și de durată, lucrările vor demara după o ceremonie simbolică în această toamnă, odată cu începutul următoarei stagiuni teatrale. Detaliile concrete, calendarul lucrărilor și obligațiile din acordul între Primărie și Teatru vor fi stabilite printr-un act ulterior.

După semnarea declarației, a fost vernisată expoziția de costume și recuzită teatrală „65 de ani de momente memorabile”, care poate fi vizitată până în 21 iunie în foaierul teatrului.

Număr de vizualizări :697


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro