spot_img

Lansarea volumului de versuri „Idile”, de Elisabeta Bogățan

Vineri, 27 aprilie 2018, la sediul Uniunii Scriitorilor din România,  Filiala Timișoara, a avut loc lansarea volumului de versuri „Idile” al poetei Elisabeta Bogățan, apărut la Editura Timpul, Iași, 2017, precum și prezentarea revistei „Confluențe literare internaționale”, ale cărei pagini criticul Cornel Ungureanu le-a apreciat ca fiind adevărate pagini de istorie literară. La eveniment au participat scriitori membri ai USR Filiala Timișoara sau invitați, precum Cornel Ungureanu, Ion Marin Almăjan, Manolita Dragomir-Filimonescu și Ion Jurca Rovina (care au prezidat evenimentul), Dumitru Oprișor, Geo Galetaru, Constanța Marcu și alți cunoscuți scriitori.

Din luările la cuvânt referitoare la cartea „Idile”, spicuim:

Cornel Ungureanu:

„Spre deosebire de cărțile premiate la Botoșani cu marele premiu , în care atmosfera era apocaliptică,  Elisabeta Bogățan, prin cartea „Idile”, iese din seriile întunecate. E un stil, fericit pentru poezia de azi.

Aș face o comparație cu o carte a lui Virgil Nemoianu, „Microarmonia. Dezvoltarea si utilizarea modelului idilic in literatura” – o carte despre care am scris de multe ori, cu mari elogii. Ziceam ca poezia acestei cărți, prin modelul idilic, are un drum cel puțin citabil azi.

Se remarcă o aparentă simplitate a poeziei sale, care nu e ușor de obținut, cu atât mai mult că viziunea e înaltă.”

Manolita Dragomir-Filimonescu:

Poeta Linda Bastide scrie despre Elisabeta Bogățan ”că este un poet împlinit și (…)  că lungul ei parcurs merită a fi salutat ”.

Poeta caută să răspundă întrebării unde este puterea cuvântului? Ea își caută propria lumină urmărindu-și visul și știe cu precizie că viața are un sens, subliniază aceeași scriitoare franceză care a deținut și funcția de vice președintă a Societății Poeților Francezi. Elisabeta Bogățan are o operă poetică originală și numeroase traduceri. (…)

Cele 50 de poeme de mică întindere, sunt bijuterii cizelate și muzicale, uneori atât de aproape de versul popular; dar suntem plonjați în iluzia unor lucruri spuse direct; aparenta simplitate descoperă multă profunzime, dar nu simplicitate. Titlurile sunt bine alese și toate ne aduc în existența de fiecare zi, abordarea vieții este directă și fără starea de melancolie uneori forțată din atâtea alte poezii.

”Drumul” de exemplu păstrează un ton jucăuș ”strâns în brațe mă apuci/ mă cuprinzi și mă dezmierzi/ parc-ai vrea să nu mă pierzi”, sau în ”Vântul”, un soi de dans amețitor în care, personificat, acest fenomen devine bărbat real, cu puteri uimitoare, capabil de iubire pătimașă, pentru ”carnea mea de trecătoare”; la fel ”Cercul”, ”Lutul”,”Frigul”, ”Strigătul”, etc.

De subliniat că poeziile nu conțin semne de punctuație, deci cititorul are toată libertatea să-i parcurgă textul așa cum îl simte.

Salut apariția acestui volum de poezii și-i doresc aripi deschise către cititorul de orice vârstă.

Ion Jurca Rovina:

„Recentul volum de versuri al poetei Elisabeta Bogățan are un titlu, IDILE, care la prima vedere duce la specia clasică a idilei, dar e un titlu derutant, căci, de fapt, ascunde multă meditație și multă profunzime. Și simplitatea poeziilor este aparentă, căci mesajul ascuns sub ea nu este întotdeauna ușor de descifrat.

Însă faptul că este repusă în discuție această specie literară, a idilei, este benefic.

Titlurile poeziilor, reduse la un cuvânt-cheie, reprezintă, de fapt, niște simboluri la care poeta se raportează și este interesant de semnalat cum totalitatea acestor simboluri alcătuiește un adevărat univers. Un univers cu ale cărui elemente Elisabeta Bogățan cochetează uneori, amintind tonul șăgalnic al idilei.”- Cronicar

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508