Festivalul Internaţional de Poezie „GRIGORE VIERU”, la a X-a ediție

mai 9th, 2018 | By | Category: Eveniment

În perioada 14-17 mai 2018, la Chişinău și Iaşi, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” Chişinău, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova, Primăria Municipiului Chişinău, Primăria Municipiului Iaşi, Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova, Institutul de Filologie, Uniunea Scriitorilor din Moldova, Asociaţia Culturală „Feedback” Iaşi, Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”, Secţia Naţională IBBY în Republica Moldova, Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Filiala Chişinău, Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” și Biblioteca Universităţii de Stat din Moldova, organizează a X-a ediție a Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”.

ICR Chișinău susține Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru” prin acordarea Marelui Premiu „Grigore Vieru”, a Premiului pentru Critică literară şi a Premiului pentru Interpretare artistică, precum și participarea la Festival a unui grup de scriitori români.

La Chișinău, Festivalul va debuta pe 14 mai, începând cu ora 10.00, cu depunerea de flori, alocuțiuni ale organizatorilor și scriitorilor participanți la eveniment şi un recital poetic la bustul poetului Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publica „Ştefan cel Mare şi Sfânt”.  Programul va continua  la Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim”, de la ora 11.30, cu un recital de poezie și muzică –„Sunt iarbă. Mai simplu nu pot fi” – susținut de profesori și elevi. De la ora 14.30, la Biblioteca Națională pentru Copii și Tineret „Ion Creangă” vor avea loc un medalion literar-artistic intitulat „Poet al cetății graiului” și o expoziție de carte din colecțiile bibliotecii.

Prima zi se va încheia cu ceremonia de decernare a Premiilor Festivalului, începând de la ora 18.00, la Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”. Totodată va avea loc şi un spectacol de muzică și poezie susţinut de Cristofor Aldea Teodorovici, de colectivele artistice de la Liceul de Limbi Moderne și IT „Socrate”, Liceul Teoretic ”Toader Bubuioc”, Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu”, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul, Colegiul Pedagogic ” Alexei Mateevici” și de la Centrul Republican pentru Copii și tineret ARTICO.

Marți, 15 mai 2018, ora 10.30, la Academia de Ştiinţe a Moldovei (AȘM), se va desfăşura simpozionul științific  „Grigore Vieru, omul duminicii”. Vor susține prelegeri și vor evoca memoria poetului: acad. Mihai Cimpoi, acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chișinău, acad. Nicolae Dabija, Daniel Corbu, Vasile Bahnaru, directorul Institutului de Filologie al AȘM ş.a.
În aceeași zi, începând cu ora 13.00, la Complexul monumental „Scriitorii Unirii”,  Truşeni, va avea loc un medalion literar-artistic „Grigore Vieru – Poetul Unirii”, moderator Vasile Grozavu, președintele Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Filiala Chişinău.

În zilele de 16-17 mai 2018, Festivalul se va desfășura la Iași.

Parteneri media: TVR Moldova, Radio Chişinău şi Radio Datina

Număr de vizualizări :1043


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro