A treia Conferință a miniștrilor francofoni pentru învățământul superior Marrakech

iun. 25th, 2018 | By | Category: Postcard

La inițiativa Regatului Maroc și cu susținerea Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) și a Agenției universitare a Francofoniei (AUF), orașul Marrakech a găzduit între 20 și 22 iunie 2018 cea de-a treia ediție a Inițiativei pentru Dezvoltarea Digitalului în Spațiul Universitar Francofon (IDNEUF 3).

Organizată sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regele Mohammed VI, această întâlnire i-a reunit pe miniștrii din învățământul superior francofon în jurul tematicii finanțării digitalului în spațiul universitar francofon. Această întâlnire a avut loc în urma conferințelor organizate la Paris la data de 5 iunie 2015, la inițiativa Franței, respectiv la Bamako în 17 iunie 2016, la inițiativa Mali, și are ca obiectiv accelerarea punerii în practică a deciziilor luate la Paris și Bamako, dar și extinderea reflectării asupra problematicii modalităților de finanțare a dezvoltării digitalului în spațiul universitar francofon.

În timpul conferinței IDNEUF 2 din Bamako, miniștrii doriseră ca următoarea lor întâlnire să fie precedată de o conferință ce ar fi permis consultarea marilor operatori de fonduri în dezvoltarea spațiului digital, cu scopul de a identifica mai bine posibilitățile de realizare și de finanțare a unui asemenea proiect ambițios.

Conferința de la Marrakech a avut două parți: o reuniune prealabilă a finanțatorilor pe 20 și 21 iunie care a fost consacrată pregătirii deciziilor miniștrilor, urmată de conferința miniștrilor din învățământul superior francofon, pe 22 iunie 2018.

Primele două zile au permis, astfel, determinarea unui punct de plecare și mai ales oferirea unor soluții posibile pentru diferitele proiecte evocate, mai precis aspectele tehnice (infrastructură, rețele, echipamente), ingineria pedagogică sau, în mod special, finanțarea prin intermediul modelelor și metodelor economice pertinente din punct de vedere economic.

A treia zi, consacrată reuniunii miniștrilor sau a reprezentanților lor, un moment important al acestei conferințe ,,IDNEUF 3”, a permis adoptarea de către miniștrii și  reprezentanții prezenți a ,,Declarației de la Marrakech”.

Prin această declarație, miniștrii sau reprezentanții lor salută munca realizată de către AUF în urma conferințelor din 2015 și 2016, în principal noua versiune a meta-portalului și Atlasul de expertiză francofonă ce se regăsesc acum sub forma unei platforme unice denumită BNEUF (Biblioteca Digitală a Spațiului Universitar Francofon).

Ei încurajează, de asemenea, AUF să urmărească împreună cu partenerii săi dezvoltarea acestei importante inițiative (IDNEUF) în diferitele sale aspecte, în special dezvoltarea platformei BNEUF și a operaționalității sale, precum și toate acțiunile propuse de Conferința anterioară, contribuind la transformarea digitală a spațiului universitar francofon pe planurile pedagogice, tehnologice, juridice și de reglementare.

De asemenea, miniștrii prezenți sau reprezentanții lor doresc din proprie inițiativă crearea unui fond de finanțare specifică (FIDNEUF) al cărui scop principal de funcționare va fi transmis guvernelor lor și crearea unei agende de realizare a proiectelor structurale.

În concluzie, miniștrii prezenți sau reprezentanții lor au convenit extinderea Comitetului de urmărire a IDNEUF. Acesta va fi compus din reprezentanți din Franța, Mali, Maroc, Quebec, România, țara gazdă a următoarei reuniuni ministeriale IDNEUF 4, precum și din reprezentanți ai OIF și ai AUF, care asigură secretariatul general al acestuia.

Miniștrii prezenți sau miniștrii reprezentați convin a se reuni pentru cea de-a patra reuniune (IDNEUF 4) având ca temă cadrul metodologic al proiectului de fonduri FIDNEUF, care va avea loc pe 20 și 21 iunie 2019 în România.

Pentru mai multe detalii:

https://idneuf3-marrakech2018.auf.org/

Număr de vizualizări :631


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro