spot_img

Emoție și teatru curajos, la TESZT 2018

În perioada 20-27 mai 2018, va avea loc a unsprezecea ediție a Festivalului Euroregional de Teatru Timișoara – TESZT, organizat de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”.

”Fie că este vorba despre provocarea publicului la reacție când este vorba despre nedreptate („Norul cu pantaloni”), dezlănțuirea emoțiilor pe care le ținem sub cheie („Near Gone”), deconstruirea genurilor teatrale („Această operă despre portocală”), lumea depersonalizată a corporațiilor („Hernie de disc”), radiografierea orașelor industriale  privatizate ilegal („Zrenjanin”), dezbaterea rolurilor femeii/bărbatului în lumea modernă („Queendom”, „Macho Men”), trecerea irecuperabilă a timpului și rutina de zi de zi („tempus fugit”, „KA-F-KA”), urmele politicii și războiului asupra relațiilor interpersonale („Clasa noastră”), drepturile persoanelor din comunitatea LGBT („Coming Out. Omagiu lui P. P. Pasolini”), atmosfera unui oraș („Orașul nostru”), naționalism și patriotism în lumea digitală („Jami District”, „un spectacol cu…”) – TESZT 2018 își provoacă publicul să reacționeze din latență și să participe activ în cele opt zile – la spectacole, discuții, întâlniri cu actorii, în atmosfera familială specifică festivalului. Selecția spectacolelor de la TESZT 2018 vorbește rațional despre lumea din jur, despre aspecte incomode și probleme nerezolvate de societatea modernă, oferind în același timp răgaz pentru a ne emoționa, regăsi punctele vulnerabile – pentru a ne îndrăgosti iar și iar de teatru.

Teatrul-organizator va prezenta în cadrul festivalului cele mai bune două producții din stagiunea curentă – „Rabenthal”, regia Radu Afrim, și musicalul „Dansând în noapte”, regia Kocsardi Levente.

Ediția din acest an include 25 de spectacole care vor avea loc în Sala Mare și Sala Studio a Teatrului Maghiar, precum și la Cercul Militar și în aer liber: pe lângă cele mai bune spectacole produse recent în Euroregiunea DKMT, TESZT va aduce și spectacole ale teatrelor de stat și trupelor independente din Bulgaria, Germania, Franța, Olanda, Italia și Marea Britanie. Vor reveni la festival Teatrul Koreja din Lecce, performerii I-vo Dimchev și Marco Chenevier, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad, Teatrul „Kosztolányi Dezső” din Subotica și Teatrul Szkéné din Budapesta, regizorii Kokan Mladenović, Boris Lijesević, Kárpati Péter. Pentru prima dată participă la TESZT, printre alții, Teatrul Național „Tosa Jovanović” din Zrenjanin, Oriantheatre din Franța, grupul Two Destination Language din Marea Britanie și Qendra Multimedia din Priština, Kosovo.

După fiecare spectacol se vor organiza, ca în anii precedenți, discuții cu artiștii, publicul având ocazia de a pune întrebări și a afla detalii legate de procesul de creare a spectacolului.

Biletele costă 30 lei (20 lei cu reducere) la fiecare reprezentație. Abonamentul TESZT 5 oferă acces la cinci spectacole la alegere și costă 100 lei (60 lei cu reducere), iar abonamentul TESZT 10 oferă acces la zece spectacole la alegere și costă 200 lei (120 lei cu reducere). Toate se pot cumpăra de la casa de bilete a Tearului (str. Alba Iulia, nr.2) sau pe www.biletmaster.ro De reduceri beneficiază elevii, studenții, pensionarii și abonații teatrului. Toate spectacolele vor fi traduse în română, maghiară și engleză – în funcție de limba în care se joacă.

În parteneriat cu Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021, TESZT va prezenta patru spectacole în aer liber – un spectacol de dans contemporan din Spania,  „NO/Nato”, un one-man show cu muzică, acrobație și teatru al olandezului Bram Graflaand („Prințul gălăgios al bucătăriei”) și două premiere timișorene. Asociația Solidart pregătește spectacolul „Altă zi cu soare”, bazat pe un caz real din Zorani, Arad, al țăranului Serafin Oproni care a refuzat să intre în Colectivul comunist. Teatrul Auăleu, participant de mai multe ori la TESZT, va prezenta premiera „Omnia Opera Mortalium” – un spectacol muzical dinamic, interpretat în mai multe limbi. Fiecare din aceste patru spectacole va avea câte două reprezentații cu acces gratuit.

TESZT este finanțat de Primăria Timișoara. Festivalul este susținut financiar și de Fundația Bethlen Gábor din Ungaria. Parteneri: Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 și Muzeul de Artă Timișoara. Sponsor: Bosch România.”- au anunțat organizatorii printr-un comunicat de presă trimis pe adresa redacției AgențiadeCarte.ro.

Mai multe informații și descrieri pentru fiecare spectacol găsiți la Casa de bilete și pe www.teszt.ro

Programul principal

Duminică, 20 mai 2018

19:00 Sala Mare

Deschiderea oficială a festivalului

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, Timișoara (RO)

Jörg Graser: Rabenthal

Regie: Radu Afrim

22:30 Sala Studio

SCHUBERTY KRAHL BAUER (DE)

Anima

Concept: Simon Bauer, Simon Krahl, Rike Schuberty

Luni, 21 mai 2018

17:00 Sala Mare

Qendra Multimedia, Priština (KS)

Jeton Neziraj: un spectacol cu patru actori și niște porci și niște vaci și niște cai și un prim-ministru și o vacă milka și niște inspectori locali și internaționali

Regie: Blerta Neziraj

19:00 Sala de spectacole a Cercului Militar

Teatrul Bitef / Czk Tivat / Maszk / Think Tank Studio (SRB-HU-MNE)

Jami District

Regie: Kokan Mladenović

22:00 Sala Mare

Teatrul Național Subotica, Trupa maghiară (SRB)

Ingrid Lausund: Hernie de disc

Regie: Veljko Mićunović

Marți, 22 mai 2018

17:00 și 21:00 Sala Studio

Trafó/ Trupa Secretă/ Producție Füge, Budapesta (HU)

Tótferi

Scris și regizat de Kárpáti Péter

19:00 Sala Mare

cie. toula limnaios (DE)

tempus fugit

Concept/Coregrafie: Toula Limnaios

Miercuri, 23 mai 2018

17:00 Sala Mare

Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad (RO)

Orașul nostru

Regie: Cristian Ban

19:00 Sala de Spectacole a Cercului Militar

Oriantheatre (FR)

KA-F-KA

Coregrafie: Mehdi Farajpour

21:00 Sala Mare

Teatrul „Kosztolányi Dezső” Subotica (SRB)

Norul cu pantaloni

Regie: Kokan Mladenović

Joi, 24 mai 2018

16:00 Sala Mare

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara (RO)

Patrick Ellsworth: Dansând în noapte

Regie: Kocsárdi Levente

Musical de Vlaicu Golcea

19:00 Sala de Spectacole a Cercului Militar

Teatrul „Jászai Mari”, Tatabánya (HU)

Tadeusz Słobodzianek: Clasa noastră

Regie: Guelmino Sándor

Vineri, 25 mai 2018

17:00 Sala Mare

Two Destination Language (SCT-BG)

Near Gone

Creat de Katherina Radeva și Alister Lownie

19:00 Sala de Spectacole a Cercului Militar

Teatrul Reflektor/E8 /Teatrul Bitef (SRB)

Macho Men

Concept: Milena Bogavac și Vojislav Arsić

22:00 Sala Mare

Teatrul Național „Toša Jovanović” Zrenjanin (SRB)

Igor Štiks: Zrenjanin

Regie: Boris Liješević

Sâmbătă, 26 mai 2018

17:00 Sala Mare

Marco Chenevier/ALDES (IT)

Această operă despre portocală

Autor: Marco Chenevier

19:00 Sala de Spectacole a Cercului Militar

F.A.C.E. Szabó Visual Performing Arts Ensemble (DE)

Coming out. Omagiu lui P. P. Pasolini

Regie: Szabó Kristóf

22:00 Sala Mare

Veronika Szabó (HU)

Queendom

Regie: Veronika Szabó

Duminică, 27 mai 2018

17:00 Sala Mare

Teatrul Koreja, Lecce (IT)

Frame

Design și concept de Alessandro Serra

19:00 Sala de Spectacole a Cercului Militar

Teatrul Szkéné, Budapesta (HU)

Háy János: Dificil

Regie: Bérczes László

22:00 Sala Mare

I-vo Dimcev (BG)

Sculptures

Concept: I-vo Dimcev

Programul Fo(u)r Public Spaces

– spectacole în aer liber oferite de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021

20 mai, 17:00, și 21 mai, 16:00 – Piața Libertății

Los INnato (Spania)

NO/Nato

Concept: Marko Fonseca și Raúl Martínez

  • Acces gratuit –

20 mai, 18:00, și 22 mai, 21:00 – Piața Sfântu Gheorghe

Bram Gaafland (Olanda)

Prințul gălăgios al bucătăriei

Concept: Bram Gaafland

  • Acces gratuit-

25 mai, 23:00, și 26 mai, 22:00 – Muzeul de Artă (intrare de pe str. F. Mercy)

Asociația Solidart Timișoara

PREMIERĂ:

Altă zi cu soare

Devised de: Solidart

  • Acces gratuit-

25 mai, 22:00, și 27 mai, 22:00 Piața Sfântu Gheorghe

Auăleu Timișoara

PREMIERĂ:

Omnia Opera Mortalium

Libret și înscenare: Ovidiu Mihăiță

  • Acces gratuit –

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508