spot_img

”Drumul comunismului în Albania”, prezentat la Palatul Suțu și Muzeul Dr Nicolae Minovici

Vineri, 22 iunie 2018, Muzeul Municipiului București dedică ziua recuperării memoriei istorice, analizării consecințelor comunismului și extinderii analizei prin prezentarea istoriei unei alte țări din fostul bloc comunist care a avut de suferit, respectiv Albania. Două muzee ale MMB găzduiesc trei evenimente la care sunt invitați să participe toți cei interesați.

Vernisajul unei noi expoziții temporare

La Palatul Suțu (Bd IC Brătianu, nr. 2) va avea loc, la ora 16.00, vernisajul expoziției de fotografie „Drumul comunismului în Albania”. Expoziția va putea fi vizitată până duminică, 15 iulie 2018, la parterul Palatului Suțu. Cu această ocazie, Muzeul Național Albanez al Securității „Casa frunzelor” va prezenta imagini din Albania anilor 1945-1991.

Istoria pe care Albania a experimentat-o ​​timp de 45 de ani nu a fost foarte diferită de cea a României și a altor țări din blocul comunist, care, prin măsurile de represiune a individualității, a fost cauza a peste 100 de milioane de victime. Expoziția este compusă din trei părți: politica internă, politica externă și rezistența anticomunistă din anii 1945-1991. Regimul comunist se baza pe doi piloni ideologici puternici: lupta de clasă și dictatura proletariatului, pe care a fost construit și justificat un sistem de violență și reprezentare.

Enver Hoxha a urmărit un stil de politică modelat după stalinism, precum și cu elemente ale maoismului. Albania s-a alăturat taberei comuniste cu Iugoslavia (1944-1948), URSS (1948-1961) și China (1961-1978). Țara a intrat într-un deceniu de izolare paranoică și stagnare economică, contactul cu lumea externă fiind practic tăiat. În acest sistem, poliția politică, securitatea de stat ca instrument al statului-partid, a avut un rol represiv, intimidant și de control. Expoziția se încheie cu imagini ale rezistenței anticomuniste de-a lungul anilor și dărâmarea statuii lui Enver Hoxha pe 20 februarie 1991, marcând simbolic prăbușirea regimului comunist. Imaginile acestei noi expoziții sunt oferite de Muzeul Național Albanez al Securității „Casa frunzelor”.

Conferință despre Muzeul securității albaneze

La Muzeul Nicolae Minovici (Str. Nicolae Minovici, nr 1), începând cu ora 18.00, este organizată o conferință despre Muzeul Securității Albaneze din Tirana, susținută de doamna Etleva Demollari. Conferința va fi în limba engleză. Înscrierea se face prin e-mail la adresa conferinte@muzeulbucurestiului.ro

Concert susținut de soprana de origine albaneză Arlinda Morava

La Muzeul Nicolae Minovici, începând cu ora 19.00, Muzeul Municipiului București invită iubitorii de muzică la concertul „Seară de vară”, susținut de Arlinda Morava (soprană), alături de Andreea Ștefănescu (vioară) și Bucharest Ladies Cvintet.

Arlinda Morava s-a născut în Tirana, Albania, dar a absolvit Conservatorul Ciprian Porumbescu din București și are un Masterat canto de operă în Elveția. A fost solistă a Operei Române București, este laureată a multor concursuri naționale și internaționale, și colaborează cu multe instituții de profil din România. A susținut recitaluri pe scena Royal College din Londra și alte capitale și orașe europene, sub bagheta unor dirijori de renume. Bucharest Ladies Cvintet este alcătuit din Andreea Ștefănescu – vioara 1, Carmen Moisescu – vioara a 2-a, Cristina Bucur – violă, Alexandra Pascaru – violoncel, Liana Mareș – pian. Bucharest Ladies Cvintet a luat ființă în anul 2005 și se reunește cu ocazia unor proiecte importante.

Intrarea la toate aceste trei evenimente organizate de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București este gratuită, în limita locurilor disponibile.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508