România și Republica Moldova, numeroase premii și distincții la Premiul Internațional de Poezie GIOVANI E POESIA

mai 28th, 2018 | By | Category: Postcard

Duminică, 3 iunie 2018, începând cu orele 14. 30, debutează cea de a XXVII-a ediție a Premiului International “Giovani e Poesia” de la Triuggio, la prestigioasa Vila Taverna (provincia Monza Brianza), care a reunit ca participare peste 1000 de înscriși din 20 de țări.  Centrul Cultural Italo Român include și dedică prezența României e Republicii Moldova, a tinerilor autori români premiați,  Zilei Românilor de Pretutindeni, ca un semn al legăturii și tradiției culturale create, evenimentul fiind inclus de organizatorii principali: Fundația Giovani e Poesia din Triuggio și Primaria orașului Triuggio și sub semnul Centenarului României Mari.

La cea de a 27-a editie a Premiului International Centro Giovani e Poesia au participat un numar de 1 033 de autori.  A 27-a editie (2017-2018) a prestigiosului premiu  a adus din nou România printre țările cu un număr semnificativ de participanți. La actuala editie au participat 95 de autori români, din România si Republica Moldova.
Romania participă in mod constant din anul 1993 la acest concurs, cu peste 733 de autori inscrisi și 103 premii obtinute, la cele 15 editii de când este prezenta, între care patru medalii de argint din partea Camrei Deputaților Italiene. Si din Republica Moldova participarea a fost constantă, elevi și tineri români fiind premiati la diferite sectiuni.  Premiul Internațional de Poezie s-a născut în anul 1991 ca un obiectiv al Centrului de Poezie din Triuggio, al cărui mentor este poetul Alessandro Villa. În decursul anilor s-a constatat o mare participare a elevilor și tinerilor din Italia, dar și alte țări devin tot mai prezente în cadrul acestei importante manifestări de poezie cu caracter internațional. Concursul Internațional de Poezie de la Triuggio a reunit și la prezenta ediție sute de candidați la premiile oferite de un juriu special format, care analizează creațiile poetice, majoritatea aparținand cu precădere copiiilor de la școala primară până la liceu, dar si adulti, creatii ale unor poeti consacrati.
Concursul este o manifestare care reunește o importantă participare internațională, fiind prezente în concurs mai mult de 20 de țări și se bucură de organizarea, colaborarea și patronajul mai multor parteneri: Fundatia ”Centro Giovani e Poesia” din Triuggio, patronajul Primăriei orașului, Regiunii Lombardia, Provinciei Monza și Brianza, Banca Credito Cooperativo din Triuggio, a ziarului “Il Cittadino” din Monza, a revistei “Messaggero dei ragazzi” și colaborarea Editurii ”Prometheus” din Milano, care tipărește în fiecare an un volum cu poeziile premiate.
Începând cu anul 2008, Centrul Cultural Italo-Român din Milano este partener și susținător al concursului, inițiind legătura cu mai multe școli din România si Republica Moldova, pentru înscrierea și participarea elevilor la acest proiect. Duminică in cadrul ceremoniei, editura Rediviva va oferi pe langa premiile din partea Centrului Giovani e Poesia si carti din partea editurii Rediviva.
Lista elevilor români premiați:
Premiul I si medalia de argint din partea Camerei Deputatilor Italiene –    PETRA ANA MIRICA BOBIT di Galati (Romania)
Premiul II la Secțiunea de vârstă de la 13 la 17 ani: ADRIANA MUNTEANU di Brașov (România)
Premii și disctincții speciale:
Premiul Juriului si al Primăriei din Triuggio: PETRA ANA MIRICA BOBIT di Galați (România)
– Premiul “In memoria di Bruna Baroni- cel mai bun text dedicat mamei: PETRU MUNTEA di Aiud (România)
– Premiul “In memoria di Ettore Villa-miglior giovane autore”: PETRA ANA MIRICA BOBIT di Galați(România)
– Premiul  “In memoria di Eugenio Bentivegna-miglior testo di giovane autore”: ADRIANA MUNTEANU di Brașov (Romania)
Premiul “Poesia dei Popoli-in memoria di Alfredo Pirola”:
DOINA STRULEA di Criuleni (Moldova)
CONSTANTINA DUMITRASCU di Craiova (Romania)
ENEA GELA di Craiova (România)
ANGI MELANIA CRISTEA di Craiova (România)
Premiul “Giovani Voci”:
TEODORA GHERMAN SHARA di Ploiesti (România)
STEFAN DANIEL MATEESCU di Ploiesti (România)
SARA MARIA ECHIMESCU di Ploiesti (România)
MARIA SOFIA NASTASIA di Ploiesti (România)
RAFFAELLA ISPAS di Aiud (România)

Număr de vizualizări :849


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro