spot_img

Scriitoarea Simona Popescu, la „Adunarea Poeților și a SpectActorilor Craioveni”

Vineri, 18 mai 2018, de la ora 17.00, la sala ”Ia te uită!” a Teatrului Național „Marin Sorescu”, rafinată, subtilă, vocea poetică a Simonei Popescu dă întâlnire iubitorilor (și criticilor) poeziei. Simona Popescu va citi din poemele sale, iar actrița Petronela Zurba va recita versuri dintr-o selecție propusă de Nicolae Coande. În rol de paranimf muzical, violoncelistul Mircea Suchici va însoți poezia învăluitoare a invitatei pe întreg parcursul evenimentului.

*

Simona Popescu este poetă, prozatoare și eseistă. S-a născut la 10 martie 1965 în Codlea (Brașov). A absolvit în 1987 Facultatea de Litere a Universității din Bucuresti (secția limba și literatura română – limba și literatura franceză). Și-a început activitatea literară ca membră a „grupului de la Brașov” format în anii `80 împreună cu poeții Andrei Bodiu, Caius Dobrescu și Marius Oprea. După 1983 a frecventat cenaclul „Universitas” condus de Mircea Martin și cenaclul „Junimea” condus de Ovid S. Crohmălniceanu, ambele în cadrul Universității din București. În prezent este conferențiar dr. la Facultatea de Litere a Universității din Bucuresti.

*

Cărți publicate:

Poezie:

Xilofonul şi alte poeme, Editura Litera, Bucureşti 1990 (traducere în limba maghiară: Xilofon, Editura Pont, Budapesta, 1998); Pauză de respiraţie (împreună cu Andrei Bodiu, Caius Dobrescu şi Marius Oprea), Editura Litera, Bucureşti, 1991; Juventus, Editura Cartea Românească, Bucureşti 1994; Noapte sau zi, Editura Paralele 45, Piteşti, 1998; Juventus şi alte poeme, antologie, Editura Paralela 45, Piteşti 2004; Lucrări în verde. Pledoaria mea pentru poezie, Editura Cartea Românească, Bucureşti, 2006 (traducere în limba franceză, cu o anexă în limba germană: Travaux en vert. Mon plaidoyer pour la poesie. Fragments, Editions Phi, Luxembourg, 2006);

Proză:

Exuvii, Editura Nemira, Bucureşti, 1997; Editura Paralela 45, Piteşti 2002; Editura Polirom Iaşi, 2004, 2008, 2011, 2015 (traducere în limba poloneză: Wylinka, Editura Czarne, Wolowiec, 2002; traducere în limba maghiară: Vedlesek, Editura Pont, 2008); Rubik, roman colectiv cu 29 de autori (coordonatoare), Editura Polirom, Iaşi, 2008;

Eseu:

Volubilis, Editura Paralela 45, Piteşti, 1998; Salvarea speciei. Despre suprarealism şi Gellu Naum, Editura Fundaţiei Culturale Române, Bucureşti, 2000; Clava. Critificţiune cu Gellu Naum, Editura Paralela 45, Piteşti, 2004.

*

Scurt Istoric Adunarea Poeților…

Prima ediție a Adunării Poeților și a SpectActorilor Craioveni a avut loc pe 11 noiembrie 2016, la sala “Ia te uită!” a TNC. Adunarea… este un eveniment care își propune să menţină treaz spiritul poeziei în oraş şi să-și apropie un public matur şi tînăr care însetează după spiritul calin sau, după caz, bătăios, al acesteia.

Au fost invitați până acum poeții Cristian Bădiliţă („Procesul lui Baudelaire”, o conferinţă în care, pe lângă reconstituirea faimosului proces intentat poetului francez, scriitorul a prezentat într-o nouă traducere, literală, cele 13 poeme inculpate însoţite de comentarii teologico-literare şi de proiecții), Claudiu Komartin (a citit poeme inedite și a susținut conferința „Sfârșitul tuturor profețiilor”), Dumitru Florin Emilian, pe numele său de scenă eCHT (a susținut un performance vizual intitulat „Fărămintea lui eCHT”, un show de iluzii la care poetul a lucrat cu versuri și instrumente adecvate).

Paul Celan, însoțit de memoria poetei Ingeborg Bachmann, a fost omagiat în cadrul spectacolului „Paul Celan: Fuga morţii / Timp al inimii”, un performance pornind de la poemele şi corespondenţa lui Paul Celan, regia Alina Hiristea, precedat de o introducere în poezia și viața marelui poet german aparținând lui Nicolae Coande.

Poeților Marin Sorescu și Nichita Stănescu le-au fost dedicate în 2018 evenimente speciale prilejuite de comemorarea a 82, respectiv 85 de ani de la nașterea lor, la care au participat scriitori din oraș, dar și actorii Anca Dinu, Haricleea Nicolau, Petronela Zurba, Gabriela Baciu, Angel Rababoc, Nicolae Vicol, Natașa Raab, Constantin Cicort.

Din Craiova au citit, au prezentat și au dialogat poeții Ionel Ciupureanu, Ioan Lascu, Emilian Mirea, Mihai Firică, Silviu Gongonea, Mihai Ene, Ion Munteanu, Ion Maria, Petrișor Militaru, Cornel Ducan, Constantin Pădureanu, Mădălina Nica, Lia Boangiu, dar și eseiștii Cătălin Ghiță, Roxana Ghiță, Ștefan Vlăduțescu, Xenia Karo-Negrea.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508