Lansarea volumului de versuri „Idile”, de Elisabeta Bogățan
mai 20th, 2018 | By admin | Category: PostcardVineri, 27 aprilie 2018, la sediul Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Timișoara, a avut loc lansarea volumului de versuri „Idile” al poetei Elisabeta Bogățan, apărut la Editura Timpul, Iași, 2017, precum și prezentarea revistei „Confluențe literare internaționale”, ale cărei pagini criticul Cornel Ungureanu le-a apreciat ca fiind adevărate pagini de istorie literară. La eveniment au participat scriitori membri ai USR Filiala Timișoara sau invitați, precum Cornel Ungureanu, Ion Marin Almăjan, Manolita Dragomir-Filimonescu și Ion Jurca Rovina (care au prezidat evenimentul), Dumitru Oprișor, Geo Galetaru, Constanța Marcu și alți cunoscuți scriitori.
Din luările la cuvânt referitoare la cartea „Idile”, spicuim:
Cornel Ungureanu:
„Spre deosebire de cărțile premiate la Botoșani cu marele premiu , în care atmosfera era apocaliptică, Elisabeta Bogățan, prin cartea „Idile”, iese din seriile întunecate. E un stil, fericit pentru poezia de azi.
Aș face o comparație cu o carte a lui Virgil Nemoianu, „Microarmonia. Dezvoltarea si utilizarea modelului idilic in literatura” – o carte despre care am scris de multe ori, cu mari elogii. Ziceam ca poezia acestei cărți, prin modelul idilic, are un drum cel puțin citabil azi.
Se remarcă o aparentă simplitate a poeziei sale, care nu e ușor de obținut, cu atât mai mult că viziunea e înaltă.”
Manolita Dragomir-Filimonescu:
Poeta Linda Bastide scrie despre Elisabeta Bogățan ”că este un poet împlinit și (…) că lungul ei parcurs merită a fi salutat ”.
Poeta caută să răspundă întrebării unde este puterea cuvântului? Ea își caută propria lumină urmărindu-și visul și știe cu precizie că viața are un sens, subliniază aceeași scriitoare franceză care a deținut și funcția de vice președintă a Societății Poeților Francezi. Elisabeta Bogățan are o operă poetică originală și numeroase traduceri. (…)
Cele 50 de poeme de mică întindere, sunt bijuterii cizelate și muzicale, uneori atât de aproape de versul popular; dar suntem plonjați în iluzia unor lucruri spuse direct; aparenta simplitate descoperă multă profunzime, dar nu simplicitate. Titlurile sunt bine alese și toate ne aduc în existența de fiecare zi, abordarea vieții este directă și fără starea de melancolie uneori forțată din atâtea alte poezii.
”Drumul” de exemplu păstrează un ton jucăuș ”strâns în brațe mă apuci/ mă cuprinzi și mă dezmierzi/ parc-ai vrea să nu mă pierzi”, sau în ”Vântul”, un soi de dans amețitor în care, personificat, acest fenomen devine bărbat real, cu puteri uimitoare, capabil de iubire pătimașă, pentru ”carnea mea de trecătoare”; la fel ”Cercul”, ”Lutul”,”Frigul”, ”Strigătul”, etc.
De subliniat că poeziile nu conțin semne de punctuație, deci cititorul are toată libertatea să-i parcurgă textul așa cum îl simte.
Salut apariția acestui volum de poezii și-i doresc aripi deschise către cititorul de orice vârstă.
Ion Jurca Rovina:
„Recentul volum de versuri al poetei Elisabeta Bogățan are un titlu, IDILE, care la prima vedere duce la specia clasică a idilei, dar e un titlu derutant, căci, de fapt, ascunde multă meditație și multă profunzime. Și simplitatea poeziilor este aparentă, căci mesajul ascuns sub ea nu este întotdeauna ușor de descifrat.
Însă faptul că este repusă în discuție această specie literară, a idilei, este benefic.
Titlurile poeziilor, reduse la un cuvânt-cheie, reprezintă, de fapt, niște simboluri la care poeta se raportează și este interesant de semnalat cum totalitatea acestor simboluri alcătuiește un adevărat univers. Un univers cu ale cărui elemente Elisabeta Bogățan cochetează uneori, amintind tonul șăgalnic al idilei.”- Cronicar
Număr de vizualizări :990