spot_img

A treia Conferință a miniștrilor francofoni pentru învățământul superior Marrakech

La inițiativa Regatului Maroc și cu susținerea Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) și a Agenției universitare a Francofoniei (AUF), orașul Marrakech a găzduit între 20 și 22 iunie 2018 cea de-a treia ediție a Inițiativei pentru Dezvoltarea Digitalului în Spațiul Universitar Francofon (IDNEUF 3).

Organizată sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regele Mohammed VI, această întâlnire i-a reunit pe miniștrii din învățământul superior francofon în jurul tematicii finanțării digitalului în spațiul universitar francofon. Această întâlnire a avut loc în urma conferințelor organizate la Paris la data de 5 iunie 2015, la inițiativa Franței, respectiv la Bamako în 17 iunie 2016, la inițiativa Mali, și are ca obiectiv accelerarea punerii în practică a deciziilor luate la Paris și Bamako, dar și extinderea reflectării asupra problematicii modalităților de finanțare a dezvoltării digitalului în spațiul universitar francofon.

În timpul conferinței IDNEUF 2 din Bamako, miniștrii doriseră ca următoarea lor întâlnire să fie precedată de o conferință ce ar fi permis consultarea marilor operatori de fonduri în dezvoltarea spațiului digital, cu scopul de a identifica mai bine posibilitățile de realizare și de finanțare a unui asemenea proiect ambițios.

Conferința de la Marrakech a avut două parți: o reuniune prealabilă a finanțatorilor pe 20 și 21 iunie care a fost consacrată pregătirii deciziilor miniștrilor, urmată de conferința miniștrilor din învățământul superior francofon, pe 22 iunie 2018.

Primele două zile au permis, astfel, determinarea unui punct de plecare și mai ales oferirea unor soluții posibile pentru diferitele proiecte evocate, mai precis aspectele tehnice (infrastructură, rețele, echipamente), ingineria pedagogică sau, în mod special, finanțarea prin intermediul modelelor și metodelor economice pertinente din punct de vedere economic.

A treia zi, consacrată reuniunii miniștrilor sau a reprezentanților lor, un moment important al acestei conferințe ,,IDNEUF 3”, a permis adoptarea de către miniștrii și  reprezentanții prezenți a ,,Declarației de la Marrakech”.

Prin această declarație, miniștrii sau reprezentanții lor salută munca realizată de către AUF în urma conferințelor din 2015 și 2016, în principal noua versiune a meta-portalului și Atlasul de expertiză francofonă ce se regăsesc acum sub forma unei platforme unice denumită BNEUF (Biblioteca Digitală a Spațiului Universitar Francofon).

Ei încurajează, de asemenea, AUF să urmărească împreună cu partenerii săi dezvoltarea acestei importante inițiative (IDNEUF) în diferitele sale aspecte, în special dezvoltarea platformei BNEUF și a operaționalității sale, precum și toate acțiunile propuse de Conferința anterioară, contribuind la transformarea digitală a spațiului universitar francofon pe planurile pedagogice, tehnologice, juridice și de reglementare.

De asemenea, miniștrii prezenți sau reprezentanții lor doresc din proprie inițiativă crearea unui fond de finanțare specifică (FIDNEUF) al cărui scop principal de funcționare va fi transmis guvernelor lor și crearea unei agende de realizare a proiectelor structurale.

În concluzie, miniștrii prezenți sau reprezentanții lor au convenit extinderea Comitetului de urmărire a IDNEUF. Acesta va fi compus din reprezentanți din Franța, Mali, Maroc, Quebec, România, țara gazdă a următoarei reuniuni ministeriale IDNEUF 4, precum și din reprezentanți ai OIF și ai AUF, care asigură secretariatul general al acestuia.

Miniștrii prezenți sau miniștrii reprezentați convin a se reuni pentru cea de-a patra reuniune (IDNEUF 4) având ca temă cadrul metodologic al proiectului de fonduri FIDNEUF, care va avea loc pe 20 și 21 iunie 2019 în România.

Pentru mai multe detalii:

https://idneuf3-marrakech2018.auf.org/

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508