Marina Anca lansează ”Fluturele în safari între Franţa şi Nigeria”, la Bookfest

mai 25th, 2018 | By | Category: Agenda de carte

Miercuri, 30 mai 2018, ora 18.00, la Bookfest, scriitoarea de origine română Marina Anca va lansa volumul mărturie istorică ”Fluturele în safari între Franţa şi Nigeria – Călătorii între alb şi negru”, apărut la Editura EIKON. Prin această a doua apariţie în limba română, scriitoarea Marina Anca împărtăşeşte cititorilor experienţele primilor ei paşi în Paris, descriindu-ne cu ochii inocenţei Oraşul Luminilor. Prin acelaşi stil fluid şi agreabil, ea ne oferă o modalitate de a cunoaște un oraş de vis, Parisul, dar şi unul mai puţin cunoscut, Lagos, la vremea aceea capitala Nigeriei. Desigur, printre rânduri, Marina ne deapănă viaţa socială şi politică în societatea franceză, prin ce aventuri trec cei care încearcă să se adapteze unor medii total necunoscute, ca spre exemplu cum este să trăieşti ca minoritate într-o majoritate, sărac printre bogaţi şi invers, român printre francezi, francez printre englezi, alb printre negrii.

Mai mult ca sigur, cititorul care o descoperă pe scriitoarea Marina Anca prin această a doua mărturie, îşi va dori să citească prima carte, Când omida devine fluture sau Dictatura română văzută de o adolescentă liberă,  înscrisă pe lista de cărţi propuse  de Ministerul învăţământului francez elevilor din colegii şi va aştepta cu nerăbdare să vină toamna şi, odată cu ea, al treilea (şi ultimul volum) despre evoluţia ei şi a noastră, în Uniunea Europeană şi în lume, ea trăind în continuare la Paris, în Franța, unde mărturiile ei au fost publicate iniţial şi foarte bine primite de public.

Marina Anca trăiește în Franța de peste treizeci de ani. Refugiată politică din 1983 până la revoluție, ea a făcut studii de drept și comerț internațional, a lucrat în modă şi publicitate și odată cu prima emoționantă mărturie autobiografică, Când omida devine fluture sau Dictatura română văzută de o adolescentă liberă a început să se dedice scrisului. Autoarea dezvăluie Occidentului regimul comunist și dictatura lui Ceaușescu prin istoria familiei sale și relatarea vieții de zi cu zi din perspectiva unei adolescente de paisprezece ani. Sperând că va emigra într-o țară liberă, tânăra se confruntă cu o stare de așteptare insuportabilă, dar își maschează frica și își ascunde îndoielile răsucind realitatea și făcând din aceasta un joc perpetuu. Cu un destin mai fericit decât al Annei Frank, Marina Anca propune un jurnal din alt întuneric, cel al României comuniste, o mărturie la fel de necesară pentru istoria secolului douăzeci.

Număr de vizualizări :1053


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro