Maria Bucur a primit titlul de “Doctor Honoris Causa” al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative

mai 8th, 2018 | By | Category: Postcard

Marți, 8 mai 2018, Maria Bucur, profesoară universitară de Istorie şi Studii de gen la Indiana University, Bloomington, a primit titlul onorific de “Doctor Honoris Causa” din partea Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA). Ceremonia a avut loc la sediul SNSPA, titlul fiindu-i acordat pentru ”fundamentele cercetărilor asupra politicilor eugeniste în România interbelică și pentru cea mai semnificativă contribuție internațională la cunoașterea participării femeilor României la Primul Război Mondial, la comemorarea acestuia, la Marea Unire și înfăptuirea acesteia.”

Maria Bucur este profesoară universitară la Indiana University, Bloomington, la Departamentul de Istorie a Estului Europei și la Departamentul de Studii de Gen. A fost directoare a Institutului de Studii Rusești și Est-Europene, a Departamentului de Studii de Gen, Vice-decană a Programului de Studii Globale și Internaționale, Președintă a Asociației Americane de Studii Slavice și Est-Europene, editoare a revistei americane Aspasia.

”Sper că peste 100 de ani strănepoții mei vor vorbi despre secolul parteneriatului și nu al patriarhatului. Bucuria mea cea mai mare, pe care o am în legătură cu această ceremonie, este că pot privi cu încredere în sală către oameni care pot să preia ștafeta acestui tip de gândire și să îl ducă mai departea spus Maria Bucur.

Cea mai recentă carte a sa, apărută anul acesta este “The Century of Women. How Women Have Transformed the World since 1900”.

Palmaresul său bogat de premii, publicații și alte contribuții academice include 9 cărți, dintre care două, „Patriarhat şi emancipare în istoria gândirii politice româneşti” (2002) şi „Eugenie şi modernizare în România interbelicǎ” (2005), au aparut şi în limba română.

De-a lungul carierei sale academice, Maria Bucur a primit un număr impresionant de premii și granturi, printre care două burse Fulbright și patru burse IREX. La Indiana University a organizat zece conferințe internaționale de Studii Românești.

Din 2001 are o colaborare constantă cu SNSPA, sprijinind formarea doctoranzilor şi participarea internaţională a colegilor tineri. În noiembrie 2018 va lansa la Boston, împreuna cu prof. univ. dr. Mihaela Miroiu cartea “Birth of Democratic Citizenship. Women and Power in Modern Romania”.

Număr de vizualizări :1089


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro