spot_img

„Nu credeam să-nvăţ a muri vrodată…”

15 iunie este Zi de doliu pentru Poezia Românească! La Blaj, Bucureşti, Iaşi, Ipoteşti sau Dumbrăveni, la Viena sau Berlin, oriunde paşii l-au purtat pe MIHAI EMINESCU, iubirea ce i-o purtăm se cuvine confirmată prin rostirea versurilor sale – şi mai presus decât toate, prin capacitatea de a formula, fiecare dintre noi, cel puţin  o frază despre proza şi textele sale dramatice, precum şi recunoaşterea a cel puţin unui mesaj din multitudinea  textelor sale publicistice. Şi după cum lesne ştim, nu există 15 ianuarie sau 15 iunie, când momentul festiv (organizat în vreun muzeu sau pe scenă) să nu fie înnobilat de prezenţa unor recitatori. De preferinţă, actori, pentru că ei deţin arta declamaţiei. El, actorul, impresionează prin vocea, fizicul, prestanţa şi eleganţa rostirii.  Din pleiada de actori români care s-au remarcat prin distincţia rostirii versului eminescian, permiteţi-mi ca astăzi, să-l numesc pe Eusebiu ŞTEFĂNESCU.

L-am uitat pe Eusebiu Ştefănescu?

E drept, s-au împlinit doi ani de când acest sensibil actor, iubitor de EMINESCU, a plecat spre zările nemuririi. Tocmai de aceea, îndrăznesc să cred: nu merită să-l uităm! Şi-atât de repede!

Vocea sa caldă, inconfundabilă, inflexiunile, intonaţia şi emoţia rostirii, totul trezea în ascultător acea dornică dezţelenire  a vreunei metafore eminesciene!

Ultimele sale volume de versuri: „Glasul sângelui” (2012) şi „Preschimbarea la faţă” (2012) dovedesc nerv artistic, implicare în acest firav existenţial.

Actorul-poet s-a lăsat  fermecat de „cuvântul luminat” şi „binecuvântat”, în acele momente delicate, când simţea puţină „toamnă în suflet”, „îngheţ fără umblet”, „speranţe învinse”, „cheag de tristeţe”.  A fost conştient că suntem supuşi „risipirii”: „lupta eului cu sine / sine dincolo de fire / fiinţă dincolo de sine…”.

A vrut – şi a reuşit – să dialogheze-n vers cadenţat, întru eternă amintire,  cu fiul, Ion Bogdan, şi cu unica-i nepoţică, Maria, pentru că „glasul sângelui” – i piatră de temelie pentru familia creştină: „Cu inima voi sfâşia un nor /Spre alba mea iubire / Eu Don Quijote, călător / Sătul de nemurire” (Eusebiu Ştefănescu) – „Pământul străbătut de stele / De pietre călătoare / Îmi va intra adânc sub piele / Cu iarbă şi răcoare / Înmiresmând şi mori de vânt / Şi frunze înroşite / Ce jinduiesc când le descânt / Atingeri nesfârşite…” (Ion Bogdan Ştefănescu).

Atunci când minutarul ceasului ceresc s-a dorit coborând în pacea eternă, într-o senină zi de primăvară, actorul-poet Eusebiu Ştefănescu „s-a risipit în galben, în verde şi-n albastru”, „a muşcat pământul”, dar cu „evlavie” şi-a înălţat privirea către cer, şoptind  Stelei Eminescu, aşa după cum obişnuia – la fiecare 15ianuarie sau iunie:

„În oceàn de flăcări gândirea mea se scaldă

Şi sufletu-mi se-mbată de-o primăvară caldă;

Şi-un cântec trece dulce prin visele-mi de jar,

Cum vântul trece-n freamăt prin codrii de stejar…”

(Mihai Eminescu – „Mureşanu”).

Lui Mihai EMINESCU şi lui Eusebiu ŞTEFĂNESCU – câte-o crenguţă de tei înflorit – întru eternă amintire!

Livia CIUPERCĂ

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508