Alegeri la Academia Română: secretar general și opt noi membri

iun. 29th, 2018 | By | Category: Postcard

Academia Română a ales joi, 28 iunie 2018, prin vot secret, în Adunare Generală, secretarul general al instituției, în persoana acad. Ioan Dumitrache. Acad. Ioan Dumitrache obținut 65 voturi, în timp ce contracandidatul său, acad. Doru C. Pamfil a obținut 38 din totalul voturilor exprimate. Secretarul general este cel de-al șaselea membru al Biroului Prezidiului Academiei Române, organism care asigură, conform Legii Academiei Române, conducerea operativă a instituției.

Acad. Ioan Dumitrache (n. 1940) este doctor inginer în specialitatea automatică. În 1982 devine profesor la Catedra de automatică din cadrul Universităţii „Politehnica“ din Bucureşti. Șef al Catedrei de automatică şi ingineria sistemelor, prodecan (1976-1984) şi decan (1984-1990) al Facultăţii de Automatică şi Calculatoare. Din 1984 este membru al Senatului Universităţii „Politehnica“ din Bucureşti, iar între 2000-2004 a deținut funcția de rector. A fost vicepreşedinte (1994-1998) și preşedinte (1998-2011) al Consiliului Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior. În perioada 2000-2011 a fost vicepreşedinte al Colegiului consultativ pentru cercetare-dezvoltare, iar între 2000 și 2008 vicepreşedinte al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare. Este Doctor honoris causa al Universităţii „Politehnica“ din Timişoara (2000), al Universităţii din Craiova, al Universităţii din Piteşti (2001), al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (2004) şi al Universităţii din Arad (2005). A fost distins cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios“ în grad de Mare Ofiţer (2007)

În aceeași Adunare Generală din 28 iunie 2018 au fost aleși opt noi membri ai Academiei Române: patru membri corespondenți − Constantin Petolescu în cadrul Secției de Științe Istorice și Arheologie, Eugen Victor Cristian Rusu (Secția de Științe Tehnice), Ilie Bădescu (Secția de Științe Economice, Juridice și Sociologie), Radu-Emil Precup (Secția de Știința și Tehnologia Informației), doi membri de onoare din țară − Niculae I. Ionescu (Secția de Științe Chimice), Marcian David Bleahu (Secția de Științe Geonomice) – și doi membri de onoare din străinătate, respectiv Michael Röckner, Germania (Secția de Științe Matematice) și Barabási Albert-László, SUA (Secția de Științe Fizice).

Prin lege şi statut Academia Română poate avea un număr maxim de 181 de membri titulari şi corespondenţi şi 135 de membri de onoare, din care cel mult 40 din ţară, care activează în cadrul a 14 secții științifice: filologie și literatură; istorie și arheologie; matematică; fizică; chimie; biologie; geologie; științe tehnice; științe agronomice și silvice; medicină; științe economice, juridice și sociologie; filosofie, teologie, psihologie și pedagogie; arte, arhitectură și audiovizual; știința și tehnologia informației.

Număr de vizualizări :1096


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro