spot_img

25.000 de copii și părinți, la Festivalul Opera Copiilor 2018

Copiii, părinții și bunicii lor au sărbătorit copilăria și s-au bucurat de nenumăratele surprize și activități inedite la cel mai mare festival dedicat întregii familii – Festivalul Opera Copiilor (FOC) – organizat de Primăria Capitalei, prin Opera Comică pentru Copii. Timp de șase zile, între 29 mai și 3 iunie 2018, cea de-a patra ediție a FOC a adunat, în 14.000 de metri pătrați, 27 de spectacole, zeci de ateliere, jocuri și povești, toate pregătite special pentru a sărbători Ziua Copilului și a le oferi celor mici și celor mari deopotrivă prilej de distracție și de bucurie. Piscina cu bile, toboganele gonflabile și plimbările cu poneii au fost atracția Parcului de Distracții amenajat sub Podul Grand. Tot aici, în cadrul Târgului Educațional, copiii și părinții au avut prilejul să vadă și să testeze ofertele educaționale puse la dispoziție de cei 40 de expozanți: de la ateliere de muzică, dans, cusut și olărit până la învățarea limbii engleze prin joc, ateliere de pictură sau descoperirea și înțelegerea fenomenelor științifice cu ajutorul experimentelor.

Distracția a continuat în Grădina cu Jocuri din curtea Operei Comice, unde copiii au fost invitați să se bucure de jocurile de la Games Room, să facă construcții din piese Lego, să picteze sau să se relaxeze în Căsuța din Copac, cu picturi pe foi, pe figurine sau pe față! Iubitorii de sport au avut ocazia să își testeze abilitățile de cățărare și echilibru pe traseele special amenajate în Aventura Park, cu tiroliană, escaladă și poduri mobile. Nu au lipsit competițiile de jocuri: la campionatele de șah, Kendama, Quoridor sau Kingdomino au participat sute de copii dornici să își pună la încercare talentul și istețimea.

Curtea Medievală a fost un alt punct firebinte din FOC: aici au avut loc zilnic ateliere și demonstrații tematice, iar copiii au putut admira armuri și arme, instrumente muzicale medievale și au putut urmări spectacolele pregătite de participanții la Atelierele „Micul Artist” organizate, de-a lungul anului, la Opera Comică pentru Copii. În plus, s-a organizat fază finală a concursului de Oratorie, care a avut la start peste 150 de participanți și 3 categorii de vârstă. În fiecare după-amiază și seară, o mulțime de copii au ascultat fascinați poveștile citite de sportivi, jurnaliști sau artiști renumiți. Soprana Felicia Filip, solistele Margareta Pâslaru, Paula Seling și Teodora Buciu, campioana olimpică, mondială și europeană la spadă Loredana Dinu, alături de dirijorul Corului Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”, Anna Ungureanu, jurnalistele Larisa Popa și Cristina Herea, actrițele Marcela Motoc și Camelia Varga și solistul Fang Shuang au împărtășit cu cei mici poveștile preferate.

Una dintre cele mai apreciate atracții ale Festivalului Opera Copiilor a fost Grădina cu Fluturi amplasată pe acoperișul Operei Comice, unde vizitatorii s-au putut bucura de frumusețea a peste 40 de specii de fluturi exotici.

Peste 400 de copii care și-au completat pașaportul de festival cu cele șase ștampile obligatorii au avut ocazia să zboare cu balonul cu aer cald amplasat pe stadionul Rapid.

Seară de seară, odată cu lăsarea întunericului, sute de bucureșteni au privit stelele și luna la observatorul astronomic amenajat pe acoperișul Operei Comice pentru Copii.

Cele 4 scene mari, 3 interioare și Amfiteatrul exterior, au fost zi de zi locul în care peste 8000 de spectatori s-au întâlnit cu poveștile dragi ale copilăriei spuse prin intermediul muzicii, teatrului, oprerei și baletului. Cea mai așteptată premieră a stagiunii, musicalul „Sunetul Muzicii” în regia și coregrafia lui Răzvan Mazilu, cu trei distribuții diferite și șase reprezentații sold out pe scena Sălii Mari, a umplut inimile publicului de bucurie și a stârnit ropote de aplauze la final. Pe celelalte scene ale FOC, copiii au putut urmări spectacole de teatru invitate din Iași, Oradea și Timișoara, câteva dintre producțiile îndrăgite din repertoriul Operei Comice pentru Copii, precum și Gala Școlilor de Balet din București și Gala corurilor de copii din Programul Național Cantus Mundi. FOC 2018 s-a încheiat maiestuos cu Gala extraordinară „Muzica desenelor animate”, un regal de muzică și dans sub semnătura regizorală a maestrului Cristian Mihăilescu, unde invitați de onoare au fost Paula Seling și Orchestra Camerata Regală, dirijată de Andrei Tudor.

Premiera baletului „Prințesa Florilor”

Până când vor pleca în vacanța de vară, Opera Comică pentru Copii îi așteaptă pe cei mici cu alte spectacole frumoase pe parcursul lunii iunie. Cățelul Barton și pisicuța Onix, alături de alți prieteni din cartier, îi invită pe copii să asculte o poveste plină de lecții valoroase despre familie, pritenie și iubire, în spectacolul de teatru „Onix și Barton”. Pe 9 și 10 iunie, la Sala Mare, copiii se pot reîntâlni cu Jack și uriașii în baletul „Jack și vrejul de fasole”, iar pe 16 și 17 iunie cei mici sunt invitați la ultima premieră a acestei stagiuni: baletul „Prințesa Florilor”, realizat de Jaqueline Bratu după celebra poveste a lui H. C. Andersren, „Degețica”. La Salonul Mozart, în luna iunie sunt programate spectacolele de operă „Arlechino și Colombina”, „Colombina se întoarce” și basmul simfonic „Petrică și lupul”.

Opera Comică pentru Copii este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Capitalei și a Consiliului General al Municipiului București, condusă din anul 2014 de către soprana Felicia Filip. Unică în lume prin segmentul de public căruia i se adresează, Opera Comică pentru Copii are lunar peste 12.000 de spectatori. Pentru stagiunea 2017-2018 sunt programate peste 600 de reprezentații, dintre care 19 premiere.

Număr de vizualizări :932

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508