Poeme premiate și poeme inedite, în a doua zi a Festivalului„Salut, Adolescență!”- ediția XXI

mai 8th, 2018 | By | Category: Postcard

Marți, 8 mai 2018, ora 17:00, la Cafeneaua „Jos Pălăria” din București (str. Toma Caragiu nr.3), a avut loc o lectură publică a câștigătorilor Concursului Național „Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenților” (2017), precum și a unor adolescenți din București care au participat la atelierele de scriere creativă realizate de Dan Mircea Cipariu. Recitalul public „Poemul A” i-a propus pe câțiva dintre premianții Concursului național „Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenților”, ale căror poeme au fost publicate în antologia ”Supradoza de dragoste. Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenților”, volum apărut, în mai 2017, la Editura Muzeului Literaturii Române din București, de Ziua Adolescenților.  Evenimentul a fot moderat de scriitorul Dan Mircea Cipariu. ”Iată suntem în a doua zi de Festival Salut Adolescența, a XXI-a ediție. Sunt bucuros că suntem chiar în casa Clubului UNESCO-Adolescenții, chiar aici la Jos Pălăria, în acest spațiu inventat de bunul nostru prieten George Mihăiță, care este în drum spre București de la Sibiu, de la Gala UNITER. Astăzi ne-am propus să facem o lectură de poezie, am numit această lectură Poemul A, invitându-i pe câțiva dintre câștigătorii Concursului Național „Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenților” (2017). Juriul Concursului Naţional „Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenţilor” a fost format din scriitorii Ioana Crăciunescu, Dan Mircea Cipariu şi Florin Iaru. Înainte de a începe lectura, m-am gândit să vă prezint o antologie care a apărut acum opt ani, la Editura Monitorul Oficial, o antologie îngrijită de Alina Tuică, e vorba despre Cele mai frumoase poezii ale copiilor din oraș. Atunci a fost un juriu format din regretatul prozator Constantin Stan, Horia Gârbea și Dan Mircea Cipariu, cel care a scris și o prefață, Pariu pe forța terapeutică și socială a poeziei. M-am gândit să vă fac o surpriză și să începem această lectură publică citind un poem din această antologie  care se potrivește și adolescenților și nouă, un poem care îmi place foarte tare, scris de Maria Denisa Găleșeanu, pe vremea aceea era în clasa a VII-a. Poemul se numește Șoricelul amorezat ”, a spus poetul Dan Mircea Cipariu.

Publicul prezent a putut asculta poeme premiate, dar și poeme inedite scrise de Maria Adela Tudose, de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Ploiești, judeţul Prahova și de Maria Grigore, de la Liceul Internațional Little London din Pipera, Municipiul Bucureşti.

Evenimentul a continuat cu  prezentarea unui experiment literar, „Renshi de noiembrie”, pe care Dan Mircea Cipariu l-a realizat, în noiembrie 2017, cu trei eleve de clasa a VII-a de la Liceul Pedagogic „Anastasia Popescu” din București, Raluca Luzi, Atena Vințan și Maria Busuioc.

Renshi de noiembrie

experiment scris, în ordinea tragerii la sorți, de Raluca Luzi, Dan Mircea Cipariu, Atena Vințan și Maria Busuioc

I

prin părul meu

noapte vine ziua trece

real ca orice închipuire

(R.L.)

noiembrie fuge la deal și la vale

cu armate de păpuși pe skateboardul unui puști

de clasa a șaptea primară

noiembrie e un bal mascat

cu pantofii pierduți ai fetiței care l-a luat pe ”nu” în brațe

(D.M.C.)

un borcan de ciocolată

viseză eroi nepământești

precum un câmp de lavandă

PERFECȚIUNEA

pădure de turmeric

sau poate chiar noaptea mea de noiembrie

(A.V.)

în lumea de cerneală

boltea cerească nu e pustie

la un ceai de mentă

prietenii vechi s-au întors

în noiembrie

cu cântece de pițigoi

(M.B.)

II

copacii au diamante de rugină

ca o cafea firbinte de la Cercul Polar

noiembrie lipește

milioane de stickere

pe milioane de fețe triste

(R. L.)

străzile au jurnale scrise de o Cenușăreasă

străzile respiră un aer dintr-un lexic fără aer

cerul își pierde buzunarul și cravata

până când  cineva găsește un porumbel al păcii

(D.M.C.)

noaptea ca niște cuvinte mereu șterse

dintr-un calendar

toamna doarme iepurește

cu jucătorii de pe tabla de șah

(A.V.)

zânele copacilor

sunt nehotărâte și hoinare

aștept lumea pudrată

dintr-o oglindă fermecată

încet-încet frigul ne anesteziază

cu seringa lui de fier

(M.B.)

***

Evenimentul a fost realizat cu sprijinul Liceului Pedagogic „Anastasia Popescu” din București și a avut loc în cadrul celei de-a XXI-a ediție a Festivalului „Salut, Adolescența”, un program de educaţie culturală şi de promovare a operelor literare şi artistice realizate de adolescenţi din România şi Republica Moldova, program menit să celebreze a douăzeci și una ediţie a Zilei Adolescenţilor, conform unei Legi promulgate la 13 noiembrie 1997 de Preşedintele României.

***

Programul Festivalului „Salut, Adolescență!” poate fi consultat la adresa web: www.ziua-a.ro .

Organizatori: Primăria Municipiului Bucureşti prin Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Teatrul de Comedie și asociațiile Euro CulturArt şi Clubul UNESCO – „Adolescenții”

Co-finanțator: AFCN (Administraţia Fondului Cultural Naţional)

Parteneri: Muzeul Municipiului București, Cafeneaua Jos Pălăria

Parteneri media: Radio România Cultural, Observator cultural, AgențiadeCarte.ro

Programul se desfășoară între 7 și 13 mai 2018, în următoarele spaţii: Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti (str. Nicolae Creţulescu nr. 8 și Calea Griviței nr. 64-66), Palatul  Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti (Bd. I.C. Brătianu nr. 2), Teatrul de Comedie (Sala Studio, Sala „Radu Beligan” – str. Sf. Dumitru nr.2), Cafeneaua „Jos Pălăria” (str. Toma Caragiu nr.3).

Text: Simona IONIȚĂ

Foto:  Alexandru MATIOS

Număr de vizualizări :1839


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro